0:00

La iniţiativa primarului Daniel Harpa şi pornind de la premisa că un mediu natural bine întreţinut, fie el şi urban, ridică nivelul de confort al populaţiei şi are o influenţă benefică asupra sănătăţii publice, administrația locală de sub Cetate demarează, împreună cu cei de la SC Eurosaltrade SRL, campania de primăvară în ceea ce privește reabilitarea și întreținerea spațiilor verzi în orașul Târgu-Neamț. Astfel, se va  continua campania de cosmetizare a orașului începută în anul anterior prin transpunerea în teren a unor proiecte de amenajare peisagistică ce urmăresc acest scop, dorind a îmbunătăți, în limita posibilităților, imaginea orașului.

Târgu-Neamț, un oraș verde, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Mediu plăcut pentru cetăţeni”

“Pentru realizarea acestui obiectiv sunt prevăzute lucrări de amenajare a terenului, plantări de material dendrologic (arbori, arbuști decorativi), material floricol sub formă de mozaic sau în diverse ansambluri, montarea de bănci, amenajarea jardinierelor existente, realizarea unor elemente de design, precum și gazonarea suprafețelor libere de teren, scopul fiind obținerea unui mediu plăcut, relativ degajat care să sporească gradul de confort al cetățenilor. Ne dorim amenajarea spaţiilor verzi din centrul oraşului, dar şi a spaţiilor dintre blocuri atât de cerute şi aşteptate de locuitorii oraşului. Pentru obținerea materialului săditor floricol au început lucrările de însămânțare în serele orașului. Prezența lucrătorilor de la Eurosal se observă și în oraș, aceștia efectuând o serie de lucrări cum ar fi toaletarea copacilor, greblarea spațiilor verzi și alte acțiuni de curățenie. Pornind de la ideea  că 20 de arbori pot absorbi noxele emise de o mașină care parcurge 100 km/zi, ne propunem să plantam suficient material dendrologic, astfel încât acesta să deservească locuitorii orașului, ne-a declarat Iustina Miltiade, inginer peisagist la Eurosal.

Spațiile verzi – inima orașului

Specialistul de la Eurosal ne-a mai mărturisit că se intenționează ca, în perioada următoare, mai multe ansambluri peisagistice să fie realizate în mai multe locații din centrul orașului Târgu-Neamț. Peisagista Iustina MIiltiade e de părere că spațiile verzi reprezintă inima orașului, iar acest lucru ne obligă pe toți să realizăm cât mai multe spații verzi atât de benefice sănătății noastre sociale și psihologice.

Târgu-Neamț, un oraș verde, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Ideea de «oraș verde» se va regăsi cu siguranță în ansamblurile peisagistice realizate în spații cum ar fi cele de pe str. Mihai Eminescu, Tribunal, Ștefan cel Mare, zona Cinema  sau în fața Unităţii de Primiri Urgenţe Târgu-Neamț. Spațiile verzi reprezintă inima orașului. Locul de unde se pompează aer curat, unde viața noastră de zi cu zi «înverzește», iar noi le dăruim de fiecare dată priviri pline de admirație și mulțumirea că ne așteaptă să revenim. Pe lângă rolul estetic, spațiile verzi aduc orașelor o serie de beneficii ecologice, sociale, psihologice și economice. Este necesară implicarea comunității în reușita acestor proiecte, în sensul de a nu distruge spațiile verzi, mobilierul urban sau jardinierele instalate pe trotuare”, ne-a mai precizat inginerul peisagist Iustina Miltiade.

Împreună cu Biroul Planificare și Dezvoltare Locală din Primăria Târgu-Neamț se lucrează la un proiect de amenajare a spațiului verde din incinta Grădiniței nr. 1, care va fi depus spre finanţare în cadrul programului “Spații Verzi” – componenta de finanțare Spații verzi Urbane, fiind finanțat de Mol Romania și Fundația pentru Parteneriat. În acest spațiu copiii vor avea posibilitatea să își desfășoare activitățile didactice aflate în aria curiculară.

Ciprian Traian STURZU

Ieri, 18 februarie, în Camera Deputaţilor s-a dezbătut un proiect de lege, care ar permite autorizarea construcţiilor pe spaţiile verzi, şi aşa prea puţine, după dezastrul urbanismului din Epoca de Aur. Dacă prevederea ar fi aplicată, sute de hectare de spaţiu verde s-ar pierde în multe orașe din țară, inclusiv din Târgu-Neamț. Reglementările Uniunii Europene în această privinţă, transpuse şi în legislaţia noastră, prevăd, obligatoriu, asigurarea unei suprafeţe minime de 26 mp/cap de locuitor, ţintă ce trebuia atinsă începând cu acest an şi la care România este încă deficitară.

Articolul precedentPropunere de lege: bona, în nomenclatorul de meserii
Articolul următorIzvorul Alb își schimbă „fața”