0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SPORT ŞCOLAR

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia naţională şcolară la baschet şi volei

Duminică s-a reluat Divizia naţională şcolară, la volei şi baschet. La sfârşitul turului, echipa de volei băieţi a Şcolii sportive din Piatra Neamţ, pregătită de prof. Nicolae Teodorescu, ocupă primul loc în clasament, fără nicio înfrângere, iar echipa fetelor, antrenată de prof. Maria Săvinescu ocupă locul secund, după Şcoala sportivă Bacău. La baschet, lupta pentru supremaţia seriei este la fel de strânsă: pietrenii au pierdut două jocuri în tur, ambele în deplasare, dar pot reface diferenţa de două puncte, care-i desparte de lider, în partidele hotărâtoare programate pe teren propriu în viitorul apropiat. În schimb, baschetbaliştii de la Gloria Roman trebuie să lupte cu multă îndârjire pentru evitarea retrogradării.

Baschet: Şcoala sportivă Piatra Neamţ – Gloria Roman 86-46 (46-12)

Cele două divizionare ale judeţului nostru, una luptă pentru titlu, cealaltă în lupta pentru evitarea retrogradării au furnizat în sala Ceahlăul o întâlnire plăcută, cu faze dinamice. Se pare că deplasarea matinală pe care romaşcanii au trebuit s-o facă a avut repercusiuni în jocul prestat în prima repriză când gazdele au fost net superioare. Repriza secundă a fost mult mai vioaie, oaspeţii fiind cei care au fost mai curajoşi şi mai inspiraţi sub panou, deşi s-au înregistrat numeroase greşeli în controlul balonului. În această a doua parte a jocului, pietrenii au comis nu o dată greşeli elementare, neprevăzând riposta elevilor din Roman. Iată componenţa celor două echipe: Şcoala sportivă Piatra Neamţ: M. Dascălu, S. Mătase, S. Spiridonescu, A. Vornicu, V. Cotoros, I. Tătaru, V. Filip, S. Rusu, M. Teohari. Gloria Roman: N. Avramescu, C. Barbu, N. Alexandru, F. Munteanu, Gh. Constantinescu, C. Bordea, D. Artenie, V. Lazăr, L. Stanciu.

Volei fete: Şcoala Sportivă Piatra Neamţ – Liceul Vidra 3-0 (2, 4, 8)

Întâlnirea aceasta a constituit o simplă formalitate pentru gazde, care s-au impus cu destulă uşurinţă în faţa ocupantei ultimului loc în serie. Dar, subestimându-şi adversarul, echipa locală a produs nenumărate faze confuze la fileu şi a jucat fără tragere de inimă ca şi în alte ocazii. Dezamăgirea noastră sperăm să fie compensată cu proximul prilej.

Volei băieţi: Liceul V. Alecsandri Galaţi – Şcoala sportivă Piatra Neamţ 1-3 (15, -9, -11,-10)

Pietrenii încep furtunos primul set, conduc cu 9-2 şi 14-7, dar siguri pe situaţie îşi permit o relaxare timpurie şi spre surpriza generală pierd la limită. În următoarele seturi, oaspeţii se mobilizează mai mult, se concentrează în acţiunile pe care le întreprind şi reuşesc să câştige partida cu destulă uşurinţă. Formaţia nemţeană: M. Crăciun, I. Cârligeanu, A. Zvolinschi, D. Chirilescu, M. Aguşoaie, Codrel Budiş, Gh. Ivanov, M. Cârligeanu. (Ceahlăul, marţi, 20 ianuarie 1970)

VOLEI

Divizia naţionala şcolară – o nouă etapă

Şcoala sportivă Piatra Neamţ – CSM Iaşi (m) 3-0 (4, 11, 6)

A fost o întâlnire la discreţia gazdelor, care, cu mai multă forţă în atac şi capacitate de concentrare în fazele de apărare, au reuşit o victorie relativ comodă în faţa ieşenilor. Aceştia au dat un caracter mai echilibrat partidei doar în setul secund, când căderea gazdelor le-a facilitat acumularea unui punctaj mai consistent.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Penicilina Iaşi – Şcoala sportivă Piatra Neamţ (f) 1-3 (-8, 8, -7, -11)

Un joc dificil pentru elevele din Piatra Neamţ: pe de o parte din cauza faptului că a fost programat într-o sală destul de incomodă, cu tavanul foarte jos, pe de altă parte, datorită preocupării de a realiza un setaveraj foarte bun, ştiut fiind că în finalul campionatului acesta poate decide departajarea locurilor fruntaşe în clasament. Pietrencele nu au jucat la valoarea lor pentru că nu au reuşit să se acomodeze cu condiţiile de joc, şi din aceste motive, au pierdut un set. Au fost întrebuinţate jucătoarele: Mihaela Ceauşu, Maria Rusu, Georgeta Tănase, Anca Neamţu, Georgeta Daşu, Dana Zahareanu, Georgeta Popescu, Teodora Ciocârlan, Mihaela Ţepeş, Cristina Munteanu.

