0:00

Teatrul Tineretului: răbdarea pompierilor, pusă la grea încercare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎntâlnirea de lucru, în regim de urgenţă, de la Teatrul Tineretului, pregătită pentru miercuri, 29 aprilie, la ora 11:00, în vederea rezolvării problemelor ce ţin de autorizaţia de securitate la incendiu, s-a dovedit un eşec ale cărui consecinţe sunt greu de anticipat.

Ansamblul şi detalile legate de afacerea cu fonduri europene de la Teatrul Tineretului – înregistrată oficial ca operaţiune de reabilitare, renovare şi altele – se înscriu deja într-un capitol de cultură generală locală, tragică pe fond. Este ştiut, printre altele, că teatrul, ca activitate, nu are ce căuta legal în clădire şi că autorizaţia de funcţionare nu există. Această autorizaţie depinde de un document esenţial emis de ISU Neamţ. Amenda administrată, cu luni în urmă, a fost comentată la vremea ei.

Criticile întemeiate la adresa ISU şi a inspectorul-şef Ioan Niţică pălesc acum în faţa obrăzniciei şi iresponsabilităţii unora dintre „băieţii deştepţi” din dezastruosul proiect care mai are puţin şi intră pe agenda OLAF. TT avea termen ca până pe 30 aprilie să adune proiectantul şi executantul lucrărilor aşa încât, împreună cu oficialii de la ISU, să rezolve problemele care împiedică eliberarea autorizaţiei de securitate la incendiu. Proiectantul-şef, adică arh. Smărăndiţa Gâlea, nu s-a hotărât dacă avea probleme de sănătate sau a uitat să vină la Piatra Neamţ. Din partea celebrului constructor ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP s-a primit pe fax clasicul mesaj că lucrările în discuţie nu au fost contractate, iar oficialul împuternicit al primăriei, Florin Băluşescu, nu ştia cum să fugă mai repede din curtea teatrului.

În cauză, apasă nu mai puţin de cinci teme grave pe linie de securitate la incendiu. Dacă „povestea” uşilor rezistente la foc sau nefuncţionarea hidranţilor din interior nu sunt noutăţi, regimul spaţiului de sub buzunarul scenei îi lasă pe toţi cu gura căscată. Acolo, tradiţional, e loc de depozitare a recuzitei, a costumelor. În acte figurează ca… beci, ceea ce înseamnă alt regim de securitate în faţa focului şi alte acte.

Indiferent dacă joi apare sau nu arh. Gâlea pe la Piatra Neamţ, presiunea termenelor şi reglementărilor legale ia proporţii. Închiderea teatrului are temei. Colonelul Niţică a mărturisit, în cursul după-amiezii, că nu renunţă la a căuta soluţii, numai că singur nu are nicio şansă. (V. COSMA)

Articolul precedentNEAMŢ: Videoconferinţă înainte de 1 Mai
Articolul următorNEAMŢ: HCM Roman – SCM Craiova 27 – 21 (15 – 11)
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.