• ”Eu n-am găsit nicio factură în primărie pentru campania portocalie”, spune actualul primar Daniel Horciu

Judecat de mai bine de un an de zile pentru infracţiuni de corupţie, fostul primar de Săvineşti, Vasile Baghiu (67 de ani), a asistat, ieri, la cererea lui Traian Chiriac (un fost cunoscut  patron de firme de birotică) adresată instanţei. Patronul a declarat că a livrat Primăriei Săvineşti materiale electorale în valoare de 500 – 600 de milioane şi a cerut efectuarea unei expertize contabile în acest sens. Judecătorii au admis cererea şi au stabilit expertul, lucruri care vor prelungi și mai mult procesul. Cererea lui Traian Chiriac poate părea hazlie, cu atât mai mult cu cât este greu de crezut că cineva a înregistrat în contabilitate vreo factură pe care scria materiale electorale. Iar dacă pe facturi scria altceva, este și mai greu de crezut că solicitantul va primi banii, dacă marfa respectivă nu a fost recepționată. În orice caz, ea mai adaugă o acuzație la adresa fostului primar și arată cum își fac unii primari campanie pe banii comunității pe care o conduc.

daniel horciu

”Omul ăsta nu mai are nicio firmă, toate sunt lichidate, dar vrea banii pe care spune că nu i-a primit”, a declarat actualul primar Daniel Horciu, care reprezintă – printr-un avocat – comuna Săvineşti în acest proces. ”Eu nu am găsit nicio factură pentru materiale electorale în primărie, dar, dacă s-a aprobat expertiza, să se facă expertiză. Eu am răbdare, poate se vor clarifica lucrurile şi cu campania portocalie şi cu îngrăşămintele de la Ga Pro Co Chemicals. Singura parte neplăcută este că, din 2008 încoace, tot am diverse surprize legate de diverse realizări ale fostului primar”.

Vasile Baghiu a fost cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi acuzat că ar fi păgubit Primăria Săvinești cu peste 2,2 miliarde de lei vechi, ”bani pentru 300 de metri de asfalt”, după cum spune actualul primar. Anchetatorii au stabilit că în ultimul an al mandatului său, Baghiu a făcut nişte compensări cu Ga Pro Com Chemicals, în sensul că firma de îngrăşăminte ar fi plătit în natură taxele şi impozitele pe care le datora primăriei. Fostul primar a declarat în anchetă că îngrăşămintele n-au fost găsite la primărie pentru că el le-a livrat altor firme către care administraţia locală avea datorii, iar acest lucru este perfect legal. Pentru a se stabili cum s-au făcut exact compensările, cine datora bani primăriei şi cine avea de primit, dar mai ales cum au ajuns îngrăşămintele de la primărie la firme din Piatra Neamţ şi apoi la Bacău, s-a dispus efectuarea unei expertize, încă din faza urmăririi penale. Experţii au stabilit că achiziţiile s-au făcut fără respectarea legii şi că îngrăşămintele n-au fost niciodată recepţionate şi incluse în inventarul primăriei, iar după toate operaţiunile încâlcite, Ga Pro Co a plătit mai puţin cu 2,2 miliarde lei, bani pe care primarul de acum ar vrea să-i recupereze.
În momentul ăsta, firma de îngrăşăminte are datorii de peste 9 miliarde la noi şi stau cu emoţii să nu se închidă, ca măcar să recuperez ceva din suma asta”, a precizat primarul Daniel Horciu. ”La celelalte două miliarde nu ştiu câte speranţe să mai am, că lucrurile se mişcă foarte greu, dar aştept să văd ce-o să fie după noua expertiză”.

Revenind la povestea cu materialele electorale, singura relatare din presa locală despre Traian Chiriac datează din 2009 şi se referă la un dosar penal de evaziune fiscală şi fals în contabilitate întocmit pe numele lui şi al soţiei sale. Cei doi, care au administrat 3 firme, aflate în relaţii contractuale cu multe instituții bugetare din judeţ, au înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii fictive de mărfuri de la două firme, una din Oneşti şi cealaltă din Bucureşti. Prejudiciul estimat era de aproape un milion de lei acum 5 ani. Întâmplător sau nu, şi o parte din îngrăşămintele trecute prin Primăria Săvineşti au ajuns tot la o firmă din Oneşti.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentISJ Neamț: Dizarmonii între generali
Articolul următorHanu Ancuței – în cautarea autorizației de construcție

4 COMENTARII

  1. Cum dracu Baghiu e acuzat de coruptie ca a facut niste compensari pentru a recupera niste datorii ale fostului Azochim, iar acest primar Horciu FACE ACELASI LUCRU si la el acest lucru nu e corutie ( compensare facuta in acelasi stil- cu hotarare de consiliu, etc ). Ca sa amintim ca plangerea penala impotriva fostului primar e facuta de acest Horciu in mandatul caruia ASFALTUL turnat in comuna costa 4 miliarde per km , drumurile s-au ingustat, tabla care acoperea dispensarul a disparut subit desi era ca noua pentru a face loc altei lucrari si asa mai departe. Tot primarul Horciu desi avea 80 de tone azotat in custodie la fostul Azochim a cumarat cu banii satului 17 tone de azotat de la firma cumnatului viceprimarului. Asta nu e CORUPTIE! Toata lumea din Savinesti stie ca actualul primar are o vendeta personala cu fostul , dar pe lumea asta toate se platesc, asa ca d-le primar o sa patesti si tu la fel cu urmatorul! Si vorbind de corupti si hoti, de ce nu faceti un reportaj cu cat v-ati facut pe acasa in ultimii 4 ani in comparatie cu ce si- a facut Baghiu in 18?!

  2. D-l Horciu e furios ca l-a prins ex-ul Baghiu cu mâța-n sac. Adica Horciu face acelasi lucru cate l-a facut si Baghiu, adica COMPENSAR. Si culmea ca acelasi Horciu i-a facut plangerea ex-ului Baghiu pentru un lucru care il face si el! Si uite asa a pus-o de un articol in Ceahlaul! Rusine Primare! Presupun ca acum Baghiu iti va face si tie o plângere penala, ca meriti.

  3. Ati scris numai numai minciuni si multa vrajeala ieftina. Ceea ce ati spuneti referitor la COMPENSARI face si actualul primar in acest moment la fel cum am facut si eu! Oare cuam la mine e CORUPTIE iar la dansul NU??. Referitor la declaratiile despre care sustineti ca apartin lui Chiriac Traian, acestea nu exista la dosar, de aceea imi rezerv dreptul sa va dau in judecata si sa cer daune in plus voi face si o plangere penala impotriva d-voastra pentru calomnie!

Comments are closed.