culita tarata (3)

O anchetă jurnalistică, după ce a legat între ele câteva fotografii și 3 documente, a ajuns la concluzia interesantă și atrăgătoare că președintele Consiliului Județean Neamț s-ar afla în stare de incompatibilitate și/sau conflict de interese. Pe scurt, a fost fotografiată o mașină aparținând SC Prospecțiuni SA, care ieșea din sediul fostului SEF Petroforest, de pe Aleea Tineretului, nr. 2-4. Apoi s-a făcut trimitere la o adresă de la Consiliul Județean Neamț, un răspuns către firma  Prospecțiuni, în care aceștia erau asigurați că, ”în limita competențelor stabilite de legislația în vigoare sprijinim toate inițiativele care au drept scop dezvoltarea și creșterea potențialului economic al zonei”.

De aici s-a trecut la o adresă a firmei Prospecțiuni către poliție, unde firma preciza că își desfășoară o parte a activității în clădirea SEF Petroforest. Pornind de la numele acesta, cei care au făcut ancheta au căutat cine are în proprietate sediul și au dat de Petroforest SRL, care are ca acționari cei 3 băieți ai președintelui Culiță Tărâță și pe soția acestuia. De aici s-au făcut legături cum că Prospecțiuni are legături cu Consiliul Județean, are și cu Petroforest SRL, deci un caz clar de incompatibilitate și/sau conflict de interese. Din păcate – sau din fericire, depinde cum privești lucrurile -, lucrurile nu stau deloc așa. Cel puțin la nivelul documentelor oficiale, lucru care contează în stabilirea unei situații de incompatibilitate.

Confuzia numită Petroforest

Fără multă muncă, doar cu un minim efort de investigație, am aflat că la sediul de pe strada cu pricina se află localizată societatea SC Petroforest SA, societate care are și clădirea în proprietate. Petroforest SA nu este același lucru cu Petroforest SRL. SRL-ul are într-adevăr asociații mai sus amintiți, dar sediul societății este la… Poiana Teiului.

Societatea din Piatra Neamț, cea în curtea căreia s-a văzut, fotografiat, filmat o mașină, sau mai multe, de la Prospecțiuni, se află în proces de reorganizare judiciară și are ca acționari Autoritatea pentru Valorificarea Activelor statului, două societăți (Mondinstal SRL și Leonte Romelcom SRL), plus alți acționari persoane fizice. Respectivele societăți nu au ca acționari membri ai familiei Tărâță.

Confuzia dintre SRL și SA, scuzabilă prin atractivitatea subiectului, a dus la legătura cu pricina, care ar fi putut crea o posibilă stare de incompatibilitate. Dacă Petroforest SA nu are acționari membri ai familiei Tărâță, atunci toată construcția pe care s-a bazat raționamentul cade de la sine. Asta, evident, în condițiile în care Prospecțiuni SA a avut nevoie de avize și aprobări de la Consiliul Județean. În concluzie, în acest caz, nu se demonstrează o legătură directă între președintele Culiță Tărâță și firmele unde acționari sunt rude de-ale sale.

Confuzia numită Camera Agricolă

Un alt motiv pentru care s-a clamat incompatibilitatea îl reprezintă existența la adresa de pe Tineretului nr. 2-3 a Camerei Agricole Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Din păcate – sau din fericire, iarăși depinde cum privești lucrurile -, este din nou vorba despre o confuzie dată de similitudinea de nume. Camera Agricolă despre care se face vorbire este o instituție totalmente privată, o asociere a unor producători agricoli în vederea realizării unor scopuri specifice. Cealaltă Cameră Agricolă, de stat, își are sediul la Consiliul Județean și nu are nicio legătură cu cea privată. Dacă lucrurile stau așa cum le-am prezentat noi, și de data aceasta cade acuzația de incompatibilitate și/sau conflict de interese.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentClănțănit … ca la teatru
Articolul următorTârgu-Neamț: Buget şi pregătiri de război

1 COMENTARIU

  1. Vreti sa spuneti ca exista o Camera Agricola Privata si una de stat ?
    Cel mai bine ar fi ca institutiile statului, abilitate sa verifice posibilele incompatibilitati si conflicte de interese si sa dea un verdict. Lucrurile par destul de incalcite.

Comments are closed.