BASCHET

Aproape de victorie

CSM Iaşi – Şcoala sportivă Piatra Neamţ (m) 78-74 (42-26)

Deşi desfăşurat sub semnul unei mize foarte mari – ocuparea unui loc fruntaş în clasamentul seriei – partida s-a ridicat la un bun nivel tehnic, în special în repriza a doua, având un final de-a dreptul dramatic care a ţinut încordată atenţia spectatorilor până în ultima secundă. Cu toate că au pierdut, pietrenii au făcut unul dintre cele mai bune jocuri ale lor, în special în repriza secundă, când au prezentat un adevărat recital de baschet modern. În prima repriza, lipsa de încredere în forţele proprii, i-a făcut să acţioneze timid şi au permis astfel ieşenilor să ia conducerea cu 16 puncte. În repriza a doua situaţia se schimbă: pietrenii refac din punctele pierdute şi, într-un final epuizant, în care două accidentări fac ca forţele oaspeţilor pe teren să scadă, nu mai reuşesc să realizeze două coşuri necesare pentru a egala scorul. Iată lotul utilizat de formaţia pietreană: Valentin Dăscălescu, Strejerel Spiridonescu, Adrian Vornicu, Sorin Mătase, Andrei Cotoros, Mircea Dascălu şi Mihai Teohari.

Liceul nr. 1 Roman – Şcoala sportivă Suceava (m) 75-74

Scorul reflectă în suficientă măsură dârzenia acestei partide în care elevii profesorului Gheorghe Cojocaru au susţinut o luptă strânsă cu formaţia oaspete. Din rândul sportivilor romaşcani s-au remarcat în mod deosebit jucătorii Barbu şi Constantinescu. (Ceahlăul, joi, 29 ianuarie 1970)

HANDBAL

Cupa Unirii

Organizată de CMEFS din Roman, această competiţie desfăşurată după sistemul eliminatoriu a reunit la start echipele Recolta, Spicul, Voinţa, Energia, Ştiinţa şi Viitorul. După desfăşurarea întrecerilor eliminatorii în partida finală pentru disputarea trofeului s-au întâlnit jucătorii formaţiilor Ştiinţa şi Viitorul. La capătul unei partide echilibrate (după prima repriză scorul era nedecis: 11-11), handbaliştii de la Voinţa şi-au întrecut partenerii datorită unui plus de eficacitate pe care au reuşit să-l concretizeze în repriza secundă. Scor final: 24-20 pentru Voinţa, care a intrat în posesia cupei. (Ceahlăul, vineri, 30 ianuarie 1970)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Performanţele vor fi mai bune decât anul trecut”

* interviu cu antrenorul emerit Olimpiu Constantinescu-Nehoi, coordonatorul Clubului Atletic Roman, cel care a dat ţării peste 100 de campioni

Ştim că anul trecut a fost plin de succese pentru atleţii pregătiţi de dv.

– Desigur cel mai important succes al anului l-am obţinut la Campionatul Republican de juniori unde am cucerit 9 titluri de campioni şi locul întâi pe echipe, având faţă de ocupanta locului secund, Şcoala sportivă Bucureşti (cu 20 de antrenori şi condiţii de pregătire mai bune decât noi) un avans de 5 titluri naţionale. Al doilea mare succes al anului l-am reputat la Campionatul Naţional de seniori unde Mariana Filip a realizat 54 sec., 3 sutimi pe 400 m, Constantin Nemeş 21,5 sec., pe 200 m şi 48,3 sec. pe 400 m, toate recorduri egalate de juniori.

Ce veşti ne puteţi da, despre Mariana Filip?

– Demoralizată de faptul că nu a reuşit la examenul de admitere la Şcoala Sanitară Roman a plecat la Bacău spre a urma acolo o formă de învăţământ. Acum s-a întors la Roman. Dacă nu vom avea accidentări, planificarea de a realiza 53,5 sec. pe 400 metri va fi obţinută de Mariana Filip. Cred că va face surprize şi la alte probe.

 Ce ne puteţi spune despre cazul “speranţa” Rodica Ţarălungă.

– Rodica a fost o speranţă. Dar a avut ghinionul de a fi consecutiv doi ani accidentată. Acum, lucrez suplimentar cu ea, deoarece, nu a fost la aproape nici un concurs în 1969. “Speranţa” este alta acum – recordmena ţării la juniori, Eleonora Monoranu.

