WhatsApp Image 2022 05 03 at 13.22.32Un proiect de Ordonanță de Urgență introduce în legislația privind asigurările RCA noțiunea de prețuri de referință pentru valoarea orelor de manoperă practicate de service-urile auto. Aceste prețuri de referință sunt importante, nu numai pentru că ar împiedica multe dintre atelierele de reparații auto să mai practice prețuri atât de piperate ca în prezent, dar  valoarea despăgubirilor date pentru repararea mașinii avariate se va stabili și în funcție de valoarea orei de manoperă de la nivelul fiecărui județ.

De aceea, prețurile de referință ale manoperei practicate în țara noastră vor fi calculate anual pentru fiecare județ, vor fi orientative și vor fi publicate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

proiectOUGmodifRCA26012021

Decontarea directă RCA ar putea deveni obligatorie

Decontarea directă RCA, care este, în prezent, doar opțională, ar putea deveni curând obligatorie, potrivit proiectului de ordonanță repus luna trecută în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Victima unui accident ar putea să obțină costurile pentru repararea autoturismului de la propriul asigurător.

Proiectul va modifica Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie în sensul transformării decontării directe dintr-un mecanism opțional, pentru care acum se plătește în plus la achiziția unei polițe RCA, într-un mecanism obligatoriu.

Astfel, decontarea directă va deveni “serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurător, respectiv asigurat”.

Decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: accidentele auto s-au produs pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România; prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule; ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).

Cînd sunt îndeplinite toate condițiile, persoana prejudiciată se va adresa direct asigurătorului propriu, care-l va despăgubi, cele două companii urmând să regleze situația financiară ulterior, iar șoferii vor primi mai repede banii de la companiile de asigurări.

Un pas important pentru punerea în aplicare, după aprobarea OUG este stabilirea procedurii de decontare prin acte normative ale Autorității de Supraveghere Financiară.

Proiectul prevede amenzi usturătoare pentru asigurătorii care nu vor oferta obligatoriu decontarea directă sau care nu vor achita sumele datorate către celălalt asigurător în cel mult zece zile, amenzile sunt cuprinse între 50.000 și 5.000.000 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de zece ori față de acum.

Pentru a deveni obligatoriu, proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Guvern, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.

Angela Croitoru

Articolul precedentDotări noi la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț
Articolul următorDroguri de mare risc distribuite la Festivalul din Mamaia
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.