borlesti scoala

În Neamț există o elevă care depășește cu mult, în rezultate la învățătură, copiii de vârsta ei. S-a înscris la 4 discipline (Istorie, Limba Franceză, Geografie și Matematică) la olimpiadele organizate de Ministerul Educației. S-a calificat la faza județeană la toate. După aceaste calificări eleva a fost obligată la… priorităţi, deoarece MEN nu a ținut cont de copiii care au potențial ca al ei. La primele „județene” a avut de ales între Istorie și Matematică, ambele concursuri fiind programate în 8 martie. A ales Istoria deoarece „respiră” istorie și, dacă a fost forțată, a mers într-o singură direcție.

Ziarul „Ceahlăul”, marcă înregistrată, expunea în urmă cu câteva zile precedentul pe care Teofana Verșanu, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Borlești, reușea să-l realizeze prin calificarea la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Nimeni din unitatea școlară amintită nu a ajuns la faza națională pentru această disciplină, potrivit celor spuse de directorul școlii, prof. Ionel Pătrunjel. Mai mult, Teofana a tratat cu maximă seriozitate și participarea la faza județenă a olimpiadelor de Limba Franceză și Geografie, chiar dacă în aceeși perioadă a fost sâcâită de o răceală. Și de data aceasta s-a văzut obligată să aleagă din cauză că, în aceeași zi, 14 martie, au fost programate ambele olimpiade. A ales Limba Franceză, chiar dacă, după cum a mărturisit, ar fi vrut să meargă la ambele discipline.

Teofana Verșanu a primit de curând vestea că s-a calificat la faza națională a olimpiadei de Franceză. Un motiv de mândrie pentru toți cei din Școala Gimnazială Borlești. Directorul ne-a precizat că nici la Franceză nu s-a mai calificat vreodată cineva la faza națională a olimpiadei. Acum, elevul model este îngrădit de aceeași situație la care este părtaș pentru a treia oară. Faza națională de la Istorie și cea de la Franceză sunt programate în aceeleași zile, respectiv 7-11 aprilie. Cea de la Franceză la Târgu Mureș și cea de la Istorie, la Baia Mare.

Istoria a rămas pe primul loc

Teofana a fost nevoită să aleagă și chiar dacă nu a vrut să supere niciun profesor, va merge doar la Istorie. „O să merg la Istorie. Îmi place istoria, am spus că este pasiunea mea și dacă am fost nevoită să aleg nu am încotro. Aș fi mers la ambele, dar, din păcate, nu am cum”, a spus Teofana. Pentru rezultatele ei, Teofana dă „vina” pe profesori, pe colegi și pe părinții care i-au fost alături întotdeauna. „Îmi plac toate materiile pentru care m-am înscris la olimpiade. Cred că acest lucru îl datorez profesorilor mei care prin felul lor de a preda, de a ne explica au reușit să ne atragă. Au făcut în așa fel încât să ne placă ceea ce ei ne-au învățat cu dăruire. A contat și faptul că am colegi care fac parte dintr-un colectiv unit. Și nu în ultimul rând a fost și sprijinul părinților care a contat enorm”, a spus Teofana.

Fata specială de la Borlești a fost nevoită să renunțe la faza națională a Olimpiadei de la Limba Franceză, singurul câștigător fiind al doilea clasat, de pe lista cu candidați, un elev de la Școala Gimnazială Nr.5, care-i va lua locul în lotul național. Profesoara de Limba Franceză, Ioana Huștiu, a fost nevoită să privească neputinciosă la alegerea pe care Teofana a făcut-o. „Sper ca doamna profesoară să mă susțină în continuare, ca și până acum, și îi mulțumesc pentru tot efortul pe care l-a depus pentru a mă ajuta”, a mai spus Teofana. Pe termen lung, cel mai mare câștig îl va avea Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, liceul al cărui nume îl pronunță cu zâmbetul pe buze și despre care spune că a fost prima și ultima opțiune, acolo fiind elevă și sora ei.

Front comun pentru Teofana

Directorul școlii, Ionel Pătrunjel, spune că în istoria Școlii Gimnaziale Borlești au mai existat 2 elevi care au reușit să se califice la faza națională a unor olimpiade pe discipline. Asta s-a întâmplat în 2008-2009. Atunci, eleva Ioana Sărăcilă a mers la naționala de Limba și literatura română, iar Ștefan Handaric s-a calificat la Geografie.  Rezultatele pe care le-a înregistrat Teofana Verșanu, potrivit directorului, nu au mai fost atinse de nimeni din Gimnaziala Borlești. Pentru această performanță reprezentanții școlii vor să o premieze.

În modestia ei, Teofana a cerut să nu fie fotografiată, deoarece a considerat că a spus suficient despre ea prin ceea ce face. Eleva este un model de voință, determinare și recunoștință. Nopțile ei scurte îi răsplătesc acum munca și spune că asta îi aduce cea mai mare odihnă. (M. TEODOROF)

Articolul precedentSe vrea membri la partid!
Articolul următorDeputat Ioan Munteanu: “Agricultorii se pregătesc de campania de primăvară”

1 COMENTARIU

  1. Impresionanta intradevar modestia si inteligenta acestei fetite. Sa aiba mult noroc si sa-si pastreze frumusetea sufletului!

Comments are closed.