Care este ajutorul pe care l-aţi primit din partea mai tinerilor colaboratori, antrenorii Constantin Hîrjui şi Elena Leahu?

– În ţara noastră sunt mulţi antrenori salariaţi. Pentru a ajunge un antrenor care să obţină rezultate matematice în fiecare an este necesară experienţă şi să vrei, tu să fii interesat în a obţine-o. Ei sunt în evoluţie, în creştere.

Cu ce lot porniţi spre cucerirea laurilor în 1970?

– În acest an avem toată echipa de fete la care se adaugă Rodica Ţarălungă restabilită. Aş putea să spun că echipa de fete este mai bună decât anul trecut, şi dacă vom avea condiţii de pregătire normale, rezultatele trebuie să fie mai bune decât în anul 1969.

Care sunt planurile de viitor?

– Mariana Filip trebuie să realizeze 53,5 sec. la 400 m şi să cucerească titlul naţional atât la juniori cât şi la seniori; Rodica Ţarălungă trebuie să acumuleze 4.300 de puncte la pentatlon şi 56 de secunde pe 400 de metri. Cel mai tare va trebui să meargă tripla campioană de juniori a ţării Eleonora Monoranu. Eleonora va trebui să atingă o formă excelentă până la începutul lunii septembrie, când, la Paris are loc Campionatul European de juniori. Aici ea va participa la 400 m şi la 200 m. Tot aici, Mihaela Loghin la aruncarea greutăţii şi Lăcrămioara Diaconiuc, la 400 metri, vor face o figură frumoasă. La băieţi, rezultate bune aştept de la Mihai Păduraru şi Spicu Raşcu. Nu pot spune lucruri bune despre C. Nemeş, care a călcat cu “stângul” în noul an. (G.M. Groapă, Ceahlăul, marţi, 21 ianuarie 1970)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul republican de schi pentru copii (faza judeţeană)

Contrar previziunilor, concursul de schi prilejuit de desfăşurarea fazei judeţene a Campionatului republican pentru copii, programat pe pârtia Bahrin de pe masivul Cernegura duminică dimineaţă, a avut totuşi loc, beneficiind de participarea a 25 de concurenţi. Aceştia au avut de înfruntat, pe lângă dificultăţile manşelor, viscolul şi zăpada căzută din abundenţă. Concursul a constat din două manşe de slalom a câte 15 porţi fiecare. Iată acum campioni judeţeni pe anul 1970: categoria 7-9 ani (băieţi): Gheorghe Vasilache; fete: Carmen Meder; categoria 10-12 ani: 1. Cristian Blagovici; 2. Mircea Poenaru; 3. Doru Adăscăliţei; categoria 13-14 ani: 1. Costel Agafiţei; 2. Cristian Răcaru; 3. Vlad Dinică. Adresăm un sincer “bravo!” micilor schiori şi le urăm mult succes şi pasiune în activitatea lor viitoare. Totodată, menţionăm că acest concurs a constituit şi un veritabil criteriu de verificare, înaintea celui prilejuit de cea de-a doua ediţie a “Cupei ziarului Ceahlăul la schi”, care va avea loc duminica viitoare. (prof. Dumitru Terbescu, Ceahlăul, joi, 22 ianuarie 1970)

Un concurs popular de schi: ”Fulgul de zăpadă”

Începând din acest an, au luat fiinţă câteva concursuri populare de schi, dotate cu diplome şi diverse insigne, cu scopul de a atrage un număr cât mai mare de tineri spre practicarea acestui minunat sport. Dintre aceste concursuri, cel mai interesant şi mai important în acelaşi timp este, fără îndoială, cel dotat cu insigna “Fulgul de zăpadă”, la care pot participa toţi practicanţii schiului indiferent de vârstă sau sex. Insigna se atribuie în funcţie de trei grade meritorii: de aur, de argint, de bronz – în cadrul concursurilor organizate la probele alpine (slalom, slalom uriaş, coborâre). Cei ce aspiră la insigna de aur “Fulgul de zăpadă” trebuie, în mod obligatoriu, să participe la două concursuri de amploare, stabilite de comisia judeţeană de schi a CJEFS şi să se claseze în amândouă între primii 20 la sută din numărul total al celor ce termină probele. Pentru a intra în posesia insignei de argint, concurenţii trebuie să ia parte tot la două concursuri stabilite în prealabil de comisia judeţeană şi să se claseze la acestea între primii 40 la sută din numărul total al celor ce termină cursele. În sfârşit, pentru insigna de bronz, amatorilor li se impune prin regulament să participe la unul dintre concursurile programate de comisia judeţeană şi să se claseze între primii 50 la sută din numărul total al celor care termină cursa. În timpul unui sezon se poate obţine o singură insignă. Odată cu eliberarea insignei, participanţii primesc brevetul de confirmare a gradului corespunzător. (prof. Dumitru Terbescu, Ceahlăul, sâmbătă, 24 ianuarie 1970)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Cupa ziarului Ceahlăul la schi”

