0:00

Superimunitatea respinsă de Curtea Constituţională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, miercuri, în unanimitate că modificările aduse Codului Penal votate de deputați în 12 decembrie, nu sunt constituționale. Astfel, superimunitatea și scoaterea din categoria funcţionarilor publici a preşedintelui şi parlamentarilor, fapt care facea ca aceştia să nu mai poată fi anchetaţi de DNA pentru infracţiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influenţă nu mai sunt valabil, mai mult, sunt neconstituționale.

”Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 175, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea,  precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea prezentului alineat”, era modificarea adusă Codului penal votată de peste 200 de deputați.

Dacă Curtea Constituțională aviza modificările aduse Codului Penal, depuații și senatorii nu ar mai fi putut fi cercetați şi sancţionaţi pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie cum ar fi luarea de mită şi abuzul în serviciu. De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puşi în libertate.

Iată care sunt opiniile câtorva parlamentari de Neamț, legate de acest subiect!

”Nu mă deranjează pentru că nu am beneficiat niciodată de imunitate și nici nu vreau să beneficiez. Eu unul sunt foarte mulțumit”, a spus deputatul PSD Ioan Munteanu.

”Eu nu spun nimic legat de acest subiect, eu sunt senator, noi în Senat am respins legea de la început. Trebuie discutat cu deputații care au votat-o”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.

”Modificarea nu a avut ca obiect introducerea parlamentarilor într-o altă categorie, pur și simplu s-a dorit o delimitare clară a categoriei funcționarilor publici. În mod greșit parlamentarii erau socotiți funcționari publici, iar modificarea a vut strict rolul de a scoate parlamentarii și președintele din categoria funcționarilor publici. Influențabil a fost modul în care s-a făcut, noi nu am fost de acord cu modul în care s-a introdus pe ordinea de zi. Noi parlamentarii ne supunem tuturor legilor în vigoare, ca orice cetățean al acestei țări, doar președintele are imunitate”, a explicat deputatul PNL Dorin Ursărescu. (I. CĂLIN)

Articolul precedentAJOFM Neamț, planuri mari pentru 2014
Articolul următorPăstrăveni: Program încărcat cu noi investiții