pietricica turism

Hipertensiunea este o afecțiune a inimii de care suferă mii de nemțeni. Ultimele date, publicate de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii, marcată la 17 mai, arată că 78.043 de nemțeni suferă de hipertensiune arterială, potrivit cifrelor oficiale de la sfârșitul lunii martie 2019. Proporția bolnavilor de la oraș față de cei care trăiesc în rural este asemănătoare. La sfârșitul anului trecut, în evidența medicilor de familie erau 78.252 de bolnavi în județ. La nivel național, un studiu publicat în 2016 a arătat că 45% dintre românii adulți suferă de hipertensiune arterială.

Medicii de la compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț vor marca ziua de 17 mai prin mai multe activități. Liceenii vor afla informații utile prevenirii acestei boli și reguli pentru o viață sănătoasă la întâlnirile găzduite la filiala din cartierul Mărăței a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț. În plus, medicii vor merge în școlile postliceale sanitare din Piatra Neamț și Roman pentru a purta aceleași discuții. Restul școlilor vor primi broșuri prin intermediul mediatorilor sanitari și a asistenților medicali comunitari.

Dr. Daniela Marcoci, din cadrul DSP Neamț organizează, în 20 mai, o acțiune de măsurare a tensiunii arteriale, a glicemiei, colesterolului și a greutății pentru adulți. Testarea va avea loc, începând cu ora 9:00, la Fundația Medicală „Speranța Bolnavilor” din Barticești, unde dr. Marcoci este director medical. (C.I.)