pietricica turism

Taxa pe construcţii speciale va fi aplicată, începând de anul viitor, cel mai probabil, la valoarea fiscală netă şi nu la valoarea contabilă brută, cum se practică în prezent, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Deşi a precizat că în proiectul noului Cod Fiscal au fost preluate reglementările asumate deja de Guvern în privinţa impozitului pe construcţii speciale, Petrescu a adăugat că vor fi avute în vedere propunerile făcute în cadrul consultărilor pe care MFP le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri.

„Acum avem în lucru mai multe simulări, analizăm. Unul dintre scenariile pe care mergem şi care pare o alternativă viabilă la forma aflată acum în vigoare este modificarea bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii prin aplicarea cotei de impozit la valoarea fiscală netă a construcţiilor”, a declarat ministrul Finanţelor.

Valoarea contabilă brută reprezintă costul cu care un activ a fost însccris iniţial în contabilitatea firmei, în timp ce valoarea fiscală netă elimină amortizările. Pe de altă parte, firmele sunt obligate să facă reevaluarea bunurilor, astfel că este neclar impactul acestei modificări, mai ales în lipsa unor norme de aplicare. În ceea ce priveşte impozitul datorat de persoanele fizice pentru clădirile folosite în scop comercial, Petrescu a explicat că MFP are în discuţie în acest moment introducerea unui sistem de calcul unitar pentru clădirile utilizate în scop comercial de persoanele fizice şi de persoanele juridice. (Z.C.H.)