pietricica turism

Cât de mult lobby s-a făcut pentru bani la Târgu Neamț se știe deja, este un fel de istorie adiacentă alegerilor prezidențiale. Banii au venit, s-au semnat contracte și constructorii s-au apucat de treabă, pentru a putea încasa banii. Un exemplu îl poate reprezenta strada Veterani.

Aici lucrările se desfășoară în ritm susținut și câțiva cetățeni care locuiesc pe respectiva stradă cu un ochi râdeau și cu unul plângeau. Primul ochi se bucura de asfaltul pe o stradă vitregită până atunci, cel de-al doilea privea și se mira de lipsa șanțurilor și de faptul că, pe o porțiune, s-ar fi turnat asfalt direct peste noroi. Cel puțin așa suna plângerea venită la redacție. Alte ”amănunte”: dacă nu se fac șanțurile, se toarnă degeaba asfalt; până la primăvara este degradat din cauza infiltrațiilor. Partea cu turnatul direct peste noroi, la -3°C, e mai puțin credibilă, la temperatura aceea noroiul ar fi fost înghețat, deci corect ar fi ”turnat asfalt peste noroi înghețat”.

Dincolo de fotografiile, zicem noi, edificatoare, mai rămâne să ascultăm glasul autorităților și al celor direct răspunzători.

„S-a făcut o muncă anapoda și în pripă. Trebuia mai întâi să betoneze șanțurile, apoi să toarne asfalt pe stradă. Timp să betoneze șanțurile nu mai au, pentru că e frig și acușica vin ninsorile. Apa se va infiltra sub asfalt , o să distrugă asfaltul și la anul or să vină iar să repare. Nu e posibil să se facă o așa muncă de mântuială. Mă gândesc că poate veneau alegerile și trebuiau să asfalteze în regim de urgență, sau trebuia ca cineva să încaseze niște bani. Dar cel mai grav este că, într-o dimineață, i-am văzut pe muncitori cum turnau asfalt la -3°, direct peste noroi. Am vrut să sun la televiziuni, la presă, să vină să filmeze. E bătaie de joc! Au adus sort de pe malul Ozanei, în loc să aducă sort de la balastiere”, ne-a spus un cetățean care locuiește pe str. Veterani.

tg neamt strada (1)

Sorin Durbacă, șeful Serviciului de Investiții din cadrul Primăriei Târgu Neamț, recunoaște că șanțurile nebetonate vor fi o problemă. „Vom face tot posibilul să betonăm și șanțurile până vin ninsorile, pentru că, altfel, până la anul, asfaltul se va degrada serios. Sperăm ca vremea să ne permită acest lucru și, până la sfârșitul anului, să betonăm și șanțurile, să le aducem cât de cât la nivelul asfaltului”, ne-a spus dl. Durbacă.

Gheorghe Trofin, membru în Comisia de Recepție a lucrărilor din cadrul Consiliului Local, ne-a informat că toată responsabilitatea lucrărilor de asfaltare a străzii Veterani revine în exclusivitate dirigintelui de de șantier, în persoana Iuliei Adăscăliței. Gheorghe Trofin mai spune că lucrările de pe strada Veterani sunt ”într-un grafic al execuției și s-au respectat toate etapele”, respectiv, întâi terasamentele, asfaltul, iar în ultima etapă se va lucra la betonarea șanțurilor. „Lucrarea are toate avizele de la Inspecția de Stat în Construcții. Doamna Iulia Adăscăliței, dirigintele de șantier, mi-a spus că, dacă timpul îi va permite, va betona și șanțurile până la sfârșitul anului. Lucrările sunt într-un grafic al execuției, au fost aprobate și de beneficiar, adică de primărie, și, în ultima etapă a lucrării, este inclusă și betonarea șanțurilor. Eu verific stadiul lucrării doar dacă președintele Comisiei de Recepția Lucrărilor, domnul Traian Humumescu sau șeful de la Investiții, domnul Sorin Durbacă, îmi solicită acest lucru. Eu verific lucrările la finalizarea lor. Despre faptul că s-ar fi turnat asfalt direct peste noroi, asta este responsabilitatea dirigintelui de șantier”, a declarat ing. Gheorghe Trofin. Altfel spus, domnul Trofin ne spune că, din punctul de vedere al hârtiilor, lucrarea este bună și în grafic.

Contactată telefonic, Iulia Adăscăliței, dirigintele de șantier, s-a arătat destul de confuză când am întrebat-o despre tehnologia turnării asfaltului direct peste noroi. După o pauză lungă, doamna Iulia ne-a spus că mai bine să vorbim despre acest lucru cu beneficiarul, adică cu Primăria Târgu-Neamț. I-am spus că am discutat deja cu reprezentanți ai primăriei, care au pasat responsabilitatea calității lucrărilor către dirigintele de șantier. Probabil deranjată de această precizare, ne-a urat politicos, dar ferm, o zi bună.

Administratorul firmei Lemar Industries SRL, domnul Marius Leuștean, are propriul punct de vedere, pe care-l consemnăm în speranța că el va fi confirmat în timp: ”Nu este adevărat ce se spune. Nu am turnat peste noroi. Înaintea asfaltării a fost turnat un strat de split, adică o piatră cubică spartă, iar turnarea a avut loc în intervalul orar 11 – 19, la o temperatură de 5°C

Dacă este așa cum spune administratorul firmei – sau nu – ar putea fi confirmat doar printr-o expertiză, în măsura în care cineva ar fi interesat de aspect. Importantă pare în acest moment doar soiul de întrecere în campionatul local de asfaltări. Între timp, locuitorii zonei așteptă să vină primăvara, pentru a vedea calitatea lucrărilor de pe strada Veterani.

C.T. STURZU

1 COMENTARIU

 1. Admirabila priceperea locuitorilor de pe strada Veterani ,inclusiv la constructii de drumuri,ordinea executiei lucrarilor aferente acestora.
  Ce mai conteaza ca personalul de specialitate gireaza calitatea si corectitudinea executiei-vocea poporului e mai presus de tot si toate.
  Poate si de asta ajuns Romania la nivelul de acum.
  Oricum,la primavara va invitam pe strada Vererani.
  Riveranii,cu siguranta vor fi acolo si speram ca vor avea bunul simt macar sa ne multumeasca.
  Stima’
  Marius Leustean

Comments are closed.