Poliția Rutieră de la Târgu Neamț pare să fi depășit perioada în care era cunoscută  pentru mita luată de unii dintre agenți. Recent, două cazuri demonstrează că lecția a fost învățată și polițiștii au reacționat altfel când au fost momiți cu bani.

Mizând pe legendele despre agenţi corupţi, Vasile N. din Târgu Neamţ a oferit celor care au oprit maşina în care se afla ca pasager, suma de 200 de lei, în aprilie anul acesta, pentru ca aceştia să nu–i aplice sancţiuni contravenţionale prietenului său, S.F, şoferul autoturismului. Acesta din urmă urma să fie amendat şi să primească puncte penalizare pentru că „săvârşise mai multe contravenţii la regimul rutier în timp ce conducea autoturismul marca Mercedes Benz, pe strada Veterani din oraşul Târgu Neamţ, contravenţii care presupuneau, printre alte sancţiuni, şi reţinerea certificatului de înmatriculare“, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. Prietenul a fost sancţionat contravenţional, iar Vasile N. este acum judecat pentru dare de mită.

Un caz asemănător, câteva luni mai târziu, în aceeaşi localitate. Mihăiţă T. a încercat să dea mită 100 de euro unor agenţi, pe 9 august. Acesta depăşise viteza legală în interiorul localităţii şi efectuase o depăşire pe linie continuă, pentru care poliţiştii urmau să-i suspende permisul de conducere pentru 30 de zile şi să-l amendeze cu 1500-1800 lei şi 5 puncte penalizare.

Ambele dosare se află pe rolul Tribunalului Neamţ, iar luna aceasta au ajuns în stadiul judecăţii pe fond.

Cei doi riscă acum pedeapsa cu închisoarea. Potrivit articoului 290 alin 1 din Codul de Procedură Penală Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289 (pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu –n.r.)  se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani“.

Angela Croitoru

Articolul precedentAutoturism intrat într-un cap de pod, doi bărbaţi în spital
Articolul următorÎmpreună readucem „Magia Sărbatorilor” – Centru de vaccinare la Târgul de Crăciun (P)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.