0:00

IAŞI: Bucată prăbuşită din tavanul Bibliotecii Centrale Universitare, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Biblioteca Centrală Universitară Iaşi

O bucată din tavanul Corpului B al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi s-a prăbuşit în timp ce în sală se aflau mai mulţi studenţi în timpul sesiunii care tocmai s-a terminat, relatează “Ziarul de Iaşi”. Aici îşi desfăşura activitatea Filiala Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Niciunul dintre studenţii care se aflau în sală în momentul respectiv nu a fost rănit, însă conducerea BCU şi-a dat seama că există o serie de probleme care fac ca sala, ce se află la parterul unui bloc cu rism seismic, în proprietatea primăriei, să nu mai poată fi utilizată ca sediu.

„Realmente ne-a uluit pe toţi. Clădirea este preluată de la Primărie cu mulţi ani în urmă, blocul este de prin anii ’60, iar în spaţiul respectiv a funcţionat şi un magazin expres, un «împinge-tava» cum era pe vremuri. Apoi a fost închis şi spaţiul a fost cedat fără chirie pentru noi, iar din ’90 funcţionează acolo biblioteca Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice“, a declarat prof. dr. Gheorghe Teodorescu, directorul BCU Iaşi.

Acesta precizează că în contractul de închiriere de la preluarea sediului de la Primărie se stipula ca beneficiarul să realizeze o serie de lucrări de întreţinere, „dar acestea constau în văruire şi alte probleme de folosire a unui spaţiu. Nu avea de unde să ştim ce se află în spatele tavanului, a adăugat directorul BCU.

Bucata de tavan care a căzut avea aproximativ un metru pătrat şi a fost într-unul dintre colţurile sălii, căzând peste o câteva mese şi scaune. „Când a căzut, s-au făcut investigaţii cu Comisia de Urbanism de la Primărie, s-a făcut o expertiză şi s-a descoperit că este un tavan fals făcut cu o plasă care, cu anii, s-a încărcat până la 15 centrimetri grosime ca urmare a repetatelor infiltraţii venite prin planşeu, şi care s-a degradat, iar în prezent nu mai prezintă nicio garanţie“, a completat prof.dr. Gheorghe Teodorescu.

Din acel moment, activitatea în corpul respectiv este suspendată, însă în urma investigaţiilor suplimentare s-a descoperit că există o porţiune de 40 de centimetri în tavanul fals şi planşeul de suport al blocului pe care sunt toate conductele de evacuare, de la apă menajeră la cele de căldură, care sunt degradate la rândul lor, Comisia de Urbanism concluzionând că e nevoie de o reparaţie capitală a blocului. Au fost depuse cereri atât la Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi la Primărie, iar directorul BCU susţine că a primit promisiuni că se vor căuta fonduri pentru ca blocul să intre în reparaţii capitale.

Articolul precedentBOTOŞANI: Se-ncălzesc şi nu plătesc!
Articolul următorSUCEAVA: Biserica de patrimoniu din Poiana Stampei, în flăcări din cauza unui calorifer
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.