tg placa 01Marți, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, din Târgu-Neamț, a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea a 7 tineri din localitate, foști elevi ai liceului, care, în anul 1948, au fost persecutați și arestați pentru că au scris și distribuit un manifest împotriva sistemului comunist.

 „Este vorba de tineri care, în vremuri tulburi, au avut curajul de a scrie și a distribui un manifest împotriva sistemului comunist. Autorul manifestului este Lucian Chert, împreună cu Eugen Stoian, Ovidiu Bîrsan, Mihai Croitoru, Vasile Ichim, Grigore Istrate și Gheorghe Boacă. Acești tineri ai orașului nostru au fost persecutați de regimul comunist, începând cu anul 1948, pentru distribuirea unui manifest considerat, la acel moment, ca având un caracter antidemocratic, antisovietic și monarhic”, a spus primarul Daniel Harpa.

tg placa 02„Țin să mulțumesc conducerii orașului care a onorat o rugăminte mai veche a noastră. Acești copii, la acea vreme în vârstă de 15 ani, meritau un semn de recunoaștere pentru curajul lor. Toți au fost copii de oameni gospodari. Au fost persecutați, bătuți la închisoare. Au fost considerați dușmani ai poporului. Ziua aceasta este foarte importantă pentru noi și pentru istoria acestui oraș”, a spus soția lui Lucian Chert.

„Un popor care nu-și cunoaște trecutul nu va avea viitor. Fratele meu a desenat harta Rusiei cam așa: apa cu albastru, munții cu negru și câmpiile verzi. De fapt, aceste culori erau însemnele armatei germane. Ovidiu a murit la 52 de ani”, și-a reamintit cu lacrimi în ochi, fratele lui Ovidiu Bîrsan.

Din partea primarului Harpa , cele trei rude ai foștilor „dușmani ai poporului” au primit diplome de merit. (C.T. STURZU)

Articolul precedentROMAN: Ziua Naţională, „prinos de recunoştinţă celor ce s-au jertfit” GALERIE FOTO
Articolul următorIoan Cănărău: conflict sindical și demisie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.