tg catedrala 02Sâmbătă, 4 august, Primăria Târgu-Neamț, împreună cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, a organizat o serie de manifestări spiritual-culturale, pentru a omagia 140 de ani de la sfințirea catedralei ce tronează în centrul orașului Târgu-Neamț.

Astfel, sâmbătă dimineața la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului”, în prezența ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de stareții mănăstirilor Neamț, Secu, arhimandritul Mihail Daniliuc de la Vovidenia, cât și un sobor de preoți din oraș, condus de preotul paroh, director al seminarului teologic Mănăstirea Neamț, Ioan Mihoc, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească.

tg catedrala 03Zeci de enoriași au participat, alături de sfinții părinți, la slujbă. Printre enoriași au putut fi zăriți și primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, aleși locali printre care Aurel Aciocârlănoae, Mihai Buruiană, Ion Burlacu sau fostul primar, Decebal Arnăutu.

De la orele 15.00 în sala de conferințe a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț va avea loc un simpozion denumit „Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Târgu Neamț – istorie și contemporaneitate”. În cadrul aceluiași simpozion va avea loc și o sesiune de comunicări științifice. De la ora 17,30 va avea loc și o lansare de carte „Monografia Catedralei Adormirii Maicii Domnului” de către preotul dr. Mihai Vizitiu, slujitor la aceeași catedrală.

tg catedrala 04Duminică de la ora 9.00 va avea loc Sfânta Liturghie la catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.

„În anul 1865 a început zidirea actualei biserici din centrul orașului, prin strădania morală și materială a ctitorilor: Calipso și Neculai Albu din Piatra-Neamț, fost prefect al județului care a dăruit 500 de galbeni. (…). În anul 1875 biserica a fost terminată și sfințită de către Mitropolitul Iosif Naniescu, urcat atunci în scaunul mitropolitan, fiind și prima biserică pe care o sfințea în noua funcție”. (Călător prin orașul Târgu-Neamț de altădată și de astăzi, vol. II- prof. Vasile Vrânceanu). (C.T. STURZU)

Articolul precedentNEAMŢ: Protecţia copilului oferă 8 locuri de muncă
Articolul următorCel mai mare eveniment moto din Moldova la Târgu-Neamț! GALERIE FOTO
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.