Într-o ultimă încercare de a salva padocurile câinilor şi garajele Poliţiei Târgu-Neamţ, conducerea IPJ Neamţ a făcut acţiune în instanţă, în ziua de 16 octombrie, şi a cerut anularea autorizaţiei de demolare. Respectiva autorizaţie, emisă de Primăria Târgu-Neamţ, este urmarea demersurilor făcute, după mulţi ani, de moştenitorii unui preot, care au încheiat un contract cu Penny Market.
Povestea terenului din curtea Poliţiei Târgu Neamţ este plină de semne de întrebare. Pământul a fost donat, în 1937, Primăriei Târgu-Neamţ. Ulterior, acolo s-a construit sediul Poliţiei şi, până în 2006, nimeni nu s-a atins de proprietatea MAI. În acel an, însă, Rodica Airimiţioaiei, Dimitrie Danielescu şi Ruxandra Danielescu au cerut instanţei anularea actului de donaţie, pe motiv că bunicul lor nu a dat de bună voie terenul comunităţiui, ci ar fi fost constrâns de comunişti. Deşi motivaţia este complet anacronică, instaurarea regimului comunist în România desfăşurându-se între 1944 şi 1948, instanţa a admis cererea şi a anulat donaţia. A urmat un alt proces, de astă dată de reconstituire a dreptului de proprietate. În faţa judecătorului a fost prezentată o expertiză, cu expert cu tot, un domn în vârstă, foarte discret şi politicos, care nu vorbeşte neîntrebat. Şi care nu a spus nicio secundă despre ce teren este vorba, că este de fapt curtea Poliţiei, şi că acea „cabană compartimentată” pe care a descris-o în expertiză este de fapt garajul instituţiei. Mai mult, IPJ Neamţ nici n-a fost parte în proces şi a aflat abia anul acesta că propria curte a devenit obiectul unui contract dintre moştenitori şi Penny Market.
„Actele de proprietate nu se păstrează la noi, ci la Bucureşti, la Direcţia de Logistică şi, în acest moment, în respectivele documente figurăm ca proprietari”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ.
„Atât eu, cât şi jurista avem în fişa postului obligaţia de a avea grijă de patrimoniul instituţiei, prin urmare am făcut acţiunea în instanţă prin care am cerut anularea autorizaţiei de demolare şi sperăm ca magistraţii să ţină cont de părerea noastră”.
De partea cealaltă, moştenitorii – care au acte de proprietate perfect valabile, riscă să piardă o mulţime de bani (vreo două milioane de euro) dacă nu eliberează de îndată terenul, pentru ca magazinul Penny să prindă contur. Din toată poveste, care este foarte posibil să se termine cu ridicarea unui hipermarket sub ferestrele poliţiştilor, rămâne totuşi un aspect cel puţin interesant: deşi au început demersurile în 2006 şi au câştigat pe linie în instanţă, moştenitorii n-au făcut niciun pas înainte pentru a intra în posesia terenului până în 2015. Întâmplător, este exact anul în care s-a împlinit termenul de prescriere pentru orice faptă penală care i s-ar fi putut imputa expertului, pentru neobişnuita sa discreţie. (ZCH NEWS)