politie ecusonGuvernul României a aprobat, miercuri, 2 septembrie, printr-o Hotărâre, normele de aplicare ale prevederilor Legii privind statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară, se precizează într-un comunicat de presă.

Noile norme de aplicare au în vedere schimbările aduse prin Legea nr. 81/ 2015, prin care au fost modificate și completate reglementările referitoare la acordarea recompenselor polițiștilor, procedura cercetării prealabile, stabilirea și aplicarea sancțiunilor disciplinare, activitatea Consiliului de disciplină.

“Potrivit modificărilor aduse prin legea 81/ 2015, normele de aplicare a Capitolului IV — Recompense, răspunderea juridică și sancțiuni, referitoare la recompense și răspunderea disciplinară, din Statutul polițistului se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Astfel, în ceea ce privește acordarea recompenselor, Hotărârea aprobată astăzi stabilește că acestea se acordă cu obiectivitate, în mod echitabil și principial, în scopul recunoașterii publice a meritelor polițistului care se evidențiază în mod deosebit în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și a misiunilor, precum și pentru motivarea personalului în vederea obținerii unor rezultate mai bune în activitatea profesională.

Totodată, prin actul normativ se instituie unele reguli privind parcurgerea procedurii disciplinare față de polițiștii care au săvârșit fapte ce pot constitui abateri disciplinare. Astfel, se reglementează răspunderea disciplinară, respectiv: cadrul procedurii disciplinare, citarea polițistului cercetat, exercitarea drepturilor polițistului cercetat, suspendarea și încetarea suspendării procedurii disciplinare, desemnarea unor persoane în cadrul procedurii disciplinare (criterii de desemnare, cazuri de abținere și recuzare a polițiilor implicați în procedura disciplinară), termene procedurale

Menționăm faptul că Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, stabilește cadrul normativ specific raporturilor de serviciu ale polițiștilor, printre care și aspecte referitoare la răspunderea disciplinară.

Tot în ședința de astăzi, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a modificat și completat Hotărârea nr.1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. Hotărârea de Guvern stabilește un nou model al legitimației de serviciu pentru polițiștii de poliție judiciară detașați la Direcția Națională Anticorupție. Legitimația de serviciu va conține numele și prenumele titularului, prenumele tatălui acestuia, gradul profesional și fotografia acestuia. De asemenea, va conține precizarea POLIȚIA JUDICIARĂ-Direcția Națională Anticorupție, precum și data emiterii și dată până la care este valabilă”, se menţionează în comunicatul Biroului de presă al Guvernului României. (ZCH NEWS)

Articolul precedentHCM Roman – HCM Râmnicu Vâlcea 32-26 (14-10)
Articolul următorVaslui: Colet suspect în faţa Centrului de Afaceri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.