Aflat la cea de-a șaptea ediție, Târgul de gustar de la Roman a fost deschis oficial, vineri, 19 august. Manifestarea se desfășoară în organizarea Primăriei Municipiului Roman și a filialei Roman a Asociației pentru Antropologie Urbană, în colaborare cu asociațiile de meșteri populari din mai toate zonele țării. Sunt prezenți la Roman, la acest sfârșit de săptămână, meșteri populari din Botoșani, Suceava, Galați, Vâlcea, Prahova, Buzău, Covasna și, bineînțeles, Neamț.

„Sperăm să avem zile frumoase și la propriu, ca vreme, dar și la figurat, ca trăire în comunitate, ca un moment de distracție”, a spus primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu, în deschiderea târgului.

Sunt prezenți foarte mulți romașcani, și de acasă și de peste hotare și luna august a devenit pentru noi o altă «lună a cadourilor» din acest motiv. Întâlnirea cu diaspora este deja intrată în tradiție la Roman și am văzut că acum urmează și alții exemplul nostru…  E păcat că pe la noi prea puțin se mai păstrează tradițiile populare, autentice. În concediu am văzut Apusenii, am văzut Maramureșul; sunt zone în care se păstrează bunele și frumoasele noastre tradiții. Ar trebui să facem și noi mai mult pentru reînvierea datinilor uitate și pentru păstrarea celor care încă mai rezistă. Eu îi felicit din toată inima pe acești meșteri populari care păstrează tradițiile și care vin și la noi, ca să ne ajute să nu le uităm.”

În târgul de la Roman se găsesc ii, bundițe, obiecte decorative din lemn, ceramică sau din alte materiale naturale, podoabe realizate artizanal, obiecte de uz casnic, icoane, mobilier tradițional din lemn, căciuli și mănuși din blană, dar și palincă, slană, babic și tot felul de alimente tradiționale.

Serile târgului sunt animate de spectacole în care evoluează Laura Lavric, Ansamblul „Floricică de la munte”, Grupul folcloric „Gheorghe Jitaru”, Jull, Ansamblul „Codrii Neamțului”, Alessia și Andreea Bănică band. Sunteți aşteptați să petreceţi. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentPolițiștii nemțeni se îngrămădesc la zilele de comune din weekend
Articolul următorGALERIE FOTO Roman: Întâlnire de gradul trei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.