”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Campionatul județean

Cimentul Bicaz – Unirea Roman 2-1 (2-0)

Derby-ul județean s-a desfăşurat pe un vânt puternic, care a influențat alura generală a jocului. Echipa din Bicaz (antrenor Vasile Chelaru) a reuşit în cele din urmă să obțină victoria, deşi a jucat în 10 oameni şi a fost dezavantajată de arbitraj. Ion Şerban deschide scorul în minutul 10, cu un şut fulgerător de la 18 metri. Majorarea o aduce Voinischi, în minutul 34, datorită unui puternic şut expediat de la 20 metri lateral dreapta. În minutul 75, Niculescu ratează un penalty dictat în favoarea gazdelor, romaşcanii urmăresc balonul resprins de portar şi reuşesc să reducă din scor: 2-1, rezultat final. (Ştefan Ghimpe, Ceahlăul, joi, 6 noiembrie 1969)

Metalul Piatra Neamț – Cetatea Târgu Neamț 4-0 (1-0)

În acest joc, Metalul a practicat un fotbal organizat şi ar fi putut marca mai multe goluri, dacă înaintaşii nu s-ar fi pripit de atâtea ori în fata porții şi dacă portarul oaspeților n-ar fi fost într-o zi bună. Au marcat: Pavel, Tertelici, Ciubotaru şi Eşanu. În ceea ce priveşte organizarea jocului, sugerăm comisiei județene să ia măsuri împotriva asociației Metalul, pentru felul necorespunzător în care s-a ocupat de organizarea acestui joc (plase rupte, oameni în incinta terenului de joc). (N.H. Sorin, Ceahlăul, joi, 6 noiembrie 1969)

Volanul Bicaz – Relonul Săvineşti 0-0

Ambele echipe au luptat pentru victorie, dar au transformat jocul într-o acerbă încleştare fizică, în care faultarea adversarului, cu şi fără balon, a fost unul din punctele înscrise pe ordinea de zi a acestei întâlniri. Am remarcat un singur jucător cu îndemânare şi finețe, la echipa gazdă: Hacman. Ceilalți echipieri, adepți ai principiului “tare şi la oase”, nu i-au putut fi însă un sprijin util şi tabela de marcaj a rămas neschimbată pe parcursul celor 90 de minute. (Cornel Nemțeanu, Ceahlăul, joi, 6 noiembrie 1969)

Laminorul Roman – Celuloza Piatra Neamț 3-1 (3-0)

Jocul a fost foarte animat, mai ales în prima repriză. Au înscris: Ivănuş, Ungureanu şi Barbu, pentru gazde şi Săvinescu, pentru Celuloza. În minutul 87, Musceleanu de la Laminorul a fost eliminat pentru lovire intenționată a adversarului.

Viitorul Săvineşti – Autobuzul 0-3

Viitorul a avut terenul suspendat şi nu s-a preocupat din vreme de obținerea permisiunii de a juca la Roznov (deşi a anunțat comisia județeană de această situație). Totuşi socotim nesportivă atitudinea preşedintelului asociației Bradul, care nu a permis cu niciun chip ca cele două echipe pregătite de joc să pătrundă pe gazonul stadionului, urmând ca după aceea să survină” tratativele”.

Clasament: 1. Cimentul Bicaz 12 puncte, 2. Relonul Săvineşti 12 puncte, 3. Unirea Roman 11 puncte

arhire - zaharia

Divizia B

Ceahlăul – Chimia Suceava 1-0 (1-0)

Sălciu de tot gustul lăsat de această partidă puținilor spectatori care, sfidând cochetările pluvioase ale dimineții de duminică şi – mai ales -poziția precară a favoriților în clasamentul seriei, au fost prezenți totuşi în tribunele stadionului Ceahlăul. Majoritatea jucătorilor de la Ceahlăul s-au întrecut duminică în a comite greşeli copilăreşti: foarte multe pase imprecise, degringolade inutile în drumul către poarta adversă, capacitate redusă de finalizare a acțiunilor. Şi, ca să fim obiectivi până la capăt, să dăm… lui Pătraşcu ceea ce este a Cezarului, recunoscând că “Marcelino” a fost din nou acelaşi atacant impetuos şi percutant, fără de care înaintarea pietreană ar fi fost duminică lipsită de orice vlagă. Încă o remarcă pozitivă: apărătorii, inclusiv Mitrofan, deşi “şi-au permis” unele greşeli, au fost net superiori în evoluție colegilor din celelate compartimente. Golul gazdelor a survenit în urma unei lovituri de la 11 metri (just acordată de arbitru şi prompt transformată de Zaharia în minutul 39) ca urmare a unui henț comis în careu de jucătorul sucevean Roşu.

