Polițiștii de la IPJ Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au efectuat, pe 17 mai, 25 de percheziții domiciliare și au confiscat cantități semnificative de combustibil și țigarete de contrabandă. Acțiunea a vizat destructurarea unei rețele infracționale implicate în comercializarea de produse petroliere și tutun provenit din afara Uniunii Europene.
În urma cercetărilor desfășurate, polițiștii au găsit dovezi clare despre activitățile infracționale desfășurate de mai multe persoane din zonele urbane și rurale ale Sucevei și Rădăuțiului, care, între ianuarie și mai 2024, au depozitat, transportat și comercializat combustibili și țigarete de contrabandă. Rețeaua infracțională se baza pe conexiuni bine stabilite pentru a-și desfășura activitățile ilicite.
În ziua operațiunii, polițiștii au efectuat 25 de percheziții domiciliare în Suceava, Rădăuți, Milișăuți, Vicovu de Sus, Dornești și Șcheia. Totodată, au fost percheziționate 32 de autovehicule, pentru completarea probatoriului în dosarul penal ce include infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
„În urma activităților desfășurate a fost identificată și indisponibilizată, potrivit dispozițiilor art. 160 din Codul de Procedură Penală, cantitatea totală de 5.795 litri de lichid având culoare și miros specific motorinei (hidrocarburilor), în valoare de cca. 42.000 lei, fiind prelevate inclusiv probe pentru analiză și efectuarea unor expertize fizico-chimice. Totodată, au fost indisponibilizate 3 autoutilitare cu suspiciunea utilizării în activități infracționale, în valoare totală aproximativă de 50.000 lei. În urma perchezițiilor au mai fost identificate și 4 pompe artizanale pentru transvazarea carburanților, cantitatea de 80 de litri cu substanță având trăsături specifice metanolului, în valoare totală aproximativă de 2.400 lei, cantitatea totală de 13.340 bucăți țigarete, netimbrate și de proveniență extracomunitară, în valoare de cca. 11.350 lei, precum și sume importante de bani, telefoane mobile, sigilii de vagoane transport feroviar, înscrisuri ce constituie mijloace materiale de probă în cauză”, potrivit IPJ Suceava.
Activitățile de documentare și investigare vor continua sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a clarifica toate aspectele cazului și a stabili situația juridică a persoanelor implicate.
Denisa POPA
Foto: IPJ Suceava