SUCEAVA:  Contre pe credit la Consiliul Judeţean, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProiectul de hotărâre prin care Consiliului Judeţean va lua un credit de 20 de milioane de lei cu care să cofinanţeze două proiecte europene a fost prilejul unor contre între consilieri, notează „Obiectiv de Suceava”. Consiliul Judeţean Suceava se va împrumuta cu o sumă de 20 de milioane de lei pentru cofinanţării a două proiecte mari care se realizează în momentul de faţă cu finanţare nerambursabilă. Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a CJ, 15 milioane de lei vor fi pentru cofinanţarea proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar dife-renţa pentru cofinanţarea proiectului „O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”, de consolidare şi de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie din Suceava.

Dezbaterile din şedinţa de vineri, 13 februarie, a CJ Suceava au fost mult mai aprinse ca de obicei, iar ceea ce este de remarcat a fost de la bun început reţinerea celor din vechiul PNL la a purta discuţii, contradicţiile fiind între fostul PDL, rebrănduit în PNL, şi PSD. Pe de o parte, în expunerea de motive a proiectului se arată că un astfel de împrumut este necesar în condiţiile în care veniturile proprii ale CJ sunt limitate, iar proiectele trebuie terminate până la sfârşitul acestui an.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că suma totală pentru cofinanţarea celor două proiecte ar fi de 23,79 de milioane de lei. De cealaltă parte, liderul grupului PNL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a precizat de la bun început că “sumele alocate prin HG 14/2015 pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului Suceava sunt inferioare celor din 2014 şi insuficiente, aşa cum se precizează în Raport”.

“Din cauză că sumele pentru echilibrare sunt insuficiente, în acest an vom suporta următoarele consecinţe: fondul de salarii nu este acoperit în totalitate, înregistrându-se un deficit de 138,8 milioane lei; este primul an în care nu au fost prevăzute credite bugetare pentru finanţări ne-rambursabile în baza Legii 350/2005; nu sunt fonduri pentru cofinanţarea proiectelor şi de aceea ne propuneţi, încă de la adoptarea bugetului să începem să ne împrumutăm. Vreau să remarc şi faptul că ni s-a propus o construcţie bugetară cu deficit, adică venituri mai mici şi cheltuieli mai mari. Aceeaşi situaţie o regăsim şi la majoritatea comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţul Suceava”, a ţinut să precizeze Vasile Ilie.

Din punctul său de vedere, sunt două concluzii care se pot trage. Prima ar fi aceea că “Guvernul a întors spatele judeţului Suceava, nealocându-i fondurile minime pentru asigurarea funcţionării instituţionale şi pentru a continua proiectele europene începute”. În aceeaşi ordine de idei, Vasile Ilie a spus că nu trebuie CJ să se împrumute pe tot parcursul anului, ci trebuie să solicite un buget echilibrat care să asigure funcţionalitatea instituţiilor şi continuarea investiţiilor. A doua concluzie ar fi că “grupul de consilieri PNL nu va vota un împrumut care să îndatoreze şi mai mult judeţul Suceava”, iar în acest context i-a solicitat lui Cătălin Nechifor să facă demersuri către Guvernul României pentru a acorda sumele minime necesare judeţului pentru anul 2015.

Articolul precedentVă mai amintiţi de Grigore Vieru? Azi ar fi împlinit 80 de ani!
Articolul următorVASLUI: Făt Frumos din Bârlad. Călare… VIDEO
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.