0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Și totuși Ceahlăul nu a câștigat

După cum se știe, echipa feminină de volei Ceahlăul a întâlnit duminică la Timișoara formația Universitatea, de care a fost întrecută cu scorul de 3-2, după mai bine de două ore epuizante de joc. Am întârziat să oferim cititorilor noștri amănunte despre această partidă, deoarece, după cum am fost informați, finalul ei a suscitat discuții serioase la federația de specialitate. Despre ce este vorba? În setul al cincilea, decisiv pentru desemnarea câștigătoarei, Ceahlăul ia conducerea cu 9-6, după care pierde avantajul în favoarea gazdelor: deci 12-9 pentru studente. În continuare, datorită punctelor acumulate, tabela de marcaj ar fi trebuit să indice 13-12 pentru oaspete, dar scorerul omite să consemneze acest lucru, reluând punctajul de la 8 pentru Ceahlăul. În această situație, antrenorul Constantin Hîncu cere oprirea partidei (foaia de joc dovedește negru pe alb inadvertența). La insistențele observatorului federal, aflat în sală, jocul se reia totuși, bineînțeles într-o cu totul altă ambianță, timișorencele realizează repede trei puncte și câștigă setul.  Discuțiile care au avut loc ulterior la FRV, nu au dat câștig de cauză echipei Ceahlăul, cum ar fi fost normal, ci au fost sancționați în cele din urmă numai arbitrii întâlnirii. Și mai adăugăm că martorul ocular – observatorul federal – a lipsit (nu se știe de ce) de la aceste discuții. Astfel, un joc care putea fi câștigat pe merit de fetele de la Ceahlăul, a revenit, în urma unor “eschibiții” ale scorerului, adversarelor. (Ceahlăul, vineri, 14 noiembrie 1969)

Divizia A

Ceahlăul – CP București 3-1 (14, 11, -13, 9)

Disputa a fost extem de palpitantă, nu atât prin evoluția scorului, cât în special prin dinamismul și spontaneitatea fazelor create. Cu toate că a luptat cu multă dăruire pentru victorie (rivalitatea de anul trecut, dictată de apropierea de locuri în clasament, și-a spus cuvântul și duminică), putem conchide totuși că echipa Ceahlăul nu a evidențiat decât o mică parte din arsenalul procedeelor de care dispune actualmente. Să fi fost vorba de omisiuni impuse de tactica foarte “comodă” a adversarelor, sau pur și simplu de inhibiții “de stingere”? Oricum însă, totul e bine când se termină cu bine și dacă nu ne-ar fi fost oferită respectabila “porție” de emoții, renunțam și noi, la rându-ne, să pomenim cu acest prilej cât de corozive sunt senzațiile tari, specifice acestui sport. Primul set a avut o evoluție echilibrată la început, dar o seamă de neînțelegeri din tabără gazdelor oferă posibilitatea bucureștencelor să profite fără prea mare efort, astfel că tabela de marcaj le devine favorabilă cu 12-7. Ceahlăul revine, trezită în ultimul moment de spectrul amenințător al eșecului psihologic, egalează la 14 și decide imediat soarta întregului set. Setul următor este mai lipsit de spectaculozitate, dar presărat cu răsturnări de scor neașteptate. Spre finalul său am remarcat jocul excelent în apărare, de care este (uneori) capabilă echipa locală (cu deosebire, Iulia Popa a avut câteva preluări excelente); tot acum și atacul își reintră în ritm, sesizează fragilitatea blocajului advers, Ana Gheorghe și Mioara Fenechiu, readucând avantajul necesar obținerii setului. Se părea că nimic nu le mai poate opri pe gazde de la o victorie clară (și atât de așteptată de trei etape la rând). Dar, deși ele conduc cu 5-0 și 6-1 în setul trei, diferența aceasta prețioasă este spulberată de câteva neatenții și intervenții ineficiente la fileu: 15-13 pentru CPB, dobândită fără ca ceva neobișnuit să se producă. Replica pietrencelor survine ambițioasă și victoria finală este datorată unui set în care atacul a excelat (4-1, 11-3, 15-9), Tereza Viruzab conducându-l cu multă stăpânire de sine și luciditate. Consemnările noastre au sesizat o neprevăzută ”aurea mediocritas” la Adriana Albiș și Ana Viruzab, dar aceasta trebuie probabil pusă pe seama sinusoidei de moment al formei sportive. Dacă aportul lor, în special al primei, ar fi fost mai consistent, fără îndoială pricina emoțiilor noastre s-ar fi estompat considerabil. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 18 noiembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Medicina București – Viitorul Săvinești 3-2 (9, 8, -13, -10, 13)

