Ieri după amiază (marţi, 1 mai) un autoturism a acroşat alte două maşini pe drumul naţional dintre intersecţia Humuleşti şi comuna Vânători-Neamţ. Şoferul vinovat a fugit de la faţa locului şi şi-a abandonat maşina pe str. Ion Creangă, la ieşire spre satul Topoliţa, după care s-a îndreptat pe jos spre centrul Humuleştiului.

Un echipaj de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Târgu-Neamţ l-a identificat la scurt timp după producerea faptei, chiar în timp ce mergea pe jos spre centrul Humuleştiului. La vederea echipajului de poliţie a fugit dar a fost rapid prins, încătuşat şi dus la spital pentru prelevarea probelor de sânge. Însă, a refuzat să dea probe de sânge şi să sufle în etilotest, pentru a se constata dacă era sau nu sub influenţa alcoolului. I s-a întocmit dosar penal şi urmează identificarea celui care a condus autoturismul. Cercetările sunt în curs de desfăşurare”, ne-au precizat cei din cadrul Serviciului Rutier de la Poliţia Târgu-Neamţ.

Acelaşi serviciu rutier din cadrul Poliţiei Târgu-Neamţ a organizat luni, 30 aprilie, în colaborare cu lucrători din cadrul Secţiei nr. 4 Târgu-Neamţ, care are în subordine şi postul de poliţie din comuna Vânători-Neamţ, o acţiune de identificare a căruţelor care circulă pe drumurile naţionale.

„În cadrul acţiunii de luni, pe DN 15 B s-au aplicat un număr de 9 sancţiuni contravenţionale şi una la legea 61. A fost o acţiune de prevenire, astfel încât căruţaşii să evite să mai circule pe drumurile naţionale de pe raza oraşului Târgu-Neamţ şi a comunei Vânători-Neamţ. Astfel de acţiuni vor continua şi pe viitor, cum de asemenea, vom organiza periodic şi acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere, mai ales în zona trecerilor de pietoni”, ne-a declarat Gheorghe Sava, agent şef principal la Poliţia Rutieră Târgu-Neamţ.

Articolul 71 aliniatul 1 şi 2, din OUG 195/2002 spune clar:

(1) Sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole şi forestiere, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi vehiculelor prevăzute la alin. (1), semnalizate corespunzător.

Acestea fiind zise, administraţiile locale din comunele Vânători-Neamţ, Crăcăoani, Bălţăteşti, Timişeşti şi Brusturi, comune traversate de drumuri naţionale ar trebui să amenajeze drumuri laterale pentru căruţe. Ar trebui.

C.T. STURZU

1 COMENTARIU

Comments are closed.