Ceahlăul: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Onica (Seceleanu), Dragu, Stănculescu (Ciocârlan), Pătraşcu, Meder, Rențea. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 11 noiembrie 1969)

Clasament:

1. Progresul 12   7   3   2  21-5  17
……………………………………….
14. Ceahlăul 12   5   0  7  10-16  10

ionel mita nou 03

Campionatul republican de juniori

Chimia oraş Gheorghe Gheorghiu-Dej – Ceahlăul Piatra Neamț 0-1 (0-0)

Juniorii Ceahlăului (antrenor, prof. Traian Coman) au câştigat şi de data aceasta în deplasare, menținându-se în continuare în lupta pentru primul loc la încheierea turului campionatului. Ei au abordat partida cu multă seriozitate şi, după ce în prima repriză s-au impus numai sub aspectul dominării teritoriale, în cea de-a doua au reuşit să-şi concretizeze superioritatea, înscriind în minutul 71 prin Butunoiu. S-au mai remarcat Mihuț şi Afloarei. Victoria aceasta dovedeşte o dată în plus stabilitatea incontenstabilă în formă a tinerilor fotbaliştii pietreni.

Divizia C

Petrolul Moineşti – Victoria Roman 2-2 (1-0)

Pentru ce nu a obținut echipa romaşcană mult dorita victorie în deplasare, atât de necesară în acest final de sezon competițional? Marea greşeală a echipei oaspete (soldată cu frustrarea de victorie) a fost retragerea totală în apărare, pentru menținerea rezultatului, la scorul favorabil de 2-1. După o perioadă mai lungă de tatonări, cei care îşi revin mai întâi sunt oaspeții, obținând o bară în minutul 10 prin Catargiu şi creând o nouă situație periculoasă în minutul 12, când Ion Ionică a expediat puternic balonul cu capul. Din păcate, totul nu e decât un “foc de paie” şi Monu serveşte o minge adversarului (Moraru), care nu se lasă invitat încă o dată şi şutează în colțul lung, lăsându-l spectator pe portarul Botez, accidentat într-o fază anterioară. Gazdele prind aripi şi atacă insistent; romaşcanii mai creează până la pauză doar o singură acțiune periculoasă, când Ion Ionică este faultat în careu, iar arbitrul a închis ochii. După pauză, care s-a dovedit a fi un sfetnic bun romaşcanilor, oaspeții înscriu de două ori prin Ion Ionică şi Apostol. Sârcu I care a făcut o partidă slabă, duminică, ratează o mare ocazie în minutul 65 şi astfel golul petrolistului Voinea, realizat în minutul 80, cu concursul lui Catargiu, a făcut ca partida să ia sfârşit cu un rezultat de egalitate. (George M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 12 noiembrie 1969)

Clasament: 1. Nicolina Iaşi 17 puncte, 2. Victoria Roman 14 puncte… 12. Constructorul Piatra Neamț 8 puncte

Campionatul județean de fotbal

Relonul Săvineşti – Unirea Roman 0-0

Rezultatul final nemulțumeşte gazdele, care au atacat mai mult, au construit faze frumoase, dar au ratat exasperant finalizarea lor prin Samson, Olteanu, Vişan, Matei. Toate aceste ocazii ratate au culminat cu cele ale lui Rotaru şi Matei. Oaspeții au avut şi ei posibilitatea să deschidă scorul prin Bârsan, dar fundaşul Moraru a salvat de pe linia porții; o altă situație dificilă pentru gazde a fost rezolvată de portarul Costin, care a deviat în corner un şut puternic trimis spre rădăcina barei de Tusz, cel mai periculos înaintaş al romaşcanilor. (Marin Gh. Ioniță)

Volanul Bicaz – Viitorul Săvineşti 2-2 (2-1)

Ambele echipe s-au prezentat cu formațiile incomplete, din cauza suspendărilor aplicate unor jucători (Macri, Iliescu, Smeu de la Viitorul şi Hacman de la Volanul). Jocul a fost destul de disputat, echipele împărțindu-şi perioadele de dominare şi, în final, punctele. Au înscris Olaru două goluri pentru gazde, Apetrei şi Cioată pentru Viitorul.

cimentul bicaz 1983

Celuloza Piatra Neamț – Cimentul Bicaz 1-3 (0-0)

După o primă repriză de tatonări, ambele echipe ies mai curajos la atac, joacă deschis şi realizează 45 de minute de joc frumos. Cimentul a câştigat datorită eficacității atacului şi plusului de luciditate în fața porții adverse, unde apărarea imediată a gazdelor a dovedit multă nesiguranță. Au înscris Barbu pentru Celuloza, Marcu, Iurea şi Voinischi pentru Cimentul. (N. H. Sorin)

