tg cetatea neamtMinisterul Culturii a dat, recent, aviz favorabil ca 4 obiective turistice ale oraşului Târgu Neamţ (Cetatea Neamţ, Casa Memorială „Ion Creangă”, Casa Memorială „Veronica Micle” şi Muzeul de Artă şi Etnografie) să treacă în administrarea primăriei. Până acum, acestea se aflau în administrarea Complexului Muzeal Judeţean, ele trecând în domeniul public al judeţului în anul 1987, când au fost luate din domeniul public al al oraşului. Ideea ca obiectivele să revină în administrarea orașului a aparținut regretatului consilier local Mișu Câmpeanu.

Pe adresa Primăriei Târgu-Neamţ au venit o adresă şi un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii, mai exact de la Direcţia Generală Juridică şi Patrimoniu Cultural: „Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a analizat în şedinţa din data de 24.11.2015 solicitarea Consiliului Judeţean Neamţ nr. 17920/12.10.2015 și a acordat avizul favorabil în ceea ce privește reorganizarea Complexului Muzeal Județean Neamț din subordinea CJ Neamț prin trecerea în administrarea Primăriei Orașului Târgu-Neamț a patru unități muzeale aflate pe raza orașului, anume: Muzeul Cetatea Neamț, Casa Memorială Veronica Micle, Muzeul de Istorie și Etnografie și Muzeul Memorial Ion Creangă din Humulești, în prezent secții ale Complexului Muzeal Județean Neamț. Semnează dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor”.

tg mircea pintilieUrmătorul pas va fi făcut de consilierii județeni care vor trebui să aprobe în următoarea ședință proiectul prin care se va transmite din domeniul public al județului și din administrarea CJ în domeniul public al orașului Târgu-Neamț și în administrarea Consiliului Local a celor patru obiective turistice. Despre această inițiativă, consilierul județean Mircea Pintilie a declarat: „Acest demers există încă de pe timpul fostei administrații locale Arnăutu, dar atunci nu m-am implicat pentru că nu am avut încredere în fostul primar. Legat de revenirea celor patru obiective turistice trebuie spus că este necesar acest demers numai dacă ne gândim că ele atrag un mare număr de turiști și se află pe teritoriul orașului. Totodată, Consiliul Local a inițiat în ultimii ani o serie de evenimente culturale și manifestări, cum ar fi Zilele Cetății Neamț, Festivalul de Artă Medievală, Zilele Ion Creangă, proiectul Străjerii Cetății Neamț, care au ca obiectiv atragerea unui număr tot mai mare de vizitatori și promovarea imaginii arealului turistic în țară și străinătate”.

tg apopeiȘi Vasile Apopei, city-managerul orașului, consideră oportun acest demers: „Este o intenție veche de-a noastră și trebuie spus că această idee a plecat de la regretatul Mișu Câmpeanu. Încă din 2012 am început o serie de activități culturale, în care s-a promovat orașul și obiectivele sale turistice. Mi se pare normal ca aceste obiective să fie în administrarea orașului, mai ales că în multe orașe din țară cetățile și alte muzee se află tot în administrarea administrațiilor locale. Numai dacă ne gândim la Cetatea Râșnov. Însă atragerea acestor obiective implică și costuri suplimentare de la bugetul local, dar avem în intenție să înființăm Centrul Cultural Ion Creangă, prin care să atragem proiecte și fonduri europene. Și un exemplu ar fi Cetatea Albă de la Alba Iulia, unde s-a reușit să se atragă fonduri europene. Ne bucurăm că am primit avizul Ministerului Culturii”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentPrima împărțeală a banilor în județul Neamț. Lista sumelor, pe localități
Articolul următorGALA CULTURII NEMŢENE la Teatrul Tineretului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.