0:00

„Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

ATLETISM. De toate îmi aduc aminte…

Cine nu-și aduce aminte de crosuri? Cei trecuți de prima tinerețe ne amintim de minunatele, gradioasele și emoționantele crosuri. Și apoi cum să nu ne aducem aminte, dacă fiecare dintre noi a alergat la cros? Elev, ucenic, student, ostaș, tânăr, țăran, muncitor, fiecare dintre noi a alergat la cros. Mă gândesc cum așteptam ziua aceea, cum făceam antrenamente în jurul școlii, acasă, câte discuții și pariuri cu colegii, cum mama mă sfătuia să dorm bine și-mi așternea patul moale sâmbăta seara, cum îmi călca tricoul pe care eu cususem cu litere mari emblema școlii mele. A doua zi dimineața mă prezentam la concurs și cât de încet curgeau clipele, clipele acelea lungi și chinuitoare, cunoscute de orice sportiv, cum așteptam cuvântul acela de la care pornea totul: Start! Luam apoi cursa pe cont propriu și miile de oameni mă priveau, aplaudau, apoi venea acel punct mort, acel punct temut de atleți când ți se păreau picioarele plumb, când pământul te atrăgea ca un magnet în jos, când simțeai că te sufoci și atunci interveneau în minte cuvintele lui nea Nehoi (antrenorul): acum, acum trebuie să te bați, să lupți, să te învingi pe tine!; cum băteam minutul mort mi se păreau toate la locul lor, pieptul era al meu și inima-mi zvâcnea, picioarele zburau iar și mă avântam spre finiș irezistibil, iar dacă câștigam ori nu, asta nu avea importanță, important era că terminam cursa. Mergeam apoi prin mulțime, mama era tare fericită că “întregul oraș îi privea flăcăul” și eu îmi umflam cât puteam de tare pieptul îngust de adolescent… Da, de toate mi-amintesc. Mulți atleți de performanță au dat aceste crosuri. Inițiativa CC al UTC de a reînvia în primăvara acestui an crosurile, mi se pare un eveniment trecut cu litere de aur pe frontispiciul istoriei sportului românesc. Pe când și spartachiadele? (Alexandru Iacob)

NATAȚIE. Start în primul concurs de natație

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consiliul Municipal pentru Educație Fizică și Sport Piatra Neamț organizează duminică, 14 iulie 1968, ora 9, la ștrandul din Lunca Bistriței, Campionatul Republican de natație al copiilor și juniorilor, etapa pe municipiu. Vor avea loc întreceri la probele de 50, 100, 200, 400, 800 metri și probe de ștafetă pentru băieți și fete la stilurile: liber, spate, bras și delfin. Doritorii se pot înscrie pentru participare la sediul CMEFS Piatra Neamț, strada Ștefan cel Mare, nr. 16, iar în ziua concursului, la ștrand. (Ceahlăul, vineri,12iulie 1968)

FOTBAL. Lot național UEFA B-Textila Buhuși 4-2 (2-1)

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Jocul din deschiderea de alaltăieri a furnizat o partidă plăcută spectatorilor pietreni. Meciul a început cu o lovitură de teatru. Echipei din Buhuși îi revine sarcina de a centra balonul, Nemeș centrează lui Scânteie, acesta driblează doi jucători și șutează în portarul Nae, de unde balonul îi revine lui Iordache Purică (este vorba despre actualul antrenor secund de la Ceahlăul 2. Fiul său, Marian Iordăchel a jucat mulți ani la Ceahlăul) care marchează nestingherit. Ne așteptam ca tinerii fotbaliști să cadă din punct de vedere moral. Dar nu a fost așa. Beldean, mijlocașul, cu o clarviziune bună în teren, dirijează  baloanele în stânga și în dreapta la fel ca un jucător cu experiență. Extrema dreaptă, Dumbreanu, oferă spectatorilor adevărate slalomuri. Munteanu și Florea machează două goluri până la pauză. În partea a doua, Textila reușește să egaleze prin Bogdan, printr-o execuție tehnică fină. Până la final pentru juniori mai marchează Rontea și Dumbreanu.