Autobuzul Piatra Neamț – Bradul Roznov (nedisputat)

În etapa trecută, Autobuzul a câştigat două puncte nesperate, datorită lipsei de preocupare în organizarea jocului din partea AS Viitorul. De această dată, rolurile s-au inversat: Bradul Roznov nu a aflat în adversarii lor buni amfitrioni, lipsind asistența medicală, plasele necesare porților etc. Conform regulamentului, jocul nu s-a putut disputa. (Ceahlăul, joi, 13 noiembrie 1969)

Clasament: 1. Cimentul Bicaz 14 puncte, 2. Relonul 13 puncte, 3. Unirea Roman 12 puncte.

ADMINISTRAŢIE

Comunicare CJEFS Neamț

Colegiul județean al arbitrilor de fotbal anunță deschiderea cursului de arbitrii pentru astăzi, 13 noiembrie 1969, ora 17, la sediul CJEFS Neamț. Tema primei lecții: “Introducere în regulamentul jocului de fotbal”, prezentată de Mihai Socrate.

Curs de radiotehnică şi radiotelegrafie

Radioclubul județului Neamt aduce la cunoştiința celor interesați că face înscrieri pentru cursul de radiotehnică şi radiotelegrafie, care va începe în ziua de 1 decembrie. Absolvenții vor primi la încheierea cursului certificate de radioamator. Doritorii se pot adresa pentru relații suplimentare la sediul radioclubului, Piatra Neamț – strada Ştefan cel Mare, nr. 16, în toate zilele de luni şi vineri (orele 18-20) şi duminică (orele 10-12). (Ceahlăul, vineri, 21 noiembrie 1969)

BASCHET

sorin mihai matase

Divizia națională şcolară

Şcoala Sportivă Piatra Neamț – Şcoala Sportivă Suceava 95-82 (45-34)

Gazdele au câştigat cu destule emoții o partidă în care şi-au dovedit în repetate rânduri superioritatea. La un moment dat, în prima repriză, oaspeții conduceau cu 30-27, dar nu au putut face față atacurilor curajoase ale pietrenilor. Aceştia au greşit însă mult în apărare, creând nu o dată o zonă penetrabilă. Cu toate acestea, merită evidențiată întreaga echipă, pentru frumusețea fazelor create şi pentru dezinvoltura contraatacurilor: A. Cotoros (10 puncte), M. Dascălu (10 puncte), Sorin Mătase (10 puncte), V. Dăscălescu (2 puncte), Adrian Vornicu (33 puncte), N. Dăscălescu, Strejărel Spiridonescu (26 puncte). Tot în cadrul diviziei naționala şcolare, echipa de baschet a Liceului nr. 1 Roman, antrenată de profesorul Gheorghe Cojocaru a obținut o prețioasă victorie pe teren propriu, întrecând Şcoala Sportivă Bacău cu scorul de 101-87.

VOLEI

Divizia națională şcolară

Şcoala Sportivă Piatra Neamț – Liceul Militar Ştefan cel Mare Câmpulung (m) 3-0 (5, 13, 15)

Deşi scorul este net favorabil elevilor profesorului Nicolae Teodorescu, meciul a fost neaşteptat de echilibrat, mai ales în ultimele două seturi. Oaspeții au făcut eforturi vădite pentru un joc frumos, într-o companie redutabilă. Nemțenii au fost mai lenți decât cu alte prilejuri şi au fost uşor de depăşit la blocaj. În schimb, s-au dovedit atenți la preluări şi au combinat reuşit la fileu. Iată echipa utilizată: Iulius Cârligeanu, D. Chirilescu, Mircea Aguşoaiei, Codrel Budiş, M. Cârligeanu, Adrian Zvolinschi.

Şcoala Sportivă Bacău – Şcoala Sportivă Piatra Neamț (f) 3-1 (12, 1, -20, 7)

Un joc de mare importanță care a opus două echipe neînvinse în actualul campionat. Jucând inexplicabil de timorate şi de emoționate de marea miză a jocului, elevele din Piatra Neamț nu au reuşit să se mobilizeze şi să folosească la maximum elementele tehnico-tactice de care dispun. Pare de necrezut, dar cele care nu au reuşit să-şi învingă emoțiile cu acest prilej sunt tocmai jucătoarele de bază ale echipei: Dana Zahareanu, Mihaela Ceauşu, Geta Popescu, Georgeta Tănase. S-au remarcat printr-o evoluție mai lucidă şi prin combinații reuşite: Anca Neamțu, Georgeta Daşu şi Cristina Munteanu. (Ceahlăul, marți, 11 noiembrie 1969)

viitorul savinesti

Divizia B

Viitorul Săvineşti – Aurora Bucureşti 2-3 (-14, 10, -9, 14, -11)