Mai mult ca în oricare partidă de până acum, săvineștenii au dorit să câștige neapărat la București și erau chiar pe punctul de a furniza o surpriză de proporții, dacă avem în vedere scorul foarte strâns, realizat într-o companie care aspiră la supremația seriei. Primele două seturi au revenit gazdelor, deși momentele de dominare au fost împărțite. Blocajul Viitorului se dovedește totuși ineficient și rezistența sa devine din ce în ce mai decolorată. În schimb, în setul al treilea, când începea să se contureze înfrângerea, oaspeții își revin brusc, luptă pentru fiecare balon, creează faze prelungite și obțin un 15-13 deosebit de prețios. Avantajul psihologic îi înviorează și deruta Medicinei le permite să conducă tot timpul în setul al 4-lea, nelăsându-le adversarilor decât vagi momente de revenire. Așa se face că, din învinsă iremediabilă, Viitorul ajunge pretendentă la victorie. Ultimul set a avut o desfășurare cu adevărat dramatică: studenții conduc cu 3-0, dar sunt repede egalați, iar în continuare scorurile egale abundă. În final, săvineștenii iau din nou inițiativa, ajungând la 13-11, dar două preluări greșite efectuate din cauza oboselii și neputinței de concentrare, urmate de alte două neatenții, fac ca jocul să fie pierdut. Deși învinsă, s-a remarcat întreaga echipă: Mihai Iosub, Dan Avarvarei, Traian Notaru, Aman Ovidiu, V. Biță, C. Ardeleanu, Florin Ilie, Gheorghe Mărgineanu. (V.I. Șerban, Ceahlăul, miercuri, 19 noiembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

Școala Sportivă Piatra Neamț – Liceul Pedagogic Bârlad (f) 3-0 (10, 4, 1)

Elevele profesoarei Maria Săvinescu nu au depus eforturi prea mari pentru a obține o victorie clară. Intrând periodic în rezonanță cu slăbiciunile adversarelor lor, au găsit totuși prilejul în câteva rânduri să furnizeze combinații reușite la fileu stârnind pe bună dreptate admirația celor prezenți. Evidențiate în mod deosebit: Anca Neamțu și Elena Zahareanu. (C.I. Munteanu)

Școala Sportivă Brăila – Școala Sportivă Piatra Neamț (m) 2-3 (-6, 13, 13, -16, -7)

Un joc foarte greu susținut în deplasare de pietreni, care, după ce au obținut comod primul set, s-au văzut conduși în următoarele două, dar au găsit resurse suficiente pentru a se mobiliza și, după un set foarte disputat, adjudecat în prelungiri (18-16) au terminat deciși setul ulterior. S-au evidențiat: Adrian Zvolinschi, Iulius Cîrligeanu, Mircea Agușoaie. (Constantin Săvinescu, Ceahlăul, joi, 20 noiembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Dinamo București – Ceahlăul 3-0 ( 4, 6, 7)

Partida a avut o desfășurare destul de echilibrată, în ciuda rezultatului final atât de sever în ceea ce le privește pe oaspete. Comentând întâlnirea, trebuie să ținem cont, pe lângă valoarea lotului select de care dispune echipa campioană, de absența dintre voleibalistele de la Ceahlăul, a Mioarei Fenechiu (pentru lipsă de interes în pregătire) și a Adrianei Albiș (nevoită să părăsească terenul, accidentată, încă de la mijlocul primului set). Situația creată a impus următoarea formulă : Tereza Viruzab, Iulia Popa,  Ana Gheorghe, Ana Zotta, Victorița Andronic, Angela Stote. Ambele echipe se arată de la început foarte decise. Ceahlăul are inițiativa și se arată neintimidată de forma excelentă a dinamovistelor; până la scorul de 4-3 în favoarea oaspetelor, au loc nu mai puțin de 12 schimbări de serviciu. Înlocuirea Adrianei Albiș stârnește puțină derută, preluările devin imprecise și gazdele obțin cu ușurință primul set. Următorul oferă din nou un debut promițător nemțencelor, dar diferența evidentă de talie la blocaj, nesiguranța atacului lor și spațiile mari de teren lăsate descoperite își spun din plin cuvântul. Setul al treilea a avut, în mare, aceeași evoluție interesantă și cu toate eforturile depuse pentru reducerea handicapului, Dinamo obține victoria. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 25 noiembrie 1969)

Clasament:

1. Rapid       6   6    0  18:0     12
……………………………………
7. Ceahlăul  6    2   4    9-13      8

BASCHET

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

ASA Bacău – Școala Sportivă Piatra Neamț 84-76

Și în acest meci elevii pietreni au condus în majoritatea timpului de joc, în unele momente având chiar avantaj cu 10-12 puncte. Însă greșelile copilărești făcute în final și jocul prea individual practicat de unii dintre jucători au făcut ca victoria să revină în cele din urmă gazdelor.

