0:00

Statul restituie accize pentru motorină… cu condiții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Benzina și motorina au devenit un lux după scumpirile suferite în ultimii ani. Din punctul de vedere al firmelor, costul acestor produse a devenit unul dintre cele mai importante pe care trebuie să le suporte lunar. Statul român, după ce a instituit dictatura accizei, s-a gândit să ofere o mână de ajutor… dar numai pentru firmele ce utilizează motorina drept combustibil pentru motor în transportul rutier de mărfuri și în transportul de persoane.

Hotărârea de Guvern nr. 537/26.06.2014 are în vedere condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. Scopul acestei hotărâri îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma restituirii sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat.

În prezent, conform Codului Fiscal, este supusă unui nivel al accizelor diferenţiat, stabilit prin diminuarea cu 40 euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă, motorina utilizată drept carburant pentru motor în următoarele scopuri: transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone; transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3.

Se desemnează ca Administrator al schemei de ajutor de stat Autoritatea Rutieră Română.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat în cadrul căreia se pot emite acorduri pentru finanţare este cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, respectiv 15 iulie 2014 şi 31 martie 2019 inclusiv, iar plata ajutorului de stat se efectuează în aceeasi perioada în limita bugetului anual alocat schemei.

Aplicarea nivelului diferenţiat de accize stabilit prin diminuarea cu 40 euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă a nivelului standard prevăzut pentru motorină se realizează prin restituirea către operatorii economici licenţiaţi în Uniunea Europeană a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor pentru motorină şi nivelul accizelor diferenţiat, pentru cantităţile de motorină aprovizionate de pe teritoriul României.

Sunt eligibili pentru restituirea de accize operatorii economici care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la art.4 din H.G. nr.537/2014.

Perioada de restituire de accize este trimestrul calendaristic. Operatorii economici eligibili pot solicita restituirea de accize pentru toate vehiculele eligibile deţinute în cursul trimestrului pentru care se solicită restituirea şi care sunt înscrise în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize.

Operatorii economici care doresc să solicite restituirea de accize au obligaţia ca, înainte de a efectua prima solicitare, să se înregistreze în Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize. Înregistrarea în Registru se face prin depunerea unei cereri la Administratorul schemei.

În vederea restituirii accizelor, operatorii economici eligibili depun la Administratorul schemei – A.R.R. o cerere, în format electronic sau pe suport hârtie.

Cererea de restituire de accize se depune, pentru un trimestru calendaristic, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită restituirea, dar nu mai târziu de un an de la această dată. Pot fi depuse simultan cereri de restituire aferente mai multor trimestre calendaristice.

În situaţia în care operatorii economici stabiliţi în România înregistrează obligaţii restante de plată la bugetul general consolidat la momentul restituiriide accize, restituirea sumelor aprobate se efectuează la data la care aceştia nu mai înregistrează astfel de obligaţii.

Rămâne de văzut câte firme vor beneficia efectiv de acest ajutor de stat și cuantumul sumei pe care acestea le vor primi. Dacă această măsură va fi un sprijin real pentru agenții economici sau doar o vorbă bună în vederea campaniei electorale, rămâne de văzut.

Vlad BĂLĂNESCU

Articolul precedentIncendiul de la Piața Centrală: Expertiza, la sfârşitul lui septembrie
Articolul următorISU Neamț are „scară” de 45 de metri