Desfăşurată duminică la amiază, “la concurență” cu fotbalul, din cauza unei defectuoase programări, întâlnirea a fost urmărită de un infim număr de curioşi completamente dezamăgiți în cele din urmă de replica modestă a gazdelor. După cum a evoluat în seturile 2 şi 4, Viitorul avea sanşe să câştige această partidă, dacă se concentra mai mult în momentele decisive. A dovedit că poate executa un bun blocaj, că stăpâneşte dublajul, că este capabilă de atac simultan, dar toate aceste atuuri au fost folosite cu economie, umbrite de greşeli flagrante, tocmai când se făcea simțită nevoia mobilității şi clarviziunii. Primul set a fost echilibrat: gazdele conduc cu 12-8, dar sunt egalate curând şi neatențiile la blocaj îi transformă în învinşi. În cel de-al doilea set, săvineştenii sunt mult mai decişi şi adoptă câteva soluții tactice inspirate. Revenirea se spulberă însă în setul următor, când Aurora speculează rând pe rând greşelile adversarilor, incapabili să acopere cu promptitudine spațiul de joc. Setul patru a fost extrem de disputat, bucureştenii cedând cu mare greutate. Ultima parte a meciului a avut o desfăşurare dramatică: Viitorul conduce cu 5-4, scorul devine apoi 8-5 în favoarea oaspeților pentru ca, după un fericit 11-11, aceştia să se impună decisiv. Deşi învinşi de o echipă matură şi rutinată, voleibaliştii noştri au dovedit pe alocuri calități tehnice şi tactice care permit să credem că nu peste multă vreme vor realiza acea mult dorită omogenizare. Deocamdată, sclipirile lor (şi au fost destule) ne fac să consemnăm cu multă părere de rău un nou insucces pe teren propriu. Remarcăm comportarea bună a lui Dan Avarvarei şi a lui Traian Notaru. (L. Cristian, Ceahlăul, marți, 11 noiembrie 1969)

BOX

box 01

Cupa Semicentenarului

Ceahlăul – Selecționata Vrancei 12-8

Folosită ca prilej de verificare a potențialului ambelor echipe, întâlnirea a prilejuit dispute aprige, colorate pe alocuri cu momente autentice de box, cu toate că am fost martori şi la câteva partide anoste, confuze. Partenerii din județul Vrancea nu au arătat aptitudini deosebite, deşi pugiliştii pietreni au acum nevoie, în definitiv, de confruntări cât mai dificile, cât mai aspre, în stare să le îmbogățească experiența de ring cu date noi. Observând stadiul actual al pregătirilor, putem afirma fără să greşim că secția de box a CS Ceahlăul începe să-şi justifice existența mult mai concludent decât anul trecut. Dacă am vrea să exemplificăm, încrederea noastră s-ar îndrepta în special asupra lui Gheorghe Bumbu, Gheorghe Mantu şi Sergiu Grădinaru. Totuşi, privind ceva mai sceptici evoluțiile lor, ca şi ale celorlalți, se profilează un semn de întrebare neliniştitor: care ar fi puterea de rezistență şi de inventivitate a boxerilor noştri în fața unor mănuşi mai redutabile? Şi din întrebare în întrebare, am ajunge la cea mai importantă: care dintre echipierii Ceahlăului aspiră în momentul de față la performanță, dovedind incontenstabilă măiestrie? Cu alte prilejuri, vom afla poate răspuns. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 11 noiembrie 1969)

CROS

Campionatul republican

Duminică s-a desfăşurat la Bucureşti Campionatul republican de cros. Echipa de seniori a AS Metalul Roman, formată din Mihai Păduraru, Vasile Ciobanu, Gheorghe Pădureanu şi Liviu Comănescu a reputat un meritoriu succes, clasându-se pe locul al 2-lea, înaintea unor echipe redutabile ca Steaua ori Rapid. De remarcat că la 10.000 metri, Mihai Păduraru a obținut locul al 4-lea, întrecând atleți de prestigiu (Zoltan Vamos, Andrei Barabas) şi înscriindu-şi în felul acesta numele pe lista componenților lotului republican pe anul 1970. (U. Alexandru, Ceahlăul, joi, 13 noiembrie 1969)

Articolul precedentCetatea – Miroslava 1-0 (0-0)
Articolul următorAstăzi, vernisaj la Galeriile “Lascăr Vorel” / Pictorul Mircea Titus Romanescu a revenit acasă