0:00

Târgu Neamț: 170 de ani de la înființarea spitalului orășenesc „Sfântul Dimitrie”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe 26 octombrie se împlinesc 170 de ani de la înființarea spitalului orășenesc „Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț. Cu această ocazie părintele paroh Emilian Crețu a organizat astăzi, 25 octombrie o slujbă religioasă la Capela spitalului. La slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Dimitrie, patronul spiritual al spitalului oficiată de mai mulți preoți a participat și primarul Daniel Harpa.

Târgu Neamț: 170 de ani de la înființarea spitalului orășenesc „Sfântul Dimitrie”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrezent la slujba religioasă, primarul Daniel Harpa a declarat: „Am venit cu mare bucurie în suflet la slujba religioasă. Este un moment de sărbătoare pentru noi toți și trebuie sărbătorit și spiritual, așa cum se cuvine, să-i mulțumim bunului Dumnezeu și Sfântului Dimitrie pentru ocrotire. Urez multă sănătate tuturor angajaților spitalului și putere de muncă! În ultimii ani s-au realizat multe în spitalul nostru și se vor realiza și în continuare. Dumnezeu să ocrotească spitalul nostru!

Scurt istoric

Târgu Neamț: 170 de ani de la înființarea spitalului orășenesc „Sfântul Dimitrie”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa 16 octombrie 1852, Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a inaugurat la Târgu Neamț: Spitalul, Spițeria (Farmacia) și Școala Domnească. Alături de Domnul Moldovei a participat atunci și Mitropolitul Moldovei Sofronie, starețul Mânăstirilor Neamț și Secu, Kir Neonil, cu această ocazie sfințindu-se și Paraclisul “Sf. Dumitru” din spital.
În “Amintiri din copilărie” Ion Creangă avea să noteze: “Eu, împreună cu alți băieți isonari ai bisericii, stau aproape de Ghica Vodă, care era de față la acea serbare, înconjurat de o mulțime de lume”. Încă de la deschidere spitalul a funcționat cu 40 de paturi. În 1860-1862, ajunsese la 80 de paturi.

C.T.S.

Articolul precedentȘtire actualizată. Un minor băut a intrat cu BMW-ul într-un cap de pod. Trei tineri au ajuns în spital
Articolul următorO familie din Vaduri intoxicată cu ciuperci
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.