Pe motiv de „actualizare” a taxelor de licenţiere şi autorizare, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a întocmit un proiect de hotărâre de guvern cu noile taxe pe care le vor plăti pescarii. Dacă până acum, pescarii sportivi scoateau 30 de lei pentru eliberea şi vizarea permisului, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ vor plăti de 5 ori mai mult. Categoriile care trăiesc cel mai „bine” în România vor fi direct afectate de creşterile de taxe. Pensionarii, care până acum aveau gratuitate, şi pentru care pescuitul e, de multe ori, singura relaxare vor trebui să plătească 100 de lei, iar elevii şi studenţii de la care se percepea o taxă de 10 lei, acum vor plăti tot 100 de lei.
Râmân cu gratuitate numai persoanele cu handicap grav, cu handicap mediu şi uşor, precum şi veteranii de război. Permisele de pescuit sportiv sunt valabile pe toate cursurile de apă, inclusiv pe Dunăre, precum și pe bălțile interioare, aflate în administrarea statului. În schimb nu sunt valabile pe bălțile aflate în concesiune sau în proprietate privată, pentru care trebuie plătite taxe speciale, stabilite de fiecare administrator în parte.
Acelaţi proiect de hotârăre de guvern prevede taxe majorate şi pentru pescuitul comercial: pentru o cantitate de pește de până la 10 tone, taxa crește de la 200 de lei la 500 de lei, în timp ce pentru o cantitate care depășește 50 de tone se majorează de patru ori, de la 500 de lei la 2.000 de lei.
Și taxele pentru ambarcațiunile folosite de pescari cresc. Astfel, pentru ambarcațiunile mai mari de 15 m, taxa de licențiere va fi de 1.000 de lei, iar pentru ambarcațiunile de 15 m sau mai mici, taxa de licențiere va fi de 200 de lei pe an.
Marirea taxei? Dar cand o sa vedem si noi populare cu peste pe cursurile principale? Peste nu puneti in balta dar taxe mariti. „Felicitari” ca de obicei guvernantilor si directorasilor de companii.
Guvernul nu sustine acest proiect deci sunt sanse foarte mari sa nu fie adoptat : http://imageshack.com/a/img922/5444/dumJUN.jpg