La cea mai recentă vizită a inspectorului şcolar general Viorel Stan la Târgu-Neamţ, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli, s-a pus în discuţie ideea înfiinţării unui al patrulea liceu cu profil comercial la Şcoala Humuleşti. Propunerea a venit, se pare, chiar din partea directorului Şcolii Humuleşti, prof. Constantin Roşu şi are şi susţinerea primarului Daniel Harpa. Nu şi a mediului profesoral din urbea de sub Cetatea sau a „generalului” Stan. Părerile celor implicaţi:
„Am discutat cu dl. general Stan și s-a luat în calcul înființarea unui liceu comercial pentru anul școlar 2017-2018. După ce vom termina investițiile la Școala Humulești vom chema ARACIP-ul, dar a rămas să mai discut cu dl. general după finalizarea investițiilor. Dacă e să înființăm un liceu la școala din Humulești ar trebui să înființăm clase noi. Dacă o să avem un studiu bine pus la punct nu ar fi nicio problemă. Dar nu putem chema ARACIP-ul până nu terminăm lucrările de la școala din Humulești” – primarul Daniel Harpa, în cea mai recentă şedinţă de consiliu local.
„Am avut o întâlnire cu dl. inspector general Stan şi dânsul a îmbrăţişat propunerea noastră şi ne-a acordat tot sprijinul. Eu am făcut un memoriu către primărie, dar, din păcate, în una din comisiile de consiliu local nu a primit aviz. Dl. primar mi-a dat asigurări că proiectul rămâne valabil, dar după ce se termină acest obiectiv ce constă în finalizarea lucrărilor de la corpul central al şcolii din Humuleşti. Noi ne-am gândit la un liceu sanitar, dar dl. general a venit cu ideea de a face un liceu comercial, cu nişte calificări interesante: servicii comerţ, calificare profesională în achiziţii şi contractări (o specializare care mai există doar la Liceul Spiru Haret din Piatra-Neamţ); tehnic cu pregătire de bază electronică-automatizări calificare profesională tehnician operator tehnică de calcul. În liceele din oraş sunt 35 de clase de a IX-a, iar dacă se mai fac două clase vor fi 37” – prof. Constantin Roşu, directorul Şcolii Humuleşti.
„Să se facă mai întâi o analiză privind evoluţia demografică a oraşului Târgu-Neamţ, dar şi a zonei limitrofe pe următorii 10 de ani, pentru a vedea dacă avem o creştere sau o descreştere a populaţiei. Aş vrea şi o dezbatere între mediul de afaceri, mediul educaţional şi administraţie privind o strategie educaţională a oraşului pe următorii 10 ani. După aceea putem vorbi dacă e oportună ideea înfiinţării unui al patrulea liceu în zonă” – prof. Emanuel Bălan, director adjunct Liceul „Vasile Conta”.
„Înfiinţarea unui liceu implică nişte paşi premergători şi este nevoie de foarte multe studii de impact şi analize. Trebuie să avem o populaţie şcolară foarte bine delimitată prin nişte studii, dar până nu avem aceste documente care să ne convingă cred că este doar o propunere şi atât. Până nu ştim situaţia demografică şi şcolară a oraşului nu putem vorbi de alt liceu. La acest moment sunt trei clase la Liceul „Vasile Conta” , două clase la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” cu profil comercial. Cinci clase pe servicii este suficient” – prof. Karina Cojocariu, directorul Liceului „Vasile Conta”.
„Nu mai există intenţia de a se înfiinţa alt liceu. A fost iniţiativa cuiva, dar ISJ Neamţ nu validează propunerea de a înfiinţa un alt liceu, deoarece în zonă sunt multe licee. Avem liceu la Vânători, avem la Pipirig, avem la Petricani, la Oglinzi, plus trei licee la Târgu-Neamţ” – prof. Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamţ. (C.T. STURZU)