0:00

ANL-uri fără canalizare la Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* autorităţile sunt nevoite să facă racordul pe sub râul Bicaz

Locuitorii din Bicaz care au depus cerere pentru o locuință ANL mai au de așteptat. Reprezentanții primăriei au anunțat că, anul acesta, noile locuințe nu vor putea fi distribuite bicăjenilor din cauza unor lucrări neprevăzute la rețeua de canalizare.

„Firma Victor Construct a realizat lucrările de construcție, revenind în obligația primăriei de a racorda blocurile la utilități. S-a realizat racordul la energie electrică, apă și gaz, dar problema este la rețeaua de canalizare. Diferența de la cota zero, unde se află blocurile, față de de cel mai apropiat cămin este foarte mică, de trei la mie. Este valoare minimă admisă. Din această cauză suntem nevoiți să facem un racord care va trece pe sub râul Bicaz”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului.

Locația aleasă pentru construirea celor două blocuri ANL nu a fost cea mai inspirată. Primarul orașului a declarat că ar fi existat cel puțin două locuri unde amplasamentul pentru ridicarea clădirilor ar fi fost mai potrivit.

„Se puteau ridica în cartierul Mărceni, unde există un spațiu liber sau în centrul orașului. Dacă se alegea una din aceste locații, am fi putut evita apariția problemelor care sunt acum”, a adăugat primarul orașului. Reamintim că tot în acest an și tot din lipsa de viziune a proiectanților au fost înălțate ziduri de-a lungul blocurilor, pentru a evita crearea unor inundații, din cauza celor două râuri care se află în apropiere. Pe aceeași linie se înscrie și racordarea la energie electrică. Înainte de executarea acestor lucrări s-a constat că cel mai apropiat transformator nu face față la capacitatea de consum din cele 32 de locuințe. Din această cauză blocurile au fost racordate de la rețeaua de energie electrică din zona pieței orașului. Distanța mare a făcut ca traversarea firelor să se facă, prin anumite zone, doar după ce au fost săpate mai multe șanțuri. Lucrările de la canalizare ar putea întârzia considerabil momentul predării la cheie a apartamentelor, deoarece sezonul rece este foarte aproape, iar autoritățile anunță că racordarea nu este una din cele mai simple soluții.

„Nu este cea mai ușoară, dar este cea mai sigură. Am luat în calcul construirea unui cămin separat pentru canalizare și montarea de pompe care să împingă mai departe apa. S-a luat în calcul varianta în care alimentarea cu energie electrică s-ar fi întrerupt. S-ar fi creat mai multe probleme și asta ar fi însemnat să avem tot timpul o vidanjă la dispoziție sau un generator electric. Soluția pe care am ales-o acum este cea mai bună. Din păcate, nu știm peste ce vom da în momentul lucrărilor, fapt pentru care este posibil ca în acest an să nu putem repartiza apartamentele”, a mai precizat Nicolae Sălăgean.

Ușile apartamentelor ar fi trebuit să se deschidă după 15 februarie 2013, data la care a fost anunțată finalizarea lucrărilor. Valoarea investiției, de 50 de miliarde vechi, a fost finanțată de Compania Națională de Investiții, fără a adăuga costurile pe care Primăria Bicaz le-a contorizat din cauza lucrărilor neprevăzute. Până în momentul de față au mai fost alocați peste 1 miliard de lei vechi pentru intervențiile suplimentare. Construcțiile au început în timpul conducerii primarului Constantin Catrinoiu, atunci relizându-se și proiectarea celor două blocuri.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAxa Roman – Bucureşti – Washington
Articolul următorTest de 24 pagini pentru ajutoarele de încălzire