0:00

TÂRGU-NEAMŢ: 160 de oameni la un pas de concediere! Părerea politicienilor!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPosibila desfiinţare a Centrului de Prelucrare a Lemnului din Târgu-Neamț, cel mai recent zvon socio-economic de sub Cetate, a fost discutată şi la şedinţa de Consiliu Local. Cei 160 de angajați, amenințați cu încetarea contractului de muncă, au intrat, astfel, în atenţia politicienilor din oraș. Fiecare dintre aleşi, potrivit curentului politic pe care îl reprezintă sau a priceperii în domeniul prelucrării lemnului, şi-a spus părerea. Noi doar consemnăm, întrebându-ne dacă se poate face şi ceva concret pentru cei 160 de oameni şi familiile lor.

„După cum sigur ați auzit, de la fostul Centru de Fructe de Pădure, unde acum este o fabrică de prelucrare a lemnului, vor pleca acasă 160 de oameni. Este o dramă din punctul meu de vedere și cred că ar trebui să fie o problemă și pentru administrația locală din Târgu-Neamț, mai ales că, din 2012 și până acum, nu prea s-au creat locuri de muncă în orașul nostru, dimpotrivă. Cum răspundem în fața acestor oameni, pentru că nu se mai poate face nimic. Să nu uităm că cei 160 de oameni mai au acasă familii pe care le întrețineau” – Maria Vrînceanu.

„Cu toții ne gândim la această situație delicată de la Centrul de Fructe. Luni , dimineață am discutat cu directorul Direcției Silvice Neamț, domnul Gherghel, despre această problemă care nu ține nici de anul 2009, nici de anul 2012. Dânsul mi-a spus că a avut o întâlnire cu toți reprezentanții centrelor de prelucrare a lemnului din județ și s-a hotărât să se prelungească cu încă 6 luni de zile termenul de încetare a lucrului, pentru a se găsi o soluție legală, poate, printr-o Ordonanță de Guvern, ca pe lângă aceste centre să se înființeze o societate care să se prezinte și ea la licitație. Am primit garanția că nu vor da afară nici un om în aceste luni de zile, ci doar pe acei oameni care nu au contract de muncă, sezonierii. Din ce mi-a spus domnul Gherghel este vorba de aproximativ 15-20 de oameni care au fost trimiși 75% în șomaj tehnic și sunt plătiți, chiar dacă stau acasă. Sunt sigur că actualul guvern de tehnocrați va găsi soluții pentru acești oameni” – Daniel Harpa.

„Pentru orașul Târgu-Neamț este o problemă socială mare. Există o hotărâre a Guvernului Ponta cu nr. 24/2015, prin care s-a modificat Regulamentul pentru valorificarea masei lemnoase. Prin această hotărâre, la art. 74 se spune că Regia Națională a Pădurilor nu poate fi și administrator al pădurilor și agent economic în același timp care să lucreze lemnul. Datorită acestei hotărâri de guvern, începând cu luna noiembrie, ocoalele silvice nu mai aduc lemn în acest centru de prelucrare și bineînțeles că oamenii vor fi disponibilizați nemaiavând activitate. Am încredere în conducerea Direcției Silvice că va face tot posibilul ca acest centru să funcționeze. Am înțeles că sunt mai multe variante, printre care una ar fi ca acest centru să primească personalitate juridică și în cadrul RNP să se înființeze un departament care să se ocupe de aceste centre care prelucrează lemnul. Dacă va fi așa, centrul se va prezenta la licitațiile de masă lemnoasă pe picior ca orice agent economic. La acest centru este nevoie și de retehnologizare, pentru randamente mai ridicate și calitate a cherestelei mai bună” – Traian Humulescu. (C.T. STURZU)

Articolul precedentGala Sportului Nemţean, finanţată cu bani strânși cu „sărut mâna”
Articolul următorSimulare de cutremur de 7,1 grade la “Cartianu”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.