ACTUALIZARE: Guvernul României a extins categoria copiilor înscriși în învățământul preșcolar care să poată beneficia de Programul “Fiecare Copil în Grădiniță”, potrivit unui comunicat de presă.
“De tichetul social destinat să încurajeze copiii din familiile defavorizate să urmeze grădinița vor beneficia și copii sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, precum și copiii care depășesc vârsta de 6 ani și care continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare). Beneficiază de acest drept copii ce provin din familii al căror venit lunar pe membru de familie este de până la 2 X Venitul Minim Garantat pentru o singură persoană (venituri de până la 284 lei, în cursul anului 2016)”, potrivit comunicatului citat.
Prin eliminarea acestor limite de vârstă se estimează că vor putea beneficia de tichetul social acordat prin Programul “Fiecare Copil în Grădiniță” încă 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate. (ZCH NEWS)
******
ŞTIRE INIŢIALĂ: Guvernul Dacian Cioloş îşi propune să stimuleze şi mai mult familiile defavorizate, care doresc, totuşi, să-şi trimită copiii la o formă de învăţământ preşcolar (grădiniţă).
S-a constatat că “reglementările în vigoare cuprinse în Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, referitoare la vârsta maximă a copilului până la care se poate acorda stimulentul educațional sub forma tichetelor de grădiniță sunt limitative și discriminatorii”, potrivit expunerii de motive ataşate unei ordonanţe de urgenţă, care va fi dezbătută, astăzi, 11 mai, de Guvernul României.
“Copilul care împlinește vârsta de 6 ani și urmează învățământul preșcolar nu mai poate primi tichetul de grădiniță deși el urmează această formă de învățământ. De asemenea, se blochează accesul la acest program de interes național a copiilor cu dizabilităţi și/sau dificultăți de învățare pentru care recomandările specialiștilor sunt de continuare a procesului educațional într-o unitate de învățământ preșcolar cu depășirea vârstei de 6 ani – 8 ani”, se precizează în acelaşi document.
Ca urmare, s-a constatat că, prin aceste limitări, sunt afectați aproximativ 29.000 de copii din familii defavorizate, care astfel vor abandona cursurile învățământului preșcolar, cu șanse mici de integrare la cursurile învățământului gimnazial şi pentru care riscul de excluziune socială se accentuează determinând noi probleme sociale.
Expunerea de motive:
https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/05/ordonanta-guvern.pdf
(ZCH NEWS)