0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

BASCHET

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

Școala Sportivă Piatra Neamț  – Liceul Militar Câmpulung Moldovenesc 97-89 (48-40)

Partida debutează cu o scurtă perioadă de studiu reciproc, timp în care scorul alternează, cu avantajul minim, de ambele părți. În minutul 15 tabela de marcaj indica încă egalitatea (32-32), după care pietrenii încep să-și impună treptat superioritatea prin organizarea și finalizarea mai bună a contraatacurilor, prin precizia aruncărilor de la semidistanță. Totuși, ambele echipe au pierdut pase prețioase, ceea ce a făcut ca marcarea a numeroase puncte să se datoreze greșelilor și nu acțiunilor organizate. O impresie negativă în jocul echipei locale a lăsat “goana” individualistă după înscrierea coșurilor (în care au excelat Vornicu și Dascălu) omițându-se caracterul colectiv al acestui sport. Totuși, victoria este prețioasă și a fost consemnată la capătul unei întreceri animate, interesant de urmărit. (prof. Petre Brânzei, Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Ceahlăul – Medicina București 2-3 (-6, 3, 12, -13, -13)

După mai bine de două ore epuizante de joc, voleibalistele de la Ceahlăul au fost nevoite, pentru a cincea oară în actualul sezon, să părăsească terenul învinse, deși au luptat cu multă pasiune pentru victorie. Am asistat la una dintre cele mai dramatice întâlniri ale divizionarei noastre și, cu toată decepția pricinuită de scorul final, nu se poate să nu recunoaștem meritele incontestabile ale ambelor echipe în realizarea unui spectacol de ținută. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât Medicina dispune de un lot talentat, aspirant la al 4-lea loc în turneul final al actualei ediții, dorință facilitată duminică prin exasperantele căderi ale gazdelor din finalul extrem de încleștat al ultimelor două seturi. Primul set a fost lipsit de istoric. Medicinistele au inițiativa chiar din primele momente și se relaxează de-abia la 11-0, când Ceahlăul realizează primul punct. Handicapul este mult prea mare și pietrencele cedează. În setul următor, turnura jocului se schimbă radical: gazdele evoluează aproape fără greșeală, se concentrază în toate fazele și izbutesc un blocaj excelent prin Ana Gheorghe și Tereza Viruzab. Scorul de 15-3 răzbună pe deplin letargia începutului și întrezărim o dispută interesantă în continuare. Setul al treilea a fost de o redusă factură tehnică, salvat spre sfârșit de sclipirile la fileu ale Mioarei Fenechiu și Victoriei Zaharescu, trăgătoarea nr. 1 a studentelor. Scorul avansează greu: de la 8-3 pentru Ceahlăul se ajunge la 8-8, apoi la 9-9; bucureștencele se pierd, dezorientate și de frenezia din tribune, care-și vede favoritele în vervă. Deci, 15-12 pentru nemțence. În setul al 4-lea, localnicele debutează decis, conduc cu 8-4, sunt ajunse însă cu destulă ușurință și din cauza unor greșeli de plasament, la 13-13 pierd victoria din mână. Ultimul set a fost cu adevărat infernal. Ceahlăul conduce cu 9-2 și se părea că nimic nu o mai poate opri din acest finiș ambițios. Intervin câteva intercepții de-a dreptul puerile și oaspetele se apropie fulgerător de repede: 10-7, 12-9 și… 13-12, scor la care au loc nu mai puțin de 14 schimbări de serviciu – momentele cele mai încărcate de tensiune ale întâlnirii. O greșeală flagrantă de arbitraj aduce egalitatea și declinul este imposibil de oprit. În felul acesta, Ceahlăul pierde una din partidele cele mai frumoase pe care le-a jucat în actualul sezon, mențiuni speciale meritând Tereza Viruzab (cea mai bună de pe teren) și Ana Gheorghe. De precizat că Adriana Albiș, deși accidentată, a ținut cu orice preț să evolueze duminică. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 2 decembrie 1969)

Divizia B

Viitorul Săvinești – Politehnica Iași 2-3 (11, -9, 12, -6, -2)

