0:00

Test de 24 pagini pentru ajutoarele de încălzire, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Începând de miercuri, 22 octombrie și până vineri, 15 noiembrie, romașcanii cu venituri reduse pot depune documentele pentru obținerea ajutorului de încălzire pentru această iarnă. Cei care locuiesc la bloc și se încălzesc cu gaze naturale depun cererile la asociațiile de proprietari, în timp ce cei care stau la case se vor adresa Direcției de Asistență Socială a Primăriei Roman. La aceeași direcție vor depune cereri și cei care se încălzesc cu lemne sau energie electrică, indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc. Față de anul trecut, legea a suferit unele modificări, inclusiv faptul că cei care au venit zero nu beneficiază de acest ajutor. Mai mult, cei care “mint” riscă amenzi și chiar dosare penale. Cererile au 24 de pagini.

Pentru cei care cer subvenție pentru încălzirea cu energie eletrică, în termen de 15 zile se va efectua o anchetă socială. La toți ceilați beneficiari, dacă există suspiciuni din partea Primăriei, se poate face anchetă socială. Refuzul furnizării informațiilor și datelor pentru anchetă, precum și nedeclararea veniturilor, se sancționează cu amenzi între 200 și 1.000 de lei, iar legea prevede chiar sesizarea instituțiilor pentru întocmirea dosarului penal. Facem apel la romașcani să-și declare toate veniturile. Din acest an, se iau în considerare la venituri inclusiv subvențiile de la Agenția de Plăți și Interveții în Agricultură, care, la rândul ei va face controale, la fel și Agenția Județeană de Prestații Sociale, a declarat viceprimarul Lucian Micu.

Pe lângă încadrarea în limita de venituri, solicitanților li se cere să declare produsele agricole, animalele și păsările, inclusiv dacă acestea sunt pe raza altei localități. Cei care stau în chirie trebuie să știe că respectivele contracte de închiriere trebuie declarate la ANAF și nu se mai acceptă contracte sub semnătură privată. Automat sunt excluși de pe lista de beneficiari ai ajutorului cei care au mai multe locuințe, cei care au terenuri care depășesc 1.000 de mp în urban și 2.000 mp în rural sau autoturisme și/sau motociclete cu vechime mai mică de 10 ani. Mai mult, nu se acceptă ca în averea solicitantului să existe autoutilitare, rulote, autobuze, șalupe, scutere de apă, ultilaje agricole sau de prelucrare agricolă. În același timp, nu beneficiază de ajutor cei care au depozite bancare de peste 3.000 de lei.

Claudia MATEI

Articolul precedentANL-uri fără canalizare la Bicaz
Articolul următorBlocuri cu bulină roșie pe jumătate