0:00

In ziua de astazi, a devenit ceva aproape normal sa te stresezi atunci cand conduci, in special daca drumurile sunt aglomerate. Fie ca vorbim despre traseurile de zi cu zi la ore de varf, fie ca vorbim de blocajele din trafic care apar atunci cand pleci in vacanta sau intr-o escapada de cateva zile la munte ori la mare, este greu sa iti pastrezi de fiecare data calmul la volan.

Faptul ca lasi stresul sa te acapareze iti poate aduce numeroase probleme de sanatate, incepand cu scaderea drastica a imunitatii in momentul in care te enervezi, facandu-te mai predispus la contactarea racelilor comune, bacteriilor si virusilor, pana la probleme mai grave, cum ar fi scaderea capacitatii de concentrare sau aparitia insomniilor.

Stiai ca? Stresul la volan iti poate afecta sanatatea, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Diminetile si dupa-amiezile tale nu trebuie sa arate asa!
Sursă foto: https://www.hippoleasing.co.uk/news/What-Makes-Us-Angry-Drivers

Daca vrei sa iti protejezi sanatatea, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa gestionezi stresul la volan:

1.Fii informat! Multi soferi se tem de accidentele rutiere, in special cele grave care le pot pune in pericol viata. De multe ori, atunci cand conduci la ora de varf prin oras, riscul unui accident grav este minim, dar ramane problema accidentelor rutiere minore care ii streseaza extrem de tare pe soferi prin prisma formalitatilor ce trebuie indeplinite si a certurilor ce apar deseori intre cele doua parti implicate. De aceea, o metoda prin care poti minimiza acest stres si aceasta grija este sa fii informat in privinta unor eventuale despagubiri de accidente rutiere si a altor formalitati ce pot avea loc in cadrul unui accident rutier.

2. Incearca sa acorzi atentie sporita manevrelor care produc cel mai des accidente rutiere, astfel incat sa eviti situatiile limita care iti pot crea disconforturi majore. Depasirile sunt un exemplu de astfel de manevre. Nu te implica niciodata in depasiri ce pot parea periculoase, in depasiri in zone unde aceasta manevra este interzisa si in depasiri in zone cu vizibilitate redusa. Daca vrei sa afli mai multe sfaturi legate de evitarea accidentelor rutiere, gasesti aici cateva informatii folositoare.

3. Incearca sa intrepinzi activitati placute la volan atunci cand conduci prin oras. Asculta un audiobook relaxant sau pune-ti muzica preferata. Astfel de activitati de fundal te pot ajuta sa te binedispui si sa nu cazi prada tentatiei de a te enerva pe ceilalti soferi sau pe blocajele din trafic.

4. Nu folosi telefonul la volan decat daca ai hands-free sau casca Bluetooth. Daca iti pierzi atentia la volan fiindca folosesti telefonul, nu numai ca esti predispus la accidente rutiere, dar si la greseli ce pot duce la aparitia stresului si a conflictelor intre tine si ceilalti participanti la trafic.

5. Incearca sa conduci insotit pe drumuri mai lungi. Avand o companie placuta alaturi atunci cand conduci te poate ajuta sa iti iei gandul de la coloanele de masini si blocajele aparute.

6. Daca simti ca nu mai poti, ia o pauza. Indiferent ca e vorba de pauza la benzinarie atunci cand conduci pe autostrada sau de o pauza in oras, oprind la o cafenea pentru a iti cumpara bautura preferata, o mica pauza este mereu binevenita.

Atunci cand stresul apare, deoarece uneori acesta este inevitabil, nu uita sa respiri adanc si sa incerci sa nu il lasi sa te acapareze complet. Aminteste-ti, un moment prost nu trebuie sa insemne o zi proasta!

Articolul precedentLecții practice de parcat la Scoala Gimnazială Nicu Albu Piatra Neamț
Articolul următorAfacerea ”Permisul” la Piatra Neamț- beneficii nebănuite
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.