Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat joi seară, 14 mai, instituirea stării de alertă, la nivel naţional, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Măsura este valabilă timp de 30 de zile, începând de astăzi, 15 mai. Hotărârea 24/14.05.2020:

hotarare cnsu stare alerta

Decizia vine la pachet cu un set de reguli, între care cele mai importante sunt: obligativitatea purtării măștii în spaţiile închise, astfel încât nasul și gura să fie acoperite; interzicerea organizării de mitinguri, demonstrații, concerte în spaţii deschise şi de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear în spații închise. Întregul pachet de măsuri ce se vor aplica pe durata stării de alertă:

masuri stare de alerta

De astăzi, 15 mai, este permisă circulaţia în interiorul localităţilor de domiciliu, fără necesitatea completării unei declaraţii pe propria răspundere, dar cu obligaţia respectării “măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii”. Circulaţia în afara localităţii de domiciliu este interzisă, cu excepţia unor situaţii, care se justifică prin declarație pe propria răspundere. Noul model al acestei declaraţii:

declaratie propria raspundere stare de alerta

(M. CONSTANTINESCU)