0:00

Profesiile de bonă şi babysitter ar putea să fie recunoscute pe piaţa muncii din România. O propunere legislativă în acest sens a fost recent adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Actul stipulează clar că aceste meserii vor putea fi practicate doar de persoanele calificate în acest sens, fie că e vorba de cetăţeni români sau străini, cât timp au domiciliul sau reşedinţa legală în aceeaşi localitate cu domiciliul beneficiarilor pentru care prestează respectivele servicii.

Potrivit proiectului de lege, prin meseria de bonă se înţelege că aceasta poate să ofere simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi patru ani. Pentru copiii cu vârsta de peste patru ani, bona poate oferi simultan servicii pentru cel mult şase copii.

“Bona şi/sau babysitterul pot înfiinţa servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu a copilului pe timpul zilei, persoane fizice sau juridice autorizate, ca servicii sociale destinate menţinerii copilului în familie şi depăşirii unei situaţii de dificultate prin reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională şi încurajării ocupării pe piaţa muncii”, se mai arată în textul propunerii de lege.

În momentul de faţă, cursuri de bonă în Neamţ nu există. Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) lansa însă, la sfârşitului anului 2011, o campanile de promovare a unor cursuri gratuite în ocupaţia de babysitter, prin programul naţional “Femei pentru femei”. Proiectul îşi propunea la lansare drept grup ţintă femeile şomere, casnice, pensionare şi femeile cu copii, angajate sau care studiază, în general cele cu venituri mici. Cursurile s-au desfăşurat în perioada octombrie 2011- septembrie 2013, din fonduri europene, propunându-şi să califice gratuit 2.000 de femei în ocupaţia de babysitter, la nivel naţional.

Din Piatra-Neamţ la cursuri au participat însă doar câteva zeci de persoane: În cadrul acestui proiect noi, la nivel de municipiu, am avut 23 de participante, dintre care 19 au şi absolvit aceste cursuri. Vorbim de Piatra-Neamţ. Partea bună în urma acestei experienţe este că dânsele au acum un certificat recunoscut în ţările membre ale Uniunii Europene. Cine a reuşit să facă cursul şi l-a finalizat e un lucru bun finalizat. Atât pentru cariera lor profesională cât şi pentru noi”, a declarat Cristina Păvăluţă, director DGASPC Neamţ. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentIncident la Comisia de evaluare a DGASPC
Articolul următorTârgu-Neamț, un oraș verde