0:00

Comercianţii din Piaţa Târgu-Neamţ se arată extrem de nemumlţumiţi de vânzările care scad de la o săptămână la alta, de chirii şi de gerul din ultimele zile. Cei de la standurile la care se vând haine, încălţăminte, textile şi produse de uz casnic se plâng de vânzările slabe, dar mai ales de gerul din ultimele zile. Unii dintre ei sunt nemulţumiţi şi de chiriile destul de piperate din punctul lor de vedere. Când vine vorba de condiţiile termice scăzute în care au stat în ultimele zile unii dintre ei ne mărturisesc că zilnic vin la ora 6:00 dimineaţa pentru a-şi deschide tarabele şi stau până la ora 17:00.

„Este din ce în ce mai greu. Vânzările nu merg, lumea nu mai are bani, chiriile sunt destul de mari şi una peste alta a trebuit să mai îndurăm şi gerul de afară. Ne-am încălzit cu ceai, cafele şi capuccino. Mulţi dintre noi au renunţat la piaţă şi au plecat”, ne spune un comerciant cu ştate vechi în Piaţa din Târgu-Neamţ.

În schimb, la Hala de Legume şi Fructe, chiar dacă temperatura este mai mare decât afară, multe tarabe sunt părăsite semn că vânzările nu merg. Mai mult, printre puţinele tarabe deschise se zăreau numai doi clienţi care îşi mai cumpărau fructe sau cartofi. În zona rezervată producătorilor la serviciu mai era un singur producător, restul, pesemne, s-au resemnat în privinţa rentabilităţii de a fi producător în România.

Respectivul producător din hală ne-a informat că, pe o lună de zile, chiria la un modul ajunge şi până la 400 lei, iar la o tarabă simplă 260 lei. „Am rămas singurul de pe aici, dintre producători. Dar, nu avem ce să facem. Plătim chirie şi avem vânzări foarte mici. Nu ştiu cât o să mai rezist şi eu”, ne spune dezamăgit producătorul.

Despre aceste nemulţumiri ale pieţarilor am stat de vorbă şi cu Maria Vrînceanu membru în AGA la SC Civitas COM SRL şi consilier local PNL: „Ştim cu toţii că este o perioadă grea mai ales în lunile ianuarie şi februarie când vânzările sunt foarte slabe. Asta, categoric şi datorită noilor mari supermarket-uri apărute, fiind şi o concurenţă. Dar, decizia membrilor AGA de la Civitas luată în şedinţa din decembrie a fost reducerea chiriilor cu 20% pentru lunile ianuarie şi februarie pe fondul vânzărilor slabe din aceste două luni. Plus că am pierde şi noi ca societate dacă nu am micşora chiriile şi nici comercianţii nu au unde să se ducă să lucreze în altă parte. În oraşul Târgu-Neamţ ştim cu toţii câte s-au distrus în ultimii 4 ani de zile şi nu s-au creat nici locuri de muncă. Ce să mai vorbim, puterea de cumpărare este slabă”.

C.T. STURZU

Articolul precedentȘeful CJ Neamț – stropit cu agheazmă ca să-i meargă bine tot anul
Articolul următorCauza incendiului de la Casa de copii Dobreni: un tub fluorescent
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.