tg ilie ciusmagiu 01

tg ilie ciusmagiu 02

Într-o ţară a clanurilor, care funcţionează pe „paliere” de la nivel de regiune, până la sate cu câteva case, familiile de „etnie” au un loc bine stabilit. Şi au ajuns, iată, cum s-a întâmplat la Târgu-Neamţ, să depăşească foarte uşor bariera dintre spaţiul public – unde comit, de regulă, infracţiuni de tâlhărie şi furt – şi spaţiul privat, care este casa (ne)sigură a omului de rând. A simţit-o pe pielea lui un tânăr de 20 de ani care a intervenit să împiedice jefuirea, la drumul mare, a două fetiţe de 8 şi 9 ani, vecine cu el. Declaraţia lui Ilie Ciușmagiu este edificatoare:

„Luni seara veneam de la muncă și am văzut o copilă de 9 ani, vecina mea, cum o controla un țigan de bani prin buzunare. Îi luase un milion de lei vechi. Eu i-am spus țiganului să o lase în pace și să-i dea banii înapoi. El n-a vrut, dar a trecut în acel moment un om pe drum și a intervenit şi el. Până la urmă țiganul i-a dat banii înapoi. Eu după aceea m-am dus acasă. Dar după câtva timp țiganul acela, împreună cu alți țigani au venit la ușa vecinei ca să intre, dar nu au reușit. Apoi, au venit la mine, au intrat în casă, au devastat toată casa, am luat bătaie, mi-au dat cu scaunul în cap. Apoi a venit poliția și i-au luat la secție. Dar nu cred că s-a rezolvat nimic. Polițiștilor din Târgu-Neamț le este frică și lor de țigani. Mi-au furat tableta şi nişte haine. Pe țigani îi cunosc din vedere. Am fost și eu la Poliție și am dat declarație. După ziua de luni am fost iar amenințat prin niște prieteni de-ai țiganilor care m-au bătut: dacă nu-mi retrag plângerea de la Poliție au spus că mă omoară când mă prind. Acum îmi e frică să ies și în oraș sau la muncă. Eu lucrez la o spălătorie auto din Barieră. Stau în casă cu mama, cu doi frați și cu o verișoară. În ziua de luni eram doar eu și verișoara mea acasă. Tocmai venisem de la muncă. Mi-au spart geamurile, au devastat toată casa. Vreau ca Poliția să facă dreptate și să-mi recupereze tableta. Dar nu cred că Poliția din Târgu-Neamț va rezolva ceva. De ce să mint. Dar dacă nu se va rezolva nimic, am să rezolv în altă parte. Poate am să merg la Parchet sau am să fac plângeri în altă parte”.

Dincolo de uşoarele exagerări – explicabile pentru un om care se trezeşte cu o hoardă de ţigani dezlănţuiţi în propria-i casă – problema de fond rămâne siguranţa omului de rând.

„Eu nu cred că există cetăţeni de etnie romă care nu se mai tem de poliţie, ci doar că unii dintre ei au tupeu mai mare decât până acum”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. „Nu putem vorbi despre un fenomen infracţional în niciun caz. Am avut, însă, probleme cu câteva familii de ţigani din Târgu-Neamţ, însă de fiecare dată autorii au fost prinşi şi au ajuns acolo unde le era locul. Spun că este o creştere a tupeului din partea lor pentru că, până acum, comiteau infracţiuni stradale, iar acum au intrat în casa omului, ceea ce este o agravantă”.

Ioan Lăcătuşu, zis Samuel, ţiganul de 17 ani, care a tâlhărit fetiţele şi apoi şi-a adunat neamul să-l pedepsească pe Ilie Ciuşmagiu, a fost dus la instanţă şi arestat pentru 30 de zile. Dar problema „tupeului în creştere” rămâne. Şi rezolvarea ei nu ţine doar de Poliţia naţională, ci şi de primării (care ar trebui să monteze mai multe camere de luat vederi), şi de poliţiile locale. Ca să nu ajungă oamenii să reînfiinţeze gărzile cetăţeneşti sau – şi mai rău – să-şi facă dreptate singuri. (C.T. STURZU)

Mai multe detalii: https://zch.ro/targu-neamt-familie-atacata-si-batuta-in-propria-i-casa/

Articolul precedentGeorgeta Vintea, şefa Secţiei OG de la SJ Neamţ: „Este de preferat o cezariană decât să apară complicații ulterioare”
Articolul următorNEAMȚ: Criminal în serie, obligat la despăgubiri de 60.000 lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.