0:00

Start la Zilele Cetății Neamțului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri, 4 iulie, s-a dat startul Zilelor Cetății Neamțului, în cadrul cărora are loc, în premieră, Festivalul MedievArtFest. Acesta se desfășoară în perioada 4-6 iulie, principalele manifestări regăsindu-se în Parcul de la Cetate, dar și în incinta Cetății Neamțului. De la ora 11, în Sala de ședințe a Consiliului Local Târgu-Neamț, a avut loc o sesiune de Comunicări Științifice „Cultură și Artă în spațiul medieval românesc”, unde ca invitat special a fost profesorul universitar Mihai Lazăr de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, de loc din comuna Vânători-Neamț, dar și profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Alături de primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, dar și câțiva consilieri locali, s-au aflat și invitați speciali ca arhimandritul Mihail Daniliuc de la Schitul „Vovidenia”, preotul paroh al Bisericii „Sf. Nicolae” din Humulești, Vasile Cojocaru, cât și artistul plastic Cosmin Iațeșen, de loc din comuna Vânători, profesorul Elena Preda și directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Vasile Diaconu.

După pledoariile invitaților, care au expus istoria Mănăstirii Neamțului, dar și a celorlalte monumente istorice și atracţii culturale ale zonei, a urmat o altă manifestare ce a prilejuit promovarea turismului – „Tradiție și ospitalitate pe Valea Ozanei”. De la orele 13.45, în Parcul Central a avut loc o altă manifestare ce a constat în reprezentații de animație stradală ale unor trupe, cum ar fi: Lupus Dacus, Cva Domini, Harmonic Brass, Orchestra Lupilor Albi din Arad și Timișoara, Teatrul Scena și Trupa de animație ScHema.

La ora 17, a avut loc Parada de deschidere a MedievArtFest Târgu-Neamț din Parcul Central. Spre după-amiază manifestările s-au mutat în Parcul de la Cetate, unde a avut loc deschiderea oficială a MedievArtFest, semnarea Hrisoavelor de Bună Pace, deschiderea oficială a Târgului de Meșteșugari, deschiderea Expozițiilor de pictură și artă naivă, lansarea Concursului de Heraldică Cavalerească și Spirituală, deschiderea oficială a Festivalului culinar Ceaunul Fermecat, Școala Scutierilor, Spectacol Fiii Lupului, concert Bucium-București, concert Lupus Dacus din Arad, Foc de tabără Cavalerească, după care de la orele 23.30 a avut loc retragerea cu torțe. Seara s-a încheiat la ora 24, când a avut loc Înnobilarea Cavalerilor Cetății Neamț ce s-a desfășurat în incinta Cetății Neamțului. (C.T. STURZU)

Articolul precedentAdversari modeşti pentru Ceahlăul în Serbia
Articolul următorCampionatul național de minifotbal / Organizarea, apreciată de oaspeți