Liceul nr. 1 Roman – CSM Iași 86-130

Cu toată ambiția dovedită în această partidă, tinerii baschetbaliști din Roman au cedat în cele din urmă la scor în fața unei echipe mai omogene, de o talie superioară și beneficiind  de o bună orientare tactică sub panou. Jocul a fost foarte plăcut de urmărit și desfășurat în limitele sportivității. (U. Alexandru, Ceahlăul, joi, 20 noiembrie 1969)

ATLETISM

Divizia Școlară

Etapa a doua s-a desfășurat pe un timp nefavorabil, bucurându-se cu toate acestea de aceeași bună organizare. Menționam câteva din rezultatele meritorii: Emil Crețu (10, 4 secunde la 80 m) de la Școala generală nr. 4, C. Humă (1,27” la 500 m) și Minodora Dochița (48,6 secunde la 300 m), ambii de la Școala nr. 3. Reamintim că acest concurs este destinat elevilor școlilor generale din Piatra Neamț. În clasament, după două etape  conduce Școala generală nr. 4, cu 123 de puncte. Divizia școlară de atletism se reia la primăvară. (Ceahlăul, vineri, 21 noiembrie 1969)

FOTBAL

Divizia B

Dunărea Giurgiu – Ceahlăul 3-1 (0-1)

Fotbaliștii pietreni s-au întors din această deplasare cu nostalgia unei victorii pe care “jocul… fotbalului și al întâmplării”, în colaborarea cu arbitrul întâlnirii (N. Cursaru – Ploiești), a înclinat-o în cele din urmă în favoarea gazdelor. Partida a avut loc pe gazonul puternic denivelat al stadionului Olimpia (terenul principal fiind în renovare) și a prilejuit un joc foarte disputat, cu faze purtate pe tot terenul, de la o poartă la alta. Oaspeții, care au intrat pe teren în formula: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niță, Seceleanu, Enache, Pătrașcu, Mangalagiu, Rențea, au practicat un joc de pase rapide, în continuă mișcare și au încheiat majoritatea acțiunilor ofensive cu șuturi la poartă. În minutul 29 – cursa lui Rențea este încheiată cu o centrare adresată lui Pătrașcu, acesta este blocat și-i pasează lui Mangalagiu, care tâșnește în careu și trimite de la 13 metri în colțul lung, făcând ca mingea să poposească în poartă: 1-0 pentru Ceahlăul. Gazdele egalează prin Pană în minutul 49. Tot Pană duce Dunărea în avantaj în minutul 65. Niță, timorat de arbitru, care-l fluieră mereu, e înlocuit cu Seceleanu, iar Nicoară, accidentat, cu Onica. Giurgiuvenii marchează ultimul gol prin Chiru care transformă un penalty. Fluierul final consfințește victoria unui adversar cu nimic superior. (Ceahlăul, marți, 18 noiembrie 1969)

Clasament:

1. Progresul București  13   7   4   2   22-6  18
……………………………………………………………….
14. Ceahlăul P. Neamț 13   5   0   8   11-19  10

Campionatul național de juniori

Ceahlăul Piatra Neamț – Minerul Comănești 3-0 (1-0)

Deși au obținut o victorie clară, juniorii Ceahlăului au făcut poate cel mai slab joc din actualul campionat, sugerând doar pe alocuri poziția de lider al seriei. Partida începe în nota lor de dominare și deschiderea scorului se produce în minutul 12, prin Trifescu. Gazdele presează în continuare, dar lipsa de inspirație a atacanților și apărarea disperată a comăneștenilor mențin avantajul la limită. Să consemnăm și faptul că în numeroase situații linia de mijloc și înaintarea Ceahlăului au jucat la întâmplare, cu pase gratuite la adversari sau șuturi la poartă imprecise, din poziții clare. Spunem aceasta pentru că în cazul lor ne așteptam la ceva deosebit, la o superioritate valorică în stare să încânte. Apărarea în schimb, s-a descurcat onorabil, cu deosebire Căprioară. Celelalte două goluri au fost înscrise de Butunoiu și Anicăi. Iată formația aliniată de antrenorul Traian Coman: Mihuț – Petrov, Căprioară, Afloarei, C. Dumitru, I. Bala, Trifescu, Eugen Bala, Anicăi, Butunoiu, Fermezon, Puiu Dan. (Petre Brânzei, Ceahlăul, miercuri, 19 noiembrie 1969)

