pietricica turism

 tg cazino 01

Târgu Neamț poate fi considerat fără a exagera, orașul cazinourilor. La o simplă plimbare, numai prin centrul orașului, regăsim vreo 6 cazinouri, care încearcă să-și atragă clienții prin uși colorate și sclipitoare. La o simplă numărătoare, în Târgu Neamț există cel puțin 10 astfel de „lăcaşuri”. Dacă luăm în calcul și barurile din care nu lipsesc aparatele de noroc, numărul lor ar putea crește semnificativ. Cele mai renumite cazinouri însă le regăsim în centrul orașului. Din nefericire, dar tipic, numărul cazinourilor este mai mare decât cel al farmaciilor, iar în ritmul acesta, s-ar putea să ajungă să fie mai mare și decât numărul alimentarelor.

 Casa, mașina sau femeia?

Raportat la numărul de locuitori, densitatea de cazinouri din Târgu Neamț nu pare a se justifica. Mai mult, potrivit calculelor făcute de AFOFM Neamț, ponderea șomerilor la data de 31 august 2013 în Târgu Neamt a fost de 2,81%. Din totalul de 397 de șomeri, 160 erau femei. Doar un număr de 131 de persoane fără ocupație primeau la data respectivă indemnizație de șomaj. Din discuțiile noastre cu unii cetățeni care frecventează aceste locuri unde există jocuri de noroc, numărul celor vor să se îmbogățească peste noapte a început să scadă. Cu toate astea, aceștia ne mărturisesc că numărul cazinourilor a început să crească. „Mai sunt care vin și joacă la aparate sau rulete, dar nu așa mulți ca acum câțiva ani. Oricum, sunt jucători care au în sânge asta și vin regulat, pot pierde sume mari de bani. Într-o seară un tânăr a pierdut la aparate și 200 de milioane de lei. Mai sunt și din ăștia. Dar marea parte, joacă la sume mici, nu riscă”, ne-a mărturisit un împătimit al jocurilor de noroc.

De cealaltă parte, a patronilor de cazinou, problema se pune diferit. Unul din aceştia, care nu a dorit să-i dezvăluim identitatea, ne-a mărturisit că în vremuri de criză financiară, când multor cetățeni nu le mai merg afacerile, ei speră să dea un tun într-o noapte la cazinou, de unde să scoată o sumă de bani frumușică, fără prea mari eforturi. „Aici este o chestie psihologică, până la urma urmei. Și noi, și ei, clienții, dorim să câștigăm. De obicei, în această perioadă, când multora nu le merg afacerile, vin la cazinou în speranța unui câștig ușor, și dacă se poate într-o singură noapte. De cele mai multe ori însă pierd și banii care-i mai au. Acesta e riscul. Mai sunt și care câștigă, dar nu în ponderea celor care pierd. Trebuie să trăim cu toții în aceste vremuri. Acum depinde și de norocul fiecăruia. Cunosc cazuri de clienți din alte cazinouri care și-au pus la bătaie când au rămas fără bani, casa, mașina și chiar femeia. Dar deja aici vorbim de clienți cu bani mulți, care câștigă bani frumoși în scurt timp”, a precizat un patron de cazino.

Iluzie sau nu, speranța unor câștiguri mari și facile din partea celor care aleg să meargă la cazino este mare. Însă la fel de mare este și șansa de a pierde ultimii bani pe care-i mai ai.

 tg cazino 02

Ciprian Traian STURZU