romani parisACTUALIZARE 3: Doi tineri din România se află printre cele 128 de victime ale atacurilor teroriste care au avut loc vineri seară în Paris. Oficialităţile din România au confirmat că este vorba despre Ciprian Calciu (32 de ani), din Tulcea, şi Mariana Lăcrămioara Pop (29 de ani). Tânăra era din localitatea Coaş (Maramureş) şi absolvise Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare. Tatăl ei a decedat în urmă cu mai mulţi ani, iar în Coaş mai locuiesc o mătuşă şi un unchi. Cei doi tineri, care munceau la Paris, ar fi fost ucişi în barul “La Belle Equipe”, în arondismentul 11. Cunoscuţii spun că tinerii participau la o aniversare şi au căzut sub ploaia de gloanţe. Copilul  lor de un an şi jumătate era acasă, cu bunica din partea mamei, potrivit actualmm.ro. Lăcrămioara, după cum spun apropaţii, mai are o fetiţă de 11 an, dintr-o altă relaţie. (ZCH NEWS; FOTO: evz.ro)

ACTUALIZARE 2: Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că decesul a doi cetățeni români în atacurile produse în cursul nopții trecute în capitala Franței a fost confirmat de autoritățile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora și le va acorda asistența consulară necesară. Așa cum MAE a informat anterior, un cetățean român a fost rănit ușor în atacurile survenite în cursul nopții în capitala Franței. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris și, în cursul dimineții, a fost externată. Totodată, MAE reiterează că cetățeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atacurile de la Paris. Acesta a confirmat direct unui reprezentant MAE că informațiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane și nu sunt veridice. Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetățeni români care ar fi putut fi răniți sau decedați în atacurile de la Paris. MAE menține permanent legătura cu autoritățile franceze competente.

ACTUALIZARE 1: Cum arată primul terorist identificat. Mai multe amănunte despre atentat aici

primul terorist
El ar fi primul terorist identificat

153 de morți, peste 200 de răniți, 6 atacuri teroriste concomitente, coordonate. 8 teroriști care au murit. Atacurile au fost date în locuri în care se petreceau evenimente cu semnificații pentru teroriști. Un meci de fotbal între Franța și Germania, unde măsurile de securitate se presupune că erau foarte severe, la eveniment participând înalți oficiali ai celor două state, inclusiv preşedintele Franţei. Un concert al unei trupe americane, într-o sală aglomerată. Un magazin al unui evreu etc.

paris 13.11Probabil că bilanțul atacului terorist va crește și înfrângerea forțelor de securitate este totală. Nu numai a celor franceze. Un asemenea atentat, pregătit cu minuțiozitate, care să scape tuturor serviciilor secrete, va schimba total politicile de securitate în Europa. Libera circulație va deveni un vis, vor fi impuse și acceptate legi care vor întâri puterea forțelor de ordine.

Un 13 noiembrie negru pentru Franţa, pentru Europa şi pentru lumea întreagă care mai avea gânduri de libertate şi democraţie.

presa“Război în plin Paris”, “Carnagiu la Paris” sau “Masacru pe străzile Parisului” sunt doar câteva dintre titlurile publicate sâmbătă pe prima pagină de ziarele franceze și europene, care relatează pe larg despre atentatele de vineri seară din capitala Franței, soldate cu peste 120 de morți, scrie Le Point.
“Război în plin Paris”, titrează Le Figaro, încadrând fotografia de pe prima pagină într-un chenar negru, în semn de doliu.
“Carnagiu la Paris”, a scris Liberation, în timp ce Aujourd’hui en France titra “Masacru terorist în plin centrul Parisului”, iar La Voix du Nord a ales să-și titreze materialul cu “Oroare la Paris”.

Și majoritatea ziarelor europene consacră prima pagină atacurilor teroriste din Paris. “Asediul sângeros al Parisului”, titrează cotidianul britanic The Daily Telegraph, în timp ce The Independent face referire la un “Masacru pe străzile Parisului”.

Cotidianul spaniol El Mundo vorbește despre “Peste 100 de morți într-un șir de atentate teroriste în Paris”, El Pais consemnează “Peste 120 de morți într-un asasinat terorist în Paris”, iar ABC titrează că “Franța, sub asediul atentatelor în 2015”.(Sinteză a presei realizată de Ager Pres)

Articolul precedentUrmăriţi internaţional prinşi de poliţişti
Articolul următorBICAZ: Spitalul are de cheltuit 450.000 de lei până la sfârșitul anului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.