0:00

”Steaua e favorită”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Vasile Miriuţă, antrenorul principal al Ceahlăului

Vasile Miriuţă îl va înfrunta în prima etapă din returul Ligii I, sâmbătă, de la ora 20.45, pe Laurențiu Reghecampf, de la Steaua, cu care este prieten. Tehnicianul principal al Ceahlăului anunţă că va uita timp de 90 de minute de orice prietenie, iar formația campioană este favorită și va trebui să suporte această presiune. Miriuță spune că elevii lui vor încasa prime, în cazul unui rezultat favorabil. Singurul imperdiment îl va constitui vremea. Dacă vineri, meteorologii anunță soare și o temperatură maximă de 6 grade în Piatra Neamț, sâmbătă cerul va fi acoperit de nori, iar temperatura la ora jocului va fi de zero grade. Terenul înghețat nu ar trebui să sperie pe nimeni, din moment ce conducerea clubului a anunțat anul trecut că a dotat terenul cu instalație de încălzire subterană, deoarece era o clauză obligatorie de îndeplinit în contractual de licențiere.

Ceahlăul, în ultimele două meciuri are la activ o înfrângere la Vaslui şi un semi-eşec pe teren propriu. Nu e puţin față de potențialul echipei?
– Nu este puţin şi vă explic şi de ce. Vasluiul este o echipă bună, în revenire de formă, iar Viitorul are multe tinere talente în echipă. Noi ne-am făcut ”temele” în turul campionatului. La început s-a vorbit de evitarea retrogradării, iar acum obiectivul nostru este să ne clasăm în locurile 1-10, iar noi în acest moment suntem pe 6.

Ceahlăul a fost dominată în repriza a doua cu Viitorul Constanța?
– A apărut o stare de oboseală la unii jucători mai tineri, care în sezonul trecut nu au fost titulari meci de meci, ca în acest tur de campionat. E o oboseală firescă. Nu e vorba de o scădere fizică a echipei, dar nu ne-am pregătit bine în ultimele două săptămâni. Terenul de antrenament este îngheţat, “beton”. Am mai programat şedinţe de pregătire pe o suprafaţă artificială, iar până la meciul cu Steaua vom face antrenament şi pe terenul mare. Am fi preferat și noi, ca și Steaua, să jucăm la primăvară, pentru că nu e nicio grabă, dacă echipa națională nu s-a calificat la Campionatul Mondial. În plus, avem în echipă 9 jucători care evoluează meci de meci. Mi-aş dori 16-17 fotbalişti de aceeaşi valoare.

– Și totuși, se va juca într-o atmosferă de frig. Cum vedeţi jocul cu Steaua?
– Ei sunt favoriţi și presiunea apasă pe umerii lor. Steaua are un lot mare, nu pot să mă gândesc că nu joacă Pintilii sau Iancu, pentru că ei îi au pe Stanciu şi Filip, de exemplu.

Credeţi că Steaua va veni obosită, după deplasarea la Londra?
– Mă gândesc că Steaua a intrat într-un ritm de jocuri miercuri – sâmbătă, iar campionatul este foarte important pentru ei. Și-au propus să cucerească titlul și vor da totul pe teren, sunt convins. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche și să ne facem idei de genul ăsta. Eu am jucători capabili să le pună probleme și să rezolve situațiile critice din teren și am mare încredere în jucătorii mei că vor da totul pe teren.

– Și cei de la Astra au mare încredere în Ceahlăul că vor pune o piedică Stelei. Ce spuneți despre declarațiile lor?

– Cei de la Astra, dacă vor să iasă campioni, trebuie să iasă prin forțele lor. Eu nu mă gândesc decât la ce va face echipa mea și sunt interesat să adunăm cât mai multe puncte.

Sunteţi prieten cu Reghecampf. Aţi mai vorbit cu el de când v-a spus că îl monitorizează pe Andrei Marc?
– În urmă cu două săptămâni, după meciul cu Schalke. Ne-am întâlnit prin intermediul unui impresar, prieten comun, dar sâmbătă vom uita de orice prietenie. Cât va dura jocul contra Stelei, nu am niciun prieten. Prieteni vom fi după meci, la un pahar de vin.

Vă deranjează să s-a spus că-l copiaţi pe Reghecampf şi, totodată, metodele de pregătire ale Stelei?
– M-a deranjat asta la începutul campionatului. Cu timpul, nu m-a mai afectat. Am zis că o să fim deasupra lor în clasament și atunci o să se spună despre Laurențiu că mă copiază pe mine. S-a tot spus că folosim tactici de vitaminizare nepotrivite, dar nouă ni s-a făcut de două ori control anti-doping. Eu am spus că nu folosim substanțe interzise și că nu e nimeni iresponsabil, încât să riște suspendări, ori excluderi din viața sportivă. La effort prelungit, mai ales pe vreme potrivnică, vitaminizarea este necesară.

Cum îi simţiţi pe jucători înainte de partida cu Steaua?
– Jucătorii mei au respect pentru Steaua, dar nu ne temem de nimeni. Ne dorim să nu pierdem, normal. Jucăm acasă și trebuie să obținem maximum din acest joc. Avem publicul minunat, care ne suține și avem primă de meci normal, sâmbătă.

L-aţi convins pe Golubovic să continue la Ceahlăul? El intră în ultimele şase luni de contract…
– Un străin precum Golubovic este greu de găsit. Conducerea i-a făcut o ofertă de prelungire, iar el trebuie să dea răspunsul după meciul cu Corona. Părerea mea e că  va continua cu Ceahlăul. Eu asta îmi doresc. Rămâne de văzut ce-și va dori și jucătorul. Oricum, eu îi spun că, indiferent de decizia luată el va rămâne căpitan și va fi în continuare titular.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXVII)
Articolul următorCărţi în pregătire: Daniel Corbu / „Rostirea postmodernă. Generaţia poetică ’80 în literatura română” (IV)