pietricica turism

După cazul de pedofilie din Neamț, în care un profesor este cercetat pentru agresiuni sexuale împotriva unor eleve minore, Inspectoratul Școlar Județean vrea să afle dacă în învățământul nemțean mai există și alte situații asemănătoare. „Generalul” Viorel Stan a lansat de mai multe ori ideea de a folosi chestionare care să fie împărțite elevilor și prin care aceștia să semnaleze, dacă este cazul, nereguli. Totul ar fi stat sub semnul confidențialității. Cu toate acestea, Stan a renunțat repede la idee pe motiv că prin acest mod de a chestiona elevii ar putea apărea și multe minciuni. „Am renunțat la idee pentru că am mai multe îndoieli. În problema chestionarelor apare o problemă legată de secretizarea răspunsului.

Chestionarele prezintă un risc major, anume, acela că, în momentul completării lui, este predat cadrului didactic care a supravegheat desfășurarea lui și atunci ar dispărea confidențialitatea și copiii n-ar mai fi sinceri acolo. Apare și fenomenul de mimetism, fenomenul de victimizare pentru a ieși în evidență, deci și la gradul de sinceritate avem o problemă”, a declarat inspectorul Stan.

Acesta a mai precizat că și unele glume făcute în clasă, de către profesori, și care nu au fost percepute cum trebuie de elevi, pot reflecta în chestionare neadevăruri. Chiar inspectorul general a simțit pe propria-i piele efectul unei glume care a fost înțeleasă greșit de un elev.

„Am făcut o glumă la școală cu totul și cu totul nevinovată. A doua zi, a venit elevul cu bunica la școală”, a mai adăugat Stan.

În schimb, inspectorul crede că ideea înființării unui TelVerde pentru elevii care au de sesizat nereguli din școli i se pare realizabilă.

„Eventual putem să introducem un TelVerde prin care să asigurăm confidențialitatea informațiilor. Oricum vom căuta un mijloc, o cale pentru a rezolva această problemă, cum am mai spus, nefericită, din viața învățământului nemțean”, a completat Viorel Stan. (M. TEODOROF)