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

UEFA 1-CFR Pașcani 2-1 (2-0)

Ne așteptam să asistăm la un joc frumos, el fiind de verificare a potențialului fizic și tehnic pentru ambele echipe, care însă au dovedit carențe pe parcursul întregului meci. Liniștea și calmul care se aștern în tribune și pe teren, sunt risipite în minutul 25, când asistăm la o frumoasă execuție a unei lovituri de la 11 metri de către juniorul Pană, în urma faultului comis de portarul CFR-ului asupra vârfului de atac Caniaro. Peste 10 minute, extrema stângă din echipa de juniori, Drăgoi, pătrunde central, schimbă cu Petreanu, reprimește balonul și șutează la poartă înscriind cel mai frumos gol al cuplajului. În minutul 50, Zisu reduce din handicap printr-un gol de la 11 metri. Pe parcursul jocului am putut reține câteva nume din echipa de juniori demne de încrederea ce li s-a acordat: Simionaș (nr – Vasile Simionaș, fostul jucător al Politehnicii Iași și antrenorul echipelor Farul Constanța, Oțelul Galați, Dacia Unirea Brăila), Canairo, Drăgoi, Petreanu. Întâlnirea a fost condusă de o brigadă de arbitrii din Piatra Neamț, având la centru pe M. Socrate și E. Matei, I. Angheliu la tușe. (Traian Coman, Ceahlăul, sâmbătă, 13 iulie 1968)

Am avut și noi echipă în B

Romanul este un municipiu în plină dezvoltare. Activitatea sportivă este însă destul de redusă, deși de iubitori ai întrecerilor sportive nu ducem lipsă. Dacă stai și judeci însă, în afară de atletism, alte discipline nu prea se bucură de atenție. Nici chiar în întreprinderile mari, cu un număr mare de salariați. Manifestările publice sportive sunt extreme de rare. În fine, am avut și noi o echipă în divizia B de fotbal. Căderea ei ne-a mâhnit foarte mult. Înainte ne duceam pe teren să ne vedem echipa favorită la lucru. Acum ne ducem… în parc și discutăm despre fosta divizionară B. Cum să ne explicăm această cădere? Părerea nostră este că activitatea echipei Victoria n-a fost urmărită în permanență, coechipierii au făcut ce-au vrut, la fel și antrenorul. Să se urmărească ultima perioadă de activitate, inclusiv participarea la baraj și se va vedea că așa este. N-a existat un club orășenesc, iar organele de resort în frunte cu președintele, n-au sprijinit echipa din toată inima. O analiză a scăderii vieții sportive la Roman ar face lumină în multe probleme. (Un grup de foști susținători ai echipei de fotbal Victoria).

Victoria Roman-UEFA B 2-3 (1-2)

Stadionul 23 August din Roman a găzduit prima partidă de verificare a echipei romașcane pe teren propriu în vederea noului campionat. Oaspete a fost lotul secund de juniori al țării care a lăsat o frumoasă impresie prin jocul legat practicat, prin voința cu care a luptat pentru victorie, prin numeroasele faze de poartă create. Echipa Victoria a apărut pe teren sub o nouă înfățișare. S-a renunțat la jucătorii care s-au compromis la baraj în locul lor introducându-se jucători din echipele secunde participante în campionatul municipal, și din echipa romașcană Unirea. Pentru juniori au marcat Bordi, Drăgoi și Dima, iar pentru Victoria au înscris Ștefănescu și Pârcu. (G. M. Groapă)

UEFA A-Textila Buhuși 3-1 (1-0)

Lotul național de juniori care se află în pregătire la Piatra Neamț a susținut joi, 18 iulie, la Buhuși, un joc de verificare în compania formației Textila. Juniorii, cu o tehnică individuală și orientare tactică superioară adversarului, reușesc să înscrie de trei ori prin Caniaro, Simionaș și Petreanu. Repriza a doua e mai echilibrată ca joc de ansamblu. Textila construiește câteva atacuri periculoase. La un astfel de atac, Nemeș reduce din handicap. Scor final: 3-1 pentru juniori. (Traian Coman)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul-ASA Târgu Mureș 0-0

Jocul făcând parte din seria meciurilor de verificare, a corespuns parțial. Aceasta și din cauza terenului care a fost moale. Până în minutul 30, Ceahlăul nu reușește să lege două-trei pase. Mijlocașii Onica și Secelanu sunt deficitari la toate capitolele.Totuși, în minutul 35 Meder lucrează o minge pe partea dreaptă, și centrează precis la Pătrașcu care ratează. În formația Ceahlăul, în partea a doua s-au produs câteva schimbări. Ciocârlan (din formația de juniori a clubului Ceahlăul) este introdus pe aripa stângă și Iatan, în locul lui Onica. Ciocârlan (nr – Teodor Ciocârlan, actualul profesor de fotbal de la LPS Piatra Neamț) trimite în minutul 65 cu capul un balon în poartă, dar fundașul Sleam salvează de pe linia porții. Seceleanu, acest jucător talentat, nu desface suficient jocul la margine. Meciul se termină cu un rezultat alb, 0-0. Jocul a fost condus de o brigadă de arbitrii din Piatra Neamț, având la centru pe Gheorghe Duțu și C. Corbu, M. Socrate, la tușe. (Traian Coman, Ceahlăul, marți, 23 iulie 1968)

