0:00

* peste 2.500 de nemţeni cer în instanţă recuperarea birului

Taxa auto din 2012 a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, printr-o ordonanţă dată la începutul acestei luni. Mai exact, taxa pe care românii deja au plătit-o contravine reglementărilor comunitare astfel: contribuabilii din ţara noastră nu pot plăti un bir pentru o maşină cumpărată din spaţiul comunitar în condiţiile în care România este déjà stat membru.

Prin urmare, cei care au achitat taxa pot să-şi ceară banii înapoi dacă depun o serie de documente care dovedesc că au făcut plata către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Potrivit datelor AJFP Neamţ, în anul 2012, 6.226 de nemţeni au achitat taxa pe poluare, suma totală plătită ridicându-se la aproape 3,7 milioane de euro. Ei fac parte din categoria pe care noua lege o îndreptăţeşte să-şi ceară banii înapoi.

În ceea ce priveşte situaţia de anul trecut, în 2013, ”taxa pentru emisiile poluante/timbrul de mediu a fost achitată pentru un număr de 7.282 autovehicule, suma aferentă acestora fiind de 19.149.459 lei”, se mai arată în documentul remis de Fiscul Neamţ. Asta înseamnă peste 4,2 milioane de euro.

Ce trebuie să faceţi ca să vă recuperaţi taxa auto?

Avocaţii spun că cei care intenţionează să-şi recupereze plăţile aferente taxei auto în instanţă se pot îndrepta împotriva statului prin introducerea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată prin care să solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxă de poluare: “Cine solicită recuperarea banilor din taxa auto trebuie să depună în instanţă, prin intermediul avocaţilor, o serie întreagă de documente: de la cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate, contractul de vânzare cumpărare a autovehiculului, decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberată de Administraţia Financiară Neamţ precum şi dovada plăţii taxei de poluare. În cazul în care clientul care a achitat taxa nu mai deţine copia de pe chitanţa fiscală, va merge la administraţia de care aparţine şi va cere o copie aferentă documentului de plată. Onorariul pe care clientul îl plăteşte se negociază în funcţie de suma pe care o are de recuperat în instanţă. În mod sigur şi timbrul de mediu va avea aceeaşi soartă, adică va fi declarat ilegal, iar nemţenii vor avea câştig de cauză dacă aleg să dea statul în judecată şi să-şi recupereze banii”, ne-a declarat un avocat din cadrul Baroului de Neamţ.

Peste 2.800 de nemţeni şi-au primit banii înapoi din taxa auto. Se pare că intenţia nemţenilor de a da statul în judecată ca să-şi recupereze banii n-a rămas doar la statutul de intenţie. Potrivit aceloraşi date remise de AJFP Neamţ în ceea ce priveşte situaţia litigiilor având ca obiect restituirea taxei de primă înmatriculare şi/sau a taxei de poluare/taxă pentru emisiile poluante, conform situaţiei centralizate la data de 31.01.2014 soluţionate până la data de 31.01.2014 , numărul total de litigii soluţionate irevocabil până în prezent este de 2.836 de dosare.

Alţi peste 2.500 de nemţeni încă mai aşteaptă ca instanţele să se pronunţe favorabil în ceea ce priveşte recuperarea taxei: 2.527 de dosare sunt pe rol la această dată iar suma pe care o pretind depăşeşte 2,5 milioane de euro. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentTransfer PP-DD la PDS
Articolul următorA înţeles mesajul… Leoreanu s-a „tras” înspre Fundația „Mișcarea Populară”