Deși a ajucat în compania unei serioase candidate la supremația seriei, Viitorul s-a comportat dezinvolt în primele trei seturi, fără urmele unor complexe dezonorate. Surpriza pe care era să o producă a rămas în stadiu de dorință, pentru că echipei săvineștene încă îi lipsește condiția fizică, rezistența la 5 seturi de luptă, fapt constatat și cu alte prilejuri. În plus am avut impresia că echipierii nu se prea știu bine între ei, joacă mult prea crispat și se tem unii de greșelile celorlalți. De aici emoții și derută pe toată linia. Despre întâlnirea propriu-zisă ar fi puține de spus. În echipa ieșeană, trei din cei 4 foști jucători la… Școala sportivă pietreană, au jucat excelent și merită să ni-i readucem aminte: Doru Teodorescu, Dan Bârlea (un autentic talent) și Mircea Găleanu. Ei au făcut ca scorul la seturi să devină din 2-1 pentru gazde, 3-2 pentru Politehnica. De la Viitorul ni s-au părut mai siguri în execuții Vasile Biță și Ardeleanu. Restul s-a menținut într-o mediocritate suficient de involuntară. De menționat că ultimele două seturi au fost un adevărat supliciu în tabăra gazdelor, deruta lor fiind imposibil de descris. (C. Livescu, Ceahlăul, miercuri, 3 decembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Viitorul Săvinești – IEFS București 0-3 (-3, -7, -6)

În fața unei echipe care a manifestat multă mobilitate, siguranță și inventivitate în apărare și atac, o capacitate superioară de concentrare, Viitorul a cedat cu ușurință și am spune chiar cu seninătate, dacă avem în vedere greșelile elementare de preluare a mingii, de plasament și apărare. Pe parcursul întâlnirii, jucătorii săvineșteni ne-au oferit adevărate mostre de blocaj în contratimp, nesincronizare în acoperirea suprafețelor de teren, lipsă de orientare tactică în jocul atacului. Au evoluat pentru Viitorul: Mărgineanu, Ardeleanu, Avarvarei, Notaru, Florea, Aman. (I. V. Șerban, Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Ceahlăul Piatra Neamț – Gloria Bârlad 2-2 (2-0)

Lamentabil final de partidă ne-a fost dat să urmărim duminică! În ultimele clipe, la o fază confuză în care Pătrașcu a fost (oarecum?) jenat în careu, arbitrul V. Hărătău din Brăila dictează penalty. Ce i-or fi șoptit oaspeții lui Zaharia la ureche, când îl trăgeau de mână și se burzuluiau la el, ce emoții i-au dereglat tirul, cert este că balonul a luat o cu totul altă direcție decât cea a spațiului porții, spulberând unul din cele două puncte puse în balanță. Misterul acestei ratări nu ne-a interesat. Chiar dacă penalty-ul ar fi fost transformat, impresia de atrofiere, de fragilitate în aplicarea unei concepții generale de joc a fost cea care a nemulțumit în primul rând, și abia rezultatul. Să ne înțelegem: în repriza secundă, când era de presupus că adversarul va încerca “totul sau nimic”, fotbaliștii pietreni s-au lăsat tentați de cea de-a doua variantă, ieșind păcăliți de pe teren, datorită inteligentelor speculări pe contraatac ale lui Codreanu, la care A. Gheorghe și Iencsi au reacționat ca simpli începători. Apărarea Ceahlăului, foarte atentă în prima repriză, a fost de nerecunoscut în cea de-a doua, retrăgându-se greoi și nefiind sprijinită îndeajuns de jocul mijlocașilor de aceea, în câteva rânduri Iencsi a fost nevoit să funcționeze pe posturi avansate, cu riscul unor mari spații neacoperite în spate. Slaba condiție a linie de mijloc (Onica și Dragu) a creat în ambele reprize situații confuze, iar Seceleanu, introdus în ultimul moment, nu a făcut decât să-și etaleze o dată mai mult mediocritatea din actualul sezon. Ambele goluri ale localnicilor au fost marcate din faze statice: Pătrașcu preia în plasă printr-un șut sec lovitura liberă a lui Zaharia din minutul 3, iar în cazul celui de-al doilea, Rențea expediază cu capul o recentrare a lui Negustoru, în urma unui corner executat de același Zaharia. Din cele 64 de acțiuni de atac pe care le-au organizat gazdele, 27 au fost finalizate prin șuturi din afara careului și numai 12 au pătruns în careul de 16 metri. Socotiți acum câte mingi în vânt s-au irosit, dacă menționăm că în toată partida numai 6 au fost pe spațiul porții (comparativ cu cele 11 ale Gloriei Bârlad!). Desigur, de aici se pot desprinde cu mult mai multe concluzii… Este păcat că ultima impresie fotbalistică oferită publicului pietrean de formația anului 50 de la înființarea clubului a coincis cu un draw penibil. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 25 noiembrie 1969)

Clasament:

1. Progresul București 14   8   4   2    25-6   20
………………………………………………………………
14. Ceahlăul                14   5   1   8   19-21   11

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De ce nu a jucat Meder?