Divizia C

Constructorul Piatra Neamț – Petrolul Moinești 1-1 (1-1)

Dacă ar fi să acordăm compasiune cuiva, apoi fără îndoială că, în afara spectatorilor, asemenea sentiment trebuie încercat pentru…  balonul cu care s-a disputat această întâlnire. Fiindcă nu-i de loc ușor să fii timp de 90 de minute “obiectul” de dispută al unor jucători care te lovesc cu mânie și năduf, trimițându-te aiurea (numai unde trebuie, nu) sau împleticindu-și picioarele undeva, prin apropiere.  Urmărit cu înverșunare pe tot terenul, expediat oriunde, numai pe spațiul porții nu (exagerăm foarte puțin), buclucașul balon s-a  încumetat totuși să poposească de două ori în plasele celor două porți, ispravă pentru care meritul înaintărilor respective este îndoielnic: minutul 15 – petrolistul Moraru, surprins pe poziție avansată, fructifică o pasă înainte și înscrie nestingherit, după câțiva pași, din interiorul careului; minutul 18 – mingea adresată pietreanului Georgescu este trimisă prea puternic și fundașul stânga moineștean ajunge primul la balon, se împiedică de el (!) și… cade în marginea careului de 16 metri, lăsându-i mingea lui Georgescu, care urmărise fără speranță faza; șut în colțul lung și tabela de marcaj indică din nou egalitate: 1-1. În etapa a 12-a, Victoria Roman a cedat cu 0-2 la CFR Pașcani. (Constantin Aldea, Ceahlăul, miercuri, 19 noiembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean

Viitorul Săvinești – Relonul Săvinești 2-0 (2-0)

Derby-ul echipelor săvineștene s-a desfășurat pe terenul din Roznov, Viitorul având în continuare terenul suspendat. Victoria primei echipe era previzibilă, ea beneficiind de aportul unor jucători mai experimentați. Golurile au fost înscrise de Macri și de “veteranul” echipei, Cioată. În repriza secundă, Relonul are ocazia de a reduce scorul, dar ratează prin Matei două ocazii clare în repriza a doua. (Marin Gh. Ioniță)

Cimentul Bicaz – Cetatea Târgu Neamț 6-1 (4-1)

Jocul a fost echilibrat, deși scorul arată superioritatea clară a gazdelor. Au înscris Niculescu, Iurea (2), Voinischi (2) și Marcu pentru Cimentul și Roșu pentru Cetatea.

Metalul – Autobuzul 3-1 (0-1)

Meciul s-a disputat la Săvinești, terenul echipei Metalul fiind suspendat pentru o etapă. Ambele echipe au prestat un joc confuz, cu numeroase greșeli de ordin tactic, care au dus la lipsa fazelor clare de gol, punctele înscriindu-se din întâmplare. Prima repriză a aparținut oarecum echipei Autobuzul, soldându-se cu 1-0 prin golul înscris de Enache. Repriza secundă a fost dominată de Metalul, care a reușit – destul de greu – să înscrie prin Herea, Ciubotaru și Cenușe. În minutul 86, Smeu de la Autobuzul a fost eliminat din joc.

Unirea – Celuloza 4-1 (3-1)

Joc frumos, presărat cu multe faze de gol. La realizarea acestui spectacol sportiv merite au ambele echipe. S-au remarcat: Tusz, Bârgăoanu, Dominte de la Unirea, Simion și Ionescu de la Celuloza. Au marcat Bârgăoanu de trei ori și Nazarie, respectiv Opincaru.

Bradul – Volanul 1-2 (0-1)

Mai buni în câmp și mai deciși în fața porții, tinerii jucători de la Volanul au câștigat pe merit. Au marcat Hacman de două ori, respectiv Ponici. (N.H. Sorin, Ceahlăul, joi, 20 noiembrie 1969)

Clasament: 1. Cimentul Bicaz 16 puncte, 2. Relonul Săvinești 15 puncte, 3. Unirea Roman 14 puncte.

Articolul precedentHandbalistele pietrence debutează la Bacău
Articolul următorA doua hartă a Ţinutului Neamţ