0:00

În fiecare an, perioada cuprinsă între 15 martie şi 15 aprilie este marcată de către silvicultori şi nu numai, ca ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”, eveniment cu tradiţie şi un prilej important în educaţia opiniei publice, în special a generaţiei tinere, cu privire la rolul şi importanţa PĂDURII pentru viaţă şi societate, în sensul conservării, protejării şi asigurării perenităţii şi continuităţii acesteia.

Pădurea nu înseamnă numai lemn, nu se limitează doar la hotarul proprietăţii sau a hotarelor ţării, ci influenţa ei benefică se exercită la nivel global; este cel mai complex ecosistem cunoscut, desemnat ca principalul factor în stabilirea echilibrului ecologic, asigurarea calităţii aerului şi protejării faunei sălbatice, începând cu prima frunză arborelui şi terminând cu ultimul fir de rădăcină.

În această perioadă, acţiunile cu caracter educativ nu sunt reprezentate numai de plantarea de noi arbori, ci şi de protejarea celor maturi, la care se adaugă realizarea de semănături în solarii şi pepiniere, lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor tinere, acţiuni de igienizare a pădurii prin colectarea deşeurilor, precum şi de combatere a dăunătorilor vegetaţiei forestiere.

În primăvara acestui an, Direcţia Silvică Neamţ îşi propune parcurgerea cu lucrări de regenerare a unei suprafeţe de 703 ha, din care 491 ha cu lucrări de regenerare pe cale naturală, iar 212 ha cu lucrări de împăduriri; în plus faţă de acestea, 53 ha vor fi parcurse cu completări curente în plantaţii realizate în anii anteriori. În realizarea acestui program se vor utiliza 1.570.000 puieţi forestieri proveniţi, în cea mai mare parte, din pepinierele proprii ale direcţiei. La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera în anul 2017 s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor arboretelor exploatate, urmare aplicării tăierilor definitive de regenerare.

Campania de împăduriri din primăvara acestui an a debutat în prima decadă a lunii martie în regiunea de deal din cadrul D.S. Neamț, în timp ce în regiunea de munte condiţiile meteorologice nefavorabile au întârziat începerea lucrărilor.

Sub aspect tehnic, s-a urmărit ca lucrările de regenerare să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare calitativ, sub îndrumarea specialiştilor de la ocoalele silvice, care să se implice direct în urmărirea şi verificarea lucrărilor.

O componentă importantă a activităţii de regenerare o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru aceasta în societatea românească actuală.

Cu toţii avem datoria să învăţăm măcar câte puţin despre pădure; noi, toţi oamenii, suntem responsabili de existenţa şi perenitatea lor, astfel încât şi generaţiile următoare să se poată bucura de un mediu curat şi sănătos. Învăţându-i pe copii să apere natura, îi învăţăm să apere viaţa. Viaţa triumfă şi suntem mai sănătoşi şi mai optimişti atunci când mediul înconjurător este curat, când pădurea înfloreşte şi dă culoare cenuşiului urban.

Invităm pe iubitorii şi ocrotitorii Pădurii de toate vârstele să ni se alăture şi să ne sprijine în acţiunile noastre din perioda Lunii plantării arborilor, şi numai. Programul de acţiuni este următorul:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/03/Luna-plantarii-arborilor-2017.pdf

 

Articolul precedentUn bătrân din Borca jefuit de doi ieșeni
Articolul următorBICAZ: Străzi modernizate şi pod de 7 milioane de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.