Pompierii suceveni au stabilit că incendiul de la biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei a pornit de la instalaţia de alimentare a unui calorifer lăsat sub tensiune, relatează “Obiectiv de Suceava”. Pompierii suceveni au lucrat toată noaptea pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de incendiu şI pentru stingerea ultimelor focare de la biserica “Sfinţii Arhangeli Mihail şi Gavril” din localitatea Poiana Stampei. Incendiul a fost declarat lichidat, joi, 19 februarie, la ora 11:25. Pompierii au stabilit că focul a pornit de la instalaţia de alimentare a unui calorifer electric, lăsat sub tensiune.
Amintim că Biserica “Sfinţii Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei, monument instoric vechi de aproape 130 de ani, a luat foc miercuri dimineaţă, incendiul propagându-se cu repeziciune, deoarece locaşul de cult este construit din lemn de brad. Pompierii de la ISU Suceava, Detaşamentele Vatra Dornei şI Câmpulung Moldovenesc, au intervenit în forţă, ei beneficiind şi de spriji-nul colegilor de la ISU Bistriţa. Sapte autospeciale cu apă şi spumă au ajuns la locul incendiului, peste 40 de pompieri luptându-se cu flăcările. Preotul care slujeşte la biserica respectivă a fost dus la spital după ce i s-a făcut rău.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată, a precizat că în incendiu au ars acoperişul bisericii, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, iar flăcările au afectat şi catapeteasma, ajungând până la altar. Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a declarat că biserica fusese reabilitată şi că în 26 iulie urma să fie sfinţintă. El a spus că a fost curăţată pictura, iar în interior s-a refăcut pardoseala, cu beton, fiind introdusă în pardoseală şi încălzirea şi a fost construită şi o centrală termică. Primarul a menţionat că, din datele pe care le are, se pare că incendiul a pornit din altarul bisericii şi că urmează ca pompierii să stabilească exact cauza producerii acestui incendiu.
Biserica “Sfinţii Mihail şI Gavril” din Poiana Stampei este construită din lemn de brad cu aprobarea imperială a lui Francisc Iosif I între anii 1883 – 1885; are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil – 8 noiembrie dată la care s-a primit aprobarea. Aceasta este singura biserică din lume costruită în cinstea unei căsătorii, cea a fiului împăratului Rudolf cu Stefania de Belgia. Aprobarea a fost obţinută prin deplasarea de două ori la Viena a unei delegaţii de locuitori ai comunei din rândul acesteia amintind pe Savu Pralea – picher, Andrieş Pralea şi Gheorghe Achiforesei. Catapeteasma şi icoanele împărăteşti precum şi icoana Maicii Domnului şi a Mântuitorului Iisus Hristos sunt pictate de către pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi din Iacobeni. In biserică se păstrează şi astăzi odoarele cu care a fost înzestrată precum şi cele patru policandre din cristal din Viena. Sfânta Evanghelie din anul 1859 tipărită la Sibiu de Mitropolitul Ardealului Andrei Saguna.
Alte detalii, aici:d https://zch.ro/suceava-inceniu-la-o-biserica-de-patrimoniu/