Lotul UEFA-Cimentul Bicaz 6-0

Formația Cimentul fiind la al treilea antrenament nu a putut face față unui adversar bine pregătit. Am reținut totuși câțiva jucători care s-au ridicat la nivelul partenerului, cum ar fi Hacman și Niculescu. Au marcat Ștefănescu, două goluri cu capul, Drăgoi din vole, Simionaș, Petreanu și din nou Drăgoi. (Traian Coman)

În preajma începerii campionatului

O doleanță veche a bicăzenilor era să aibă o echipă de fotbal într-o categorie republicană. Cu ani în urmă s-au depus eforturi susținute și Bicazul s-a aflat la un pas de a realiza acest vis prin echipa Hidroenergia. Eforturile însă au continuat. Locuitorii tânărului oraș, deși nu asistau decât la meciurile de regiune, și-au amenajat prin muncă patriotică un frumos stadion. Și iată că după câțiva ani de comportare neconstantă, echipa Cimentul, reprezentanta muncitorilor de la noua fabrică din Bicaz, a reușit să obțină un binemeritat loc doi în campionatul interjudețean și să promoveze în divizia C. E un frumos succes al formației din Bicaz, alcătuită din Vasilache, Pintilie, Marc, Vârlan, Ilie, Niculescu, Coandă, Chelaru, Șerban, Voininschi, Strâmbu, succes primit cu mare bucurie de toți locuitorii orașului. Potrivit tovarășilor Ghimpe Ștefan, vicepreședintele asociației, și Chelaru Vasile, antrenorul echipei, Cimentul și-a început antrenamentele destul de târziu, săptămâna trecută. Stadionul a fost gazonat în ultimul timp, ceea ce împiedică organizarea unor meciuri de verificare. Împrospătarea echipei cu elemente talentate, tinere, se face greoi. Antrenorul este alarmat de felul cum se prezintă echipa la ora actuală. Pentru ca această formație să se prezinte onorabil în campionat, până la începerea căruia au rămas mai puțin de 20 de zile (11 august), este necesar un ajutor substanțial atât din partea conducerii întreprinderii cât și a CJEFS Neamț. Antrenorul echipei a lansat un SOS. Răspundeți-i urgent și favorabil. (B. Emilian)

Dinamo Bacău-lotul UEFA 2-2

Cu o echipă de tinere speranțe, dinamoviștii băcăuani au lăsat miercuri după amiază o frumoasă impresie în acest joc de verificare, mai ales în prima repriză. Atenția ni s-a îndreptat mai mult asupra lotului de juniori, care ne-a dezamăgit. Lasă de dorit înaintarea, cu un Caniaro distrat și un Petreanu plictisit. Ceilalți juniori au dat semne de oboseală și joacă cu capul în pământ, fără perspective. Dinamo a înscris în prima repriză prin Mioc din 11 metri și prin Pluteanu, angajat dintr-o lovitură liberă. Deși a avut ocazii, lotul UEFA a finalizat de-abia în minutul 74 prin Ștefănescu, egalând apoi prin Caniaro în minutul 85. Antrenorul Gheorghe Ola ne-a declarat la sfârșitul meciului că, odată terminat programul oficial de antrenament, e satisfăcut de selecționații săi și speră multe cu ei. Lotul UEFA: Anciu-Ghica, Cristache, Grigore, Manda, Pană, Ștefănescu, Radu Ionescu, Petreanu, Caniaro, Drăgoi (Simionaș)

Victoria Roman-Ceahlăul 0-0

Echipele care s-au întâlnit pe stadionul 23 August din Roman au oferit un joc plăcut. Cei care au lipsit de la această partidă au avut ce regreta. Am asistat la mai multe combinații tehnice între 2 și 3 jucători, deposedări de balon în ultima clipă, șuturi puternice pe spațiul porții. Atunci, cum de nu s-a înscris niciun gol? Un mare merit în această privință îl au cei doi portari din echipa pietreană (Argeșanu și Mitrofan), precum și (plăcuta surpriză) portarul romașcan Botez, care au apărat mingile trase.

Petre Steinbach (antrenor Ceahlăul): “Jocul a fost viu disputat. Ambele echipe au depus vizibile eforturi pentru a juca destul de dinamic. Starea terenului a influențat unele execuții tehnice”.