Mulți spectatori ai meciului de fotbal Ceahlăul – Gloria Bârlad s-au arătat în cea de-a doua repriză nemulțumiți de absența jucătorului Meder din formația pietreană, și aceasta cu atât mai mult, cu cât înaintașul Ceahlăului era îmbrăcat în “haine de oraș” pe marginea terenului. Iată explicația furnizată de antrenorul Mircea Crețu încă din săptămâna premergătoare partidei de duminică: “Meder a venit de două ori la antrenamentele în vederea meciului cu Dunărea Giurgiu după ce consumase în prealabil o cantitate de alcool mai mare decât «strictul necesar» și pentru acest lucru nu l-am primit la ședintele de pregătire; a treia oară a lipsit din proprie inițiativă. Fiind nepregătit, nu l-am luat în deplasarea de la Giurgiu, fiind hotărat să nu-l întrebuințez nici în formația de acasă, cu Gloria, unde se punea problema unui meci mai ușor și era previzibilă o victorie. Prin introducerea lui Meder în locul unui jucător care a muncit în permanență la antrenament și la meciul de «afară», s-ar fi creat nemulțumiri și în rândul jucătorilor, putându-se ajunge la situația de a nu-i juca și distrugându-se astfel colaborarea din linia ofensivă, lucru pe care mi l-au confirmat și câțiva jucători cu care am discutat despre această situație. (Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia C

Foresta Fălticeni – Constructorul Piatra Neamț 1-0 (0-0)

Pietrenii au fost pe punctul de a produce duminică la Fălticeni o veritabilă surpriză (dacă avem în vedere comportarea nesatisfăcătoare în meciurile de acasă), dar o fază anostă, petrecută în minutul 88, a fost sancționată cu penalty în favoarea gazdelor de către arbitrul întâlnirii. Jocul a avut până în acel moment o desfășurare echilibrată, fiindcă Foresta, după un început furtunos, “s-a calmat” repede, acționând fără multă vigoare și primind o replică îndrăzneață din partea pietrenilor, care au reușit să temporizeze jocul și să se organizeze foarte bine în apărare, unde au acționat cu libero-ul Ciocan. Partida a fost presărată cu multe durități din partea jucătorilor de la Foresta, care au avut atacuri periculoase chiar și la jucătorii fără balon. (Constantin Aldea, Ceahlăul, miercuri, 26 noiembrie 1969)

Constructorul: Rudolf Iencsi – Ciocan, Ștefan, Cojocaru, Aprofirei, Panțâru, Bogdan, Ghegheșan, Sedlinschi (Hanganu), Mușat, Georgescu.

Victoria Roman – Textila Buhuși 4-0 (1-0)

Paradoxal, deși a învins la o diferență categorică, Victoria a făcut una dintre cele mai slabe partide pe teren propriu din actualul campionat. Aproape 60 de minute am asistat la un fotbal confuz, în care gazdele s-au angrenat în jocul oaspeților, veniți la Roman pentru a pierde la o diferență cât mai mică. Trebuie să menționăm că tocmai jucătorii pe care se baza echipa locală în fazele de atac (Decu, Apostol și chiar Ion Ionică) nu au corespuns duminică. Au marcat Otic din penalty, Decu, Catargiu și Tarpan. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 25 noiembrie 1969)

Clasament:

1. Nicolina Iași 19 puncte, … 3. Victoria Roman 16 puncte, … 12. Constructorul Piatra Neamț 9 puncte

Campionatul republican de juniori

Ceahlăul – Gloria Bârlad 8-1 (4-0)

