0:00

Țeapă cu un teren de 6 milioane de euro împiedicată de un notar, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn notar precaut din Iași a împiedicat o grupare infracțională cu membri din Iași și Vaslui să-și ducă la capăt o tranzacție capcană, bazată pe documente false. „Afacerea” ar fi presupus vânzare un teren al unei persoane în etate, preluându-i identitatea, cu 1,8 milioane de euro, teren a cărui valoare era de 6 milioane de euro.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 9 percheziții domiciliare, în județele Iași și Vaslui, miercuri, 19 aprilie, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals privind identitatea și fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, „în luna aprilie 2021, ar fi fost constituit, în județul Iași, un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Grupul infracțional organizat ar fi fost constituit din 4 membri și sprijinit de alte două persoane (parte din acestea având calitatea de angajați în cadrul unei instituții din Iași, unui birou notarial din municipiul Iași și unui spital din Iași).

Inițial, liderul grupului infracțional organizat ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziționate din municipiul Iași (de natură să fie utilizate la edificarea unor construcții de amploare), precum și a proprietarilor acestora.

În continuare, identitatea adevăratului proprietar ar fi fost preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în fața notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar și solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate.

După obținerea acestor documente, un alt membru al grupului s-ar fi prezentat în fața notarilor, folosind procura obținută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare – cumpărare a imobilului.

Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupului infracțional organizat a identificat un teren intravilan, din Municipiul Iași, cu o valoare de piață de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă.

Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului, care avea calitatea de angajat al unei instituții din Iași, ar fi obținut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schița cadastrală, planul de amplasament și încheierea de întabulare.

Întrucât, membrul grupului infracțional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, ar fi fost obținută, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul unui spital din Iași, o adeverință medicală falsificată, care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obținerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracțional organizat.

De asemenea, prin intermediul persoanei bănuite, angajată în cadrul biroului notarial din municipiul Iași, ar fi fost obținută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării.

În acest context, în luna mai 2021, a fost identificat un potențial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului, pentru 1.800.000 de euro și fiind întocmite actele notariale necesare.

Contractul de vânzare – cumpărare nu ar fi fost finalizat, potențialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment.

Ulterior, membrii grupului infracțional organizat ar fi efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate, în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din Municipiul Iași, perfectarea contractului fiind împiedicată de către notarul public”.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, au fost conduse, în vederea audierii, 10 persoane, suspecte a fi implicate în activitatea infracțională.

Procurorii DIICOT Iași au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de 5 persoane.

Angela Croitoru

Articolul precedentInvestiţie de peste 322 de milioane lei pentru gaz în 7 comune nemţene
Articolul următorStudiu NY University – Pacienții care raportează alergie la penicilină sunt mai puțin probabil să aibă implanturi dentare de succes
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.