Ieri, spre ora prânzului, cei aproape 100 de copii participanţi la cea de-a doua ediţie a “Cupei ziarului Ceahlăul la schi” au luat cu asalt potecile muntelui Cozla umplând de culoare şi larmă cărările monoton de albe ale bătrânului parc. Toate drumurile duc spre… pârtie! Spre ea se îndreaptă elevii şcolilor sportive din Bucureşti, Braşov, Predeal şi Vatra Dornei, care, alături de componenţii lotului gazdă au onorat cu participarea lor actuala ediţie a competiţiei. Emoţiile dispar odată cu primul contact cu locul de desfăşurare a probelor, pentru a apare din nou, mai puternic, la plecarea în cursă. Ora 12,45: deschizătorul de pârtie se lansează cu siguranţă în prima coborâre pe traseul rezervat categoriei până în 10 ani, cochetând cu fanioanele. Îl urmează apoi – timid sau cu siguranţă – primele concurente: Roxana Cocişiu (Braşov), Carmen Meder (Piatra Neamţ) etc. Şi, odată început concursul continuă cu satisfacţii, peripeţii şi dârzenie până la ultimul concurent al categoriei juniori. La categoria 16-18 ani a câştigat pietreanca Doina Laşcu. În rest concursul a fost dominat de sportivii din Braşov, Predeal şi Bucureşti. Buna desfăşurare a competiţiei a fost asigurată datorită ireproşabilului serviciu efectuat de brigada de arbitraj condusă de prof. Gheorghe Laşcu. Profesorii Vladimir Laşcu – şeful comisiei de cronometraj, Eugen Baru Munteanu – starter şi Dumitru Terbescu – director de concurs, au contribuit în egală măsură la reuşita acestei competiţii pentru copii şi juniori. (Ceahlăul, duminică, 25 ianuarie 1970)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Arbitrii de fotbal şi-au reluat activitatea

Arbitri de fotbal din Colegiul judeţean Neamţ şi-au reluat recent pregătirile. La prima şedinţă pe anul 1970, a fost prezentat noul birou, care va fi condus de către avocatul Ioan Mîţă, fostul căpitan al Ceahlăului şi arbitru, activist sportiv obştesc cu o activitate de peste 40 de ani. În cadrul instruirii din perioada pregătitoare se va urmări pregătirea fizică generală a arbitrilor şi pregătirea lor teoretică, dezbaterea tuturor problemelor de regulament, dar şi conducerea practică a unor jocuri din cadrul judeţului. La activitatea de instruire îşi vor aduce contribuţia: Traian Coman (antrenor pentru pregătirea fizică), Ion Orghidan, Eugen Matei şi M. Socrate – pentru partea teoretică. Paralel cu activitate de instruire a arbitrilor, se desfăşoară şi un curs de pregătire pentru noua promoţie de arbitri, condus de Mihai Socrate – arbitru republican. (N.H. Sorin, Ceahlăul, joi, 22 ianuarie 1970)

Curs de instructor sportiv la fotbal

Venind în sprijinul ridicării pe o treaptă superioară a procesului de instruire în cadrul echipelor de fotbal ce activeaza în campionatul municipiului Piatra Neamţ precum şi în cel judeţean, CJEFS Neamţ, prin Colegiul judeţean al antrenorilor de fotbal, organizează un curs de instructor sportiv la fotbal. Cursul, care va începe pe 15 februarie se adreseaza tuturor activiştilor obşteşti, care au practicat fotbalul şi vor să se ocupe de pregătirea echipelor de seniori sau juniori din asociaţiile sportive respective. În cadrul cursului se vor preda cunoştinţe teoretice referitoare la antrenamentul sportiv, fiind prevăzut şi un însemnat număr de ore practice în cadrul cărora se vor concretiza atât noţiunile de teorie cât şi aspectele metodice. Cei mai dornici şi entuziaşti activişti voluntari din cadrul asociaţiilor sportive din municipiul Piatra Neamţ sunt aşteptaţi cu cereri de înscriere până la 10 februarie. Informaţii suplimentare se pot obţine zilnic la sediul CJEFS Neamţ. (Ceahlăul, marţi, 27 ianuarie 1970)

Articolul precedentCetatea pierde teren şi puncte
Articolul următorAdmirabilul profesor Ion Postolache