Iosif Lengheriu (antrenor Victoria Roman): “Echipa din Roman a arătat o formă destul de bună acum în preajma începerii campionatului, dar trebuie lucrat în continuare, pentru o orientare mai clară în fața porții”. (G.M.Groapă,Ceahlăul, marți, 6 august 1968)

Din activitatea AS Viitorul Săvinești

Anul acesta a fost bogat în succese pentru AS Viitorul Săvinești: promovarea echipei de fotbal în campionatul județean, locul secund ocupat după o finală pe județ a formației de volei și mai ales performanța rugbyștilor ajunși în divizia B. Treburile la noi decurg destul de bine, dar ar putea să se desfășoare și mai bine-ne declară tovarășul Ion Bocancea, secretarul AS Viitorul. În privința materialelor sportive, stăm bine și le îmbogățim din lună în lună. Dar… membrii consiliului asociației, în afară de N. Bunea, președintele consiliului asocialției, nu activează mai deloc, fiind nevoiți ca doar doi oameni să se preocupe de toate problemele ivite. Situația nu mai poate rămâne așa, și o primă recomandare pe care o facem este înlocuirea acestui consiliu. Interesantă este organizarea unui campionat de fotbal între secțiile uzinei, cuprinzând în 8 echipe numeroși salariați-criteriu de descoperire de noi talente. Am vizitat noua bază sportivă a Combinatului de îngrășăminte cu azot. Au trebuit eforturi pentru darea ei în folosință, dar munca n-a fost dusă până la capăt. Nu există gard împrejmuitor ca lumea, terenurile nu sunt îngrijite deloc. Pare un lăcaș părăsit de stăpâni, lăsat în voia vacilor. Am recomanda tovarășilor de la CMEFS o vizită aici și să dea îndrumările necesare. Facem și o propunere CMEFS: în înțelegere cu CS Ceahlăul, să țină seama de existența unei formații divizionare de rugby la Săvinești și să aibă grijă ca meciurile acesteia să se poată desfășura pe un teren bun, contribuind totodată și la popularizarea acestui sport. (C. Livescu)

VOLEI.  Etapa finală a Campionatului Școlilor Sportive de Elevi

Începând de miercuri în orașul Piatra Neamț are loc întrecerea voleibalistică a celor mai bune echipe de băieți, câștigătoare ale etapelor de zonă, ce se va încheia duminică, 28 iulie. Sala Liceului Petru Rareș este locul unde cele șase echipe din orașele Ploiești, Oradea, Sibiu, Buzău, Piatra Neamț, și SSE nr. 1 din capitală își dispută titlul de campioană pe țară. SSE din Piatra Neamț a întâlnit miercuri rutinata echipă a SSE Ploiești care, deși condusă în unele seturi, datorită unei bune cordonări a reușit să reducă din handicap și să câștige meciul cu 3-0. În ziua a doua, ultimul joc aduce echipele din Piatra Neamț și Sibiu, într-o dispută la care au fost necesare cinci seturi pentru desemnarea câștigătoarei. O distribuire greșită a jucătorilor, în cele două linii a făcut ca echipa din Piatra Neamț să nu poată câștiga. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, sâmbătă, 27 iulie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Perspectivele voleiului pietrean. Marginalii la etapa finală a școlilor sportive

Cinci zile, orașul nostru a fost gazda întrecerilor celor mai bune echipe masculine de volei din țară ale școlilor sportive. Printre finaliste, alături de echipele din Ploiești, București, Buzău, Oradea, Sibiu, s-a aflat și reprezentativa SSE din Piatra Neamț. Nu așteptam de la elevii noștrii ocuparea primului loc. Pentru pietreni și calificarea în finală e un succes. Evoluția lor în finală (locul 5 din 6 echipe, o singură victorie și 4 înfrângeri, din care trei cu scorul de 3-0) nu poate să nu ne mulțumească însă. Piatra Neamț, nu cu mulți ani în urmă, domina întrecerile de volei ale școlilor sportive atât la feminin cât și la masculin. Dacă privim în viitor, considerăm că antrenorul echipei, profesorul Nicolae Teodorescu, trebuie să urmărească găsirea continuă de noi talente. Pentru aceasta trebuie să-și extindă  aria de căutare la toate școlile din oraș. Înfrângerile pietrenilor (echipa este formată din elevi din primii ani ai cursului liceal) se datoresc unor greșeli elementare prea dese: atingerea fileului în lipsa balonului, intrarea în terenul adversarului. La acestea se mai adaugă o slabă mobilitate în teren, dublaje neefectuate la timp, preluări greșite și lovirea înceată a balonului chiar și la serviciu. Clasament: 1. SSE Ploiești; 2. SSE București; 3. SSE Sibiu; 4. SSE Oradea; 5. SSE Piatra Neamț; 6. SSE Buzău. (Ceahlăul, miercuri, 31 iulie 1968)

Articolul precedentTroleibuzul are autogară nouă
Articolul următorMall-ul… tăcerii