Juniorii Ceahlăului i-au încântat duminică pe numeroșii spectatori, răzbunând ceva din insatisfacțiile pricinuite divizionarei B. Abordând cu multă seriozitate partida, gândind tactic mai bine decât adversarii lor și cu un bagaj de cunoștințe tehnice mai bine pus la punct, tinerii noștri fotbaliști au oferit un spectacol frumos și o… ploaie de goluri. Se pare că după acest rezultat echipa se va situa la sfârșitul turului pe primul loc în serie, loc pe deplin meritat pentru conștiinciozitate în pregătire, voință și disciplină. În acest joc, golurile gazdelor au fost marcate de Anicăi (3), Niță (2), Moisei, Afloarei și Ciocârlan. S-au remarcat în mod deosebit: Mihuț, Căprioară, Butunoiu și Moisei. (N.H. Sorin, Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

Victoria Roman – Textila Buhuși 1-1 (0-0)

Deși au jucat mai bine decât seniorii, tinerii jucători antrenați de  E. Kulcsar au trebuit să se mulțumească până la urmă cu un rezultat de egalitate. Asta, din cauza îngrămădirii jocului pe centrul terenului, unde nu au putut trece de o apărare robustă și necruțătoare. Oaspeții au deschis scorul la o greșeală a apărării romașcane în minutul 16, gazdele începând apoi o cursă contra cronometru pentru egalarea pe care au realizat-o în minutul 75, datorită lui Simionaș (fratele divizionarei A de la Poli Iași). De remarcat neprezentarea la joc a arbitrului de tușă Constantin Iosif din Roman. Victoria a jucat în următoarea componență: Robănescu – Sadici, Leca, Avrămescu, Florescu, Kulcsar, Roman (Aștefănesei), Buzeanu, Păduraru, Ulian, Simionaș. (G.M. Groapă, Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

Meci amical: Ceahlăul – Dinamo Bacău 3-3 (1-3)

Ieri după-amiază s-a disputat la Piatra Neamț o întâlnirea amicală de fotbal, încheiată la capătul unei dispute echilibrate, dar de slabă factură tehnică, cu un rezultat de egalitate. Deși scorul a fost deschis de gazde încă din minutul 3 prin Dragu, rezultatul la pauză a fost favorabil dinamoviștilor, care, au înscris de trei ori prin jucătorii Pană, Duțan și Nedelcu. Fotbaliștii pietreni, care au evoluat foarte bine doar în primele 10 minute ale meciului, au egalat datorită golurilor marcate de Negustoru și Zaharia, ultimul înscriind din penalty. (Ceahlăul, joi, 27 noiembrie 1969)

Divizia B

Oțelul Galați – Ceahlăul 2-1 (2-0)

Întâlnirea a fost de un slab nivel tehnic și spectacular, oglindind pe deplin locurile mediocre ocupate de ambele echipe în clasament. De la început trebuie să remarcăm că, în actuala situație a echipei Ceahlăul, tactica 1-4-3-3 ni s-a părut deficitară, ea dând naștere la un atac dispersat, în care Negustoru, Pătrașcu și Rențea (Stănculescu) nici nu și-au făcut simțite intențiile de a periclita poarta lui Iorgulescu. Mijlocașii Dragu, Onica, Seceleanu, nu au găsit soluții adecvate în sprijinirea liniei ofensive și s-au mobilizat cu greutate înapoi, în fazele dificile din careul porții lui Mitrofan. Apărarea s-a achitat ceva mai bine de sarcini, comparativ cu celelalte compartimente. Excepție a făcut poate Zaharia, cu pasele sale periculoase spre portar (una putea chiar să-l coste scump). Mitrofan a încasat două goluri din vina lui, marcatori fiind Adam și Bruștiuc. Ceahlăul a redus din handicap cu două minute înainte de fluierul final, prin preluarea cu capul a lui Pătrașcu la un corner executat de Stănculescu. Singura remarcă pozitivă în team-ul pietrean o merită Ciocârlan care a alergat mult, a muncit cu ardoare, dar nu a putut să atenueze dificultățile în controlul balonului ale unei întregi echipe. Eșecul impune luarea unor măsuri necesare și severe, în stare să reanime admirația pentru fotbal a iubitorilor acestui sport din Piatra Neamț. (Radu Toma, Ceahlăul, marți, 2 decembrie 1969)

Articolul precedentWeek-end ”negru” în Liga a III-a
Articolul următorGala Muschetarilor de la Piatra Neamț