Numărul credincioşilor care au urcat pe Ceahlău şi al turiştilor care nu se duc neapărat pentru sărbătoarea religioasă cât pentru cea a muntelui a fost mult peste aşteptări. De joi, de când au început oamenii să urce la Dochia, până în această dimineaţă (6 august), peste 1.400 de persoane au străbătut traseele montane. Tot de joi, a fost nevoie şi de intervenţia salvamontiştilor. Un bărbat a căzut în mână şi s-a ales cu o fractură, iar 4 turişti care voiau să ajungă la cabana Dochia au greşit traseul şi se tot învârteau prin Jgheabul cu hotar. Afluxul cel mai mare a început însă de azi noapte, oamenii alegând să urce de la ora două, ca să vadă piramida.
„Niciodată n-a fost aşa de aglomerat ca acum, probabil şi pentru că Schimbarea la faţă – hramul schitului de la Dochia se suprapune peste sărbătoarea ancestrală a muntelui, care este în prima sâmbătă a lunii august”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
„Staţiunea Durău e blocată, practic nu mai este niciun loc de parcare nicăieri, iar ca să scoatem ambulanţa am chemat poliţia rutieră, pentru că oamenii nu înţeleg că este nevoie de spaţiu pentru maşinile de intervenţie şi vor să parcheze şi în mijlocul drumului. Pe de altă parte, există o convingere nejustificată că doar azi se vede piramida, când de fapt este vizibilă tot timpul anului, în nişte condiţii speciale de climă şi de umiditate. Este adevărat că e mai intensă în iulie şi august, dar eu am văzut holograma mai clară, de exemplu, în dimineţi de octombrie. Însă, în fine, se pare că există şi oameni care n-au aflat că soarele răsare 365 de zile pe an şi se bulucesc acum sau urcă de la două noaptea ca să nu piardă fenomenul”.
Intervenţiile salvatorilor montani din „ziua cea mai lungă” au început de la 4 dimineaţa, când o tânără a suferit o entorsă. I s-a acordat primul ajutor, dar pentru că voia să rămână la Dochia până mâine, nu a fost coborâtă, mai ales că piciorul nu arăta atât de rău încât să nu poată păşi. În schimb, o femeie de 68 de ani din Botoşani, cunoscută cardiacă, diagnosticată cu stenoză mitrală, a făcut o criză în timpul ascensiunii şi a fost transportată cu targa de la Cuşma Dorobanţului, până la poala muntelui, de unde a preluat-o ambulanţa. Salvamontiştii speră ca vremea bună să ţină toată ziua, pentru că foarte mulţi dintre cei care au urcat pe munte nu sunt echipaţi de ploaie şi, cu siguranţă, riscul de accidentare în cazul lor ar fi foarte serios. (C.M.)