0:00

Târgu-Neamț: O nouă metodă de cerșetorie mascată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTârgu-Neamț: O nouă metodă de cerșetorie mascată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn ultimii ani, la Târgu-Neamț, a apărut o nouă formă de cerșetorie mascată. Este vorba de persoane (majoritatea domnișoare și doamne), care acostează cetățeni pe stradă, le prezintă un caz social, de regulă un copil bolnav de cancer sau leucemie, le arată niște documente (copiate de pe internet) și le cere o mică donație.

Domnul Eugen Bumbea este unul dintre cetățenii care ne-au sesizat aceste aspecte: „Concurență la cerșit, în Târgu-Neamț. Persoane din Botoșani vin la cerșit la noi și fac concurență cu rromii noștri. E normal să fim deranjați de aceste persoane în locuri publice! Aceste persoane, dacă le întrebi, afirmă că sunt autorizați de Direcţia de Asistenţă Socială și de primărie”.

Târgu-Neamț: O nouă metodă de cerșetorie mascată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa rândul său, Vlad Angheluță, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul primăriei, a precizat: „Aceste persoane care cer bani cetățenilor pentru diverse cazuri sociale trebuie să primească aprobare de la primărie, pentru a face colectă pe domeniul public al orașului. Altfel, nu au voie să desfășoare această colectă. Ar trebui să aibă o autorizație de primărie, prin care au voie să desfășoare acțiuni de colectă. Eu, ca și director la DAS, nu pot aviza. Eventual, mai trec prin filtre ONG-urile care au activitate, ne uităm pe bilanț, ne uităm dacă sunt acreditați și dacă au venituri proprii. Sau dacă au vreo recomandare. Însă, sunt foarte puțini care au astfel de autorizații. Dar repet, acordul se dă de către primărie, pentru astfel de acțiuni de colectă”.

Târgu-Neamț: O nouă metodă de cerșetorie mascată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiViceprimarul Vasile Apopei confirmă că anul acesta nu s-a dat niciun aviz pentru aceste ONG-uri care fac colectă: „La aceste ONG-uri, care vin cu astfel de acte caritabile să ajute persoane aflate în dificultate, anul acesta nu am mai dat nicio aprobare sau aviz de a colecta bani în orașul nostru. Și vă spun și de ce. Sunt două aspecte care ne-au pus mari semne de întrebare. În primul rând, toate aceste ONG-uri sunt din sudul țări, din Olt, Dolj și alte județe. Mai mult, cazurile sociale pe care le prezintă aceste persoane sunt din localități limitrofe județelor pe care vi le-am spus mai devreme. Apoi, documentele pe care le au, inclusiv fișele medicale ale cazurilor de copii în numele cărora cer bani, sunt din 2016. Deci nu mai sunt actualizate. Am avut o discuție cu șeful Poliției Locale, domnul Tofan, și i-am pus în vedere să nu le mai permită să ceară bani în orașul nostru. Sunt ilegali. Nu au niciun aviz de la primărie. Dacă o să apară un ONG din zona noastră, cu un caz real, care impune un ajutor financiar, evident că nu se pune problema să nu-i ajutăm. Chiar fac un apel la cetățenii orașului nostru, și nu numai, să nu mai dea bani la aceste persoane. Să nu se mai lase înșelați și păcăliți. Este o formă mascată de cerșetorie”.

Târgu-Neamț: O nouă metodă de cerșetorie mascată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiȘi primarul Daniel Harpa face apel la toți cetățenii să nu mai dea bani la astfel de persoane: „Fac apel la rațiunea tuturor celor care sunt tentați să ofere bani acestor persoane care cer pentru cazuri fictive de copii bolnavi, să nu facă acest lucru. De altfel, fac apel să nu se ofere bani la niciun fel de cerșetor. Cerșetoria nu trebuie încurajată, sub nicio formă. Primăria nu dă astfel de avize sau aprobări, unor astfel de persoane care practică cerșetoria mascată”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentFOTO&VIDEO Ţigări de contrabandă la… căruţă
Articolul următorZilele comunei Taşca (19-20 august 2017)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Nu-i ceva nou ,sunt din județul Iași fac acest tip de cerșetorie cu chitanță de mulți ani . Și se rezolva foarte ușor de poliția locală numai să se vrea..

